Strony

czwartek, 26 stycznia 2012

Krupnik Śmietankowy




 



Opis: Krupnik to tradycyjna staropolska zupa. Przyznam, że wręcz przepadam za nią. Prosta zupa gotowana na mięsie, zresztą w podobny sposób do rosołu, bo chodzi w niej przede wszystkim o wywar z mięsa i warzyw. Na koniec jej przyrządzania dodajemy ziemniaki i kaszę, które zmieniają cały smak zupy i dodają jej tej wyjątkowości. Pewnego razu dodałam do niego serek topiony i tak pozostało do dnia dzisiejszego, ponieważ zasmakował nam jeszcze bardziej niż wersja bez zabielania. Nie wiem co ma w sobie ta zupa, ale moja córka zawsze prosi o jej dokładkę. 
Polecam szczerze.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 5-7 porcji zupy; całość zupy to 3,3 l



Składniki:
  • 2,3 l wody 
  • większa porcja mięsa drobiowego (np. szkielet + noga) lub mniejsza porcja mięsa wieprzowego (kość wieprzowa ze schabu wielkości dłoni)
  • 4 liście laurowe 
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • mały kawałek selera (wielkości mieszczącej się w zamkniętej garści)
  • 2 garście pokrojonego w pół-plastry pora
  • 0,5 średniej cebuli
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 saszetka kaszy jęczmiennej ( można dać 1. łyżkę więcej)
  • 1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100 g)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki



Przygotowanie:
  1. Do garnka włożyć mięso.
  2. Zalać wodą.
  3. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk.
  4. Włączyć płomień na średni i doprowadzić do zagotowania.
  5. Dodać pokrojoną w pół-plastry marchewkę.
  6. Dodać pokrojoną w małą kostkę pietruszkę.
  7. Dodać pokrojony w małą kostkę seler.
  8. Dodać pora.
  9. Dodać cebulę.
  10. Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
  11. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  12. Dodać kaszę jęczmienną.
  13. Odlać ok. pół szklanki samego bulionu i wymieszać w nim do rozpuszczenia serek topiony.
  14. Wlać z powrotem do zupy.
  15. Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków i kaszy.
  16. Przyprawić solą i pieprzem.
  17. Odstawić z płomienia.

    8 komentarzy:

    1. Mmmm, smakowita zupka. Mój synek ją uwielbia :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To samo mogę napisać o moim mężu. Nigdy nie lubił krupniku, toteż gdy pierwszy raz go ugotowałam (właśnie z serkiem topionym w wersji autorki), nie bardzo chciał nawet posmakować go. Gdy jednak posmakował, tak się do niego przekonał, że teraz prosi mnie często, bym ugotowała krupnik, a nawet! o ironio! raz sam ugotował tę od dzieciństwa niegdyś nielubianą, a już uwielbianą zupę! Tym bardziej się cieszę, bo przepadam za krupnikiem, a ogromnym komplementem jest fakt, że w kwestii krupniku gotuję lepiej od Teściowej ;)

        pozdrawiam i życzę Smacznego
        Ania

        Usuń
    2. nie ma to jak rozgrzewający krupnik!

      OdpowiedzUsuń
    3. też kocham krupnik :) tak z drobną kaszą jęczmienną, jak i z dużym pęczakiem :) Muszę wypróbować wersję z serkiem...

      OdpowiedzUsuń
    4. Muszę koniecznie ugotować ponieważ przepadam strasznie za tą zupą :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Zrobiłam tą zupkę dla swojej rodzinki i ze zdziwieniem patrzyłam jak każdy podchodzi do garnka po dokładkę, gratuluję przepisu i polecam zupę.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję i miło mi, że zupka tak smakowała. Pozdrawiam.

        Usuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.