Strony

niedziela, 8 stycznia 2012

Zupa Norweska Z Łososiem









Opis: Już dawno nie jadłam tak szybkiej w przygotowaniu, łatwej, a jednocześnie pysznej zupy. Jestem pod dużym wrażeniem jej całokształtu. Wyczuwalność łososia w zupie jest idealna - nie przesadzona, nie za mała, a ogólny smak jest oryginalny, ponieważ zupa powstaje z łososia wędzonego, co nadaje jej jeszcze lepszego smaku. Bulion wraz z dwoma warzywami zostaje zmiksowany i zaprawiony śmietaną, ale na pozór zupa ma rzadką konsystencję. Duża ilość świeżego koperku ma w niej niesamowite znaczenie, jak kropka nad "i". 
Już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię ją ponownie.  Kto wie, może wpiszę ją w menu potraw wigilijnych.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia norweska; przepis z internetu (w kuchni można mi wszystko)


Ilość: ok. 2 porcje; całość zupy to 850-900 ml



Składniki:
  • 0,5 średniego pora 
  • 1 łyżka masła
  • 2 mniejsze ziemniaki 
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietany 36% (ja dałam śmietanę do zup 12%)
  • 100-150 g surowego wędzonego łososia
  • mały pęczek świeżego koperku



Przygotowanie:
  1. Pora pokroić w krążki.
  2. Roztopić masło w garnku.
  3. Dodać pora.
  4. Przesmażać na średnim płomieniu, aż się zeszkli.
  5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Chwilę przesmażyć.
  7. Zalać bulionem.
  8. Gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
  9. Małą ilość zupy odlać do szklanki.
  10. Dodać śmietanę, po czym wlać to do reszty zupy. 
  11. Całość zmiksować blenderem.
  12. Dodać pokrojonego w kostkę łososia. 
  13. Gotować jeszcze ok. 2 min.
  14. Doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że łosoś jest dość słony, więc po dłuższej chwili sól puści smak w zupie i solenie zupy może okazać się zbędne; zupa powinna być lekko pikantna).
  15. Podawać na ciepło ze znaczącą ilością posiekanego koperku.

31 komentarzy:

  1. I do tego koperek. Pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koperek i łosoś zawsze występują u mnie w parze! Czas nadrobić straty i wrzucić je do zupy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jadłam w wakacje podobną i rzeczywiście była bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń
  4. zupka wygląda apetycznie

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze zupy rybnej i chętnie bym Twojej spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Blackdiamondin. Nie ma na co czekać i zachęcam ją zrobić. Jeśli nie jadłaś zupy rybnej, to ten przepis jest łatwy i smaczny, więc na start idealny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna zupa. Łosoś, por i koperek to zgrane trio:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dario-Anno, ta zupa musi smakowac fantastycznie... Połączenie łososia i koperku - moje ulubione. A zupy rybne uwielbiam...!

    OdpowiedzUsuń
  9. no rewelacyjna zupka,robilam na ostatnia impreze wszyscy zachwyceni juz wiem ze czesto do niej wroce
    pozdrawiam sasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja druga ulubiona zupka rybna, więc bardzo się cieszę, że kogoś również nią zaraziłam ;) Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  10. Witam,
    a czy zamiast wędzonego łososia może być świeży łosoś?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, ale zupa będzie wtedy pozbawiona tego wędzonego smaku, który ma łosoś wędzony.

      Usuń
  11. Zupa genialna!!! Częsty gość na moim stole!
    Ja dodaję jeszcze ząbek czosnku!
    Pozdrawiam,
    A

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zupa musi być zblendowana czy może zostać z kawałkami ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sama zupa rybna jest bardzo fajnym daniem i w szczególności jeśli chodzi o zimne dni. Osobiście bardzo chwalę sobie przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie oczywiście łosoś jest jednym z głównych składników.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.