Opis: Sos karmelowy możemy użyć do różnych dań, które chcemy zjeść na słodko, np. lody, tosty, owoce, ciastka, serniki, naleśniki, racuchy, jogurty, bita śmietana i to, co jeszcze sobie wymyślimy. Ja proponuję Wam przepis na jeden z najtańszych sposobów przygotowania sosu karmelowego w domu. Ma słodki i ostry karmelowy smak. Możecie go przechowywać bez obaw do dwóch tygodni w lodówce.
Polecam.
Polecam.
Pochodzenie: przepis z internetu (dream about muffins)
Ilość: ok. 0,5 l sosu karmelowego
Składniki:
- 330 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 130 g masła/margaryny
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię (lepiej nie teflonowej, bo istnieje ryzyko, że się porysuje, chyba, że jest bardzo wytrzymała) wsypać cukier.
- Rozpuścić go na średnim płomieniu, często mieszając, aby się nie przypalił i mieszać do momentu, kiedy powstanie jednolity gęsty sos.
- Następnie wlać powoli śmietanę kremówkę i mieszać do powstania jednolitej konsystencji.
- Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści.
- Odstawić z płomienia.
- Wlać do słoiczka/ków.
- Schłodzić.
- Przed podaniem zamieszać, a gdy tłuszcz oddzieli się na wierzchu od sosu, należy go całkowicie wybrać łyżeczką, a następnie wymieszać, aby powstała ponownie jednolita konsystencja.
- Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
- Podawać jak podpowiedziałam wyżej w opisie.
pyyyyszne! :D
OdpowiedzUsuńnie wiem czy nie jadłabym go prosto ze słoiczka :)
OdpowiedzUsuńŁał, świetny ten sos ;)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi apetytu na ten sosik:)wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPycha .Super przepis.Zapiszę sobie
OdpowiedzUsuńTaki karmelowy sosik chętnie widziałabym na naleśniczku:)
OdpowiedzUsuńO tak naleśniki pankejki z takim sosem ;)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że zrobiłam ten sos bo mi się zachciało do lodów. niestety co chwilę mieszanie sprawiło, że cukier się skawalił i musiałam rozbijać. wlanie śmietany spowodowało, że cukier zamienił się w wielka bryłę. Dodanie na końcu masła to już inna historia, bo sos smakuje, jakby była w nim mąka. przelany do dzbanuszka (dobrze, że nie do butelki) całkowicie zgęstniał i można z niego formować krówki, o posmaku dziwnym nie do końca karmelowy... :( Niestety dla niektórych nawet proste przepisy są za trudne :( Wydawało mi się, że to łatwe, a jednak nie podołałam.
OdpowiedzUsuńDziwna sytuacja, ponieważ cukier poddany wysokiej temperaturze nie ma prawa zamienić się w bryłę, ponieważ jego temp. jest za wysoka. Zamienia się w bryłę po 2-3 sek., ale na znajdującej się łyżce, którą zanurzyliśmy w rozpuszczonym cukrze i wyciągnęliśmy z wysokiej temp. cukru. A utrzymywany pod taką temperaturą i po dodaniu innych składników musi być płynny. Przykro mi,że tak się stało, ale jest to aż dziwne dla mnie. A może da się go chociaż podgrzać ponownie, aby zamienił się w płyn. Pozdrawiam.
UsuńWiesz co, nie wiem, czy to przez masło, ale ma taki dziwny mączny posmak... stio w lodówce w słoiczku... czasem go podjadam, ale jak postoi na zewn to mięknie, dodam orzeszków i przełożę nim wafle :)
Usuń