niedziela, 9 grudnia 2012

Pierniczki






Opis: Pierniczki według tego przepisu możecie upiec według 2 sposobów.
Pierwszy to użycie margaryny, co sprawi, że pierniczki nie wyrosną Wam bardzo, po upieczeniu będą bardziej kruche i zachowają płaską formę, która będzie się idealnie nadawać do zdobienia. Płaską powierzchnię zdobi się łatwiej, więc jeśli Wam na niej zależy, wybierzcie ten sposób. Jest jeszcze jedna sprawa, która jest w tych pierniczkach znacząca - w momencie użycia margaryny musicie pomyśleć o upieczeniu pierniczków tak najpóźniej tydzień przed podaniem, jeśli chcecie, aby pierniczki były bardzo miękkie.
Drugi sposób to użycie margaryny i masła do wypieku pierników. W ten sposób pierniki wyrosną Wam bardziej puchate (pierwsze 3 gwiazdki na zdjęciu to pierniki upieczone w ten sposób), ale będą też miękkie w dniu upieczenia, dlatego możecie upiec je nawet na krótko przed spożyciem :) .
Trzecia sprawa, którą chcę poruszyć to kwestia pracy z ciastem. Być może jest to przypadek, ale ciasto, które piekłam tylko z użyciem margaryny było dużo przyjemniejsze, ponieważ nie rozchodziło się znacząco podczas wałkowania i nie łamało pomimo swojej suchej konsystencji.
Wybór zależy od Was. 

A może chcecie zapoznać się z przepisem na Pierniczki II - z amoniakiem, miękkie od razu po upieczeniu, przypominające bułeczkę :)


Pochodzenie: przepis kuzynki Justyny (modyfikacja z masłem mojego pomysłu)


Ilość: pierniki piekłam na 4,5 blaszkach o wym. 32/23 cm




Składniki:
  • 450-500 g mąki pszennej
  • 0,5 pełnej łyżki sody
  • 0,5 szkl. cukru kryształu
  • 0,5 słoiczka miodu (135 g)
  • 95 g masła + 95 g margaryny lub 190 g margaryny*
  • 0,5 pełnej łyżki kakao
  • 0,5 paczki przyprawy do piernika (10-15 g w zależności od intensywności przyprawy)**
  • 1 duże jajko
* wybór pomiędzy tymi dwoma opcjami dobierz na podstawie "Opisu", w którym zawarta jest informacja na ten temat
** pierwszy raz używałam przyprawy Kamis i pół jej paczki było wystarczające, zaś za drugim razem używałam innej przyprawy o gorszej jakości i byłam zmuszona dodać jej o 5 g więcej



Przygotowanie:
  1. Przygotować dużą  miskę, w której będziemy początkowo wyrabiać ciasto na pierniki.
  2. Do miski przesiać połowę zawartości mąki. (na początku powinno być to 450 g, ponieważ dodajemy tyle mąki, ile zabierze nam ciasto, a 500 g może być już ilością zbyt dużą, więc dodatkową ilość będziemy dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta) .
  3. Dodać sodę.
  4. Dodać cukier.
  5. Wszystko wymieszać.
  6. Do garnuszka dodać miód.
  7. Dodać margarynę/masło+margarynę.
  8. Dodać kakao.
  9. Dodać przyprawę do piernika.
  10. Wszystko rozpuścić na średnim płomieniu.
  11. Zestawić z płomienia i natychmiast zalać składniki mieszczące się w misce.
  12. Wbić jajko.
  13. Natychmiast wymieszać wszystko, aby składniki w miarę się połączyły.
  14. Dodać pozostałą mąkę pszenną, ale 50 g zostawić na wszelki wypadek, ponieważ ciasto może zabrać nam mniej niż 500 g mąki, a zawsze lepiej dodać pozostałość niż ratować ciasto śmietaną, wodą lub inny płynem.
  15. Ciasto wyłożyć na blat/stolnicę i wyrabiać ok. 5 min., aby powstała jednolita konsystencja o prawidłowej strukturze do wałkowania (w razie potrzeby w trakcie wyrabiania dodawać pozostałą mąkę; możliwe, że nie użyjemy całej ilości mąki; ciasto nie może być za suche) .
  16. W trakcie wyrabiania ciasta włączyć piekarnik na 180*C - góra/dół.
  17. Wałkować ciasto (u mnie było to 5-7 mm; ciasto nie powinno być podsypywane większą ilością mąki niż pozostałość z rezerwowego 50g).
  18. Wykrawać foremkami do ciastek.
  19. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  20. Resztki ciasta zagniatać ponownie i postępować jak poprzednio.
  21. Piec 12-15 min. do momentu, kiedy staną się złociste lub lekko brązowe (czas pieczenia ustalamy indywidualnie wg swojego piekarnika; barwa zależy od tego jak ciasto wyglądało przed upieczeniem; pierniki nie powinny być zbyt blade).
  22. Ostudzić na kratce.
  23. Włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.
  24. Ozdabiać według własnych potrzeb (polecam lukier z białek).


8 komentarzy:

  1. Dario, Twoje pierniczki są śliczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki pierniczkami, wiadomo, że pyszne. Ale, ale... jaki dzbanuszek! Zauroczył mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czegoś tu nie rozumiem. Co zrobić z tym masłem/margaryną+masłem? Rozpuścić razem z miodem i resztą czy siekać i ugniatać z mąką? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie nie napisałam tego. Już poprawiam. Masło rozpuścić razem z miodem w garnuszku.

      Usuń
  4. A co z tym jajkiem, które jest w składnikach?
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodać do reszty na samym końcu. Przepraszam za niedociągnięcia, ale chyba północ nie sprzyja mi w pisaniu przepisów i potem trzeba dopytywać, bo zaspane oczy nie widzą pewnych rzeczy :)

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...