Strony

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Marynowany Camembert Z Żurawiną










Opis: Jest to ser, który przyrządza się 3 dni przed podaniem z powodu marynaty, w której musi sobie postać.  W 3. dzień po zamarynowaniu, ser nabiera na wewnętrznej części lekkiej brązowej barwy (na zdjęciu jeszcze tego nie widać, ponieważ było robione 2. dzień po zamarynowaniu), która staje się krucha, a środek sera wciąż pozostaje miękki.
Wspaniały dla tych, którzy kochają tego rodzaju sery. 
Najlepszy z francuską bagietką, aby dopełnić klimatu Francji i lekko przełamać gorycz sera. Ta zaś idealnie współgra z żurawiną. Zalewa z oliwy nadaje charakterystycznego i bogatego dla niej samej smaku, a ocet lekko kwasi całość potrawy. Papryczka chilli sama w sobie pozostaje lekko ostra. Cebula to takie dopełnienie marynowanej zakąski, które również chrupie, gdy ją zjadamy.
Przekąska idealna na przyjęcie, co sprawdziło się u mnie na Sylwestra, a gościom bardzo zasmakowała.


Pochodzenie:  przepis własny


Ilość: ok. 2/3 słoika litrowego składników podstawowych wraz z zalewą



Składniki Podstawowe

  • 1 ser camembert
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (u mnie zielona)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie



Składniki Na Zalewę:
  • 200 ml letniej lub zimnej przegotowanej wody
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 8 łyżek octu winnego
  • 2 płaskie łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • 0,5 płaskiej łyżki soli



Przygotowanie:
  1. Ser pokroić na mniejsze części, które będą odpowiadać nam samym (ja pokroiłam w trójkąciki).
  2. Cebulę pokroić w średnio-cienkie plastry, rozbić na pierścienie i sparzyć wrzątkiem.
  3. Czosnek pokroić w cienkie plastry.
  4. Paprykę pokroić w cienkie pierścienie.
  5. Układać wszystko warstwami w słoiku (np. na spód jeden liść laurowy i ziele angielskie, potem kilka trójkącików sera, garstkę żurawiny, kilka pierścieni cebuli, 2 plastry czosnku i 2 pierścienie papryczki itd.).
  6. Składniki na zalewę: wodę, oliwę, ocet, cukier i sól wymieszać ze sobą.
  7. Wlać do słoika.
  8. Zamknąć słoik.
  9. Odłożyć w chłodne miejsce na 3 dni, aby całość przeszła aromatami, uważając, aby nie potrząsać energicznie słoikiem, ponieważ ser może lekko skruszyć się na czubku trójkącika (jak w moim przypadku przez nieuwagę).
  10. Gotowe podawać, pomijając tylko liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar zalewy. Serwować z pieczywem typu bułka francuska lub focaccia. 

    13 komentarzy:

    1. Bardzo mi się podoba taka propozycja :-)

      OdpowiedzUsuń
    2. niebanalna ta Twoja przekąska.

      OdpowiedzUsuń
    3. idealne dla moich rodziców, będę musiała im zrobić:)

      OdpowiedzUsuń
    4. rewelacyjny pomysł i wygląda to w całości zachwycająco :)

      OdpowiedzUsuń
    5. aż ślinka mi pociekła :)))

      http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    6. Też sobie taki zrobię. Dzięki za pomysłowy przepis.
      Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Bardzo fajny taki camembert. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

      OdpowiedzUsuń
    8. Zrobiłam z dwóch porcji i całe szczęście bo poszło wszystko ;)) co prawda w ostatniej chwili zorientowałam się, że nie mam papryczki chili, ale ze zwykłą też było pyszne ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Świetnie. Cieszę się, że zasmakowało. Pozdrawiam.

        Usuń
    9. Pyszne, a zarazem zdrowe...gorąco polecam.

      OdpowiedzUsuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.