środa, 12 grudnia 2012

Kurczak Imbirowo-Miodowo-Śliwkowy Z Sosem






Opis: Kurczak nie musi uchodzić za mięso pospolite i nieefektowne, a na dowód tego proponuje Wam następny przepis na pysznego kurczaka. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam tak smacznego kurczaka z jakże wyrafinowanym i bardzo przypominającym polską kuchnię smakiem. Imbir, miód i suszona śliwka to przecież nic innego jak smaki naszej polskiej kuchni i coś, co podpowiada nam "Zrób to na święta!!!"- no i zrobiłam, ale przed świętami :)
Zapach, który podczas pieczenia wychodził z piekarnika, to naprawdę coś, czego raczej nie poczujecie przy pieczeniu mięsa.  Na początku miałam nawet wrażenie, że piekę ciasteczka, a nie mięso :)
Ok, kończę już zachwalać, a napiszę o smaku. Nie wiem czy ktoś z Was zna Kurczaka Yakitori, bo to właśnie na jego przepisie, a dokładnie dzięki braku pewnego składnika, który pozwoliłby mi całkowicie podjąć się przepisu na Kurczaka Yakitori, powstała moja wariacja na jego temat.
Zależało mi na tym, aby mięso było pozbawione skóry. W przypadku Kurczaka Tandoori sprawdziło się to świetnie, więc pomyślałam, ze taka wersja będzie również pasować i tu. 
Najlepsze w tym przepisie jest to, ze poza pysznym mięsem, które otoczone jest marynatą o tytułowym w przepisie smaku, mamy również sos, który powstaje po upieczeniu mięsa ... mniam. 
Nasze polskie ziemniaczki, kluski itp., a nawet ryż sprawdzą się w tym duecie doskonale. 


Pochodzenie: inspiracja z przepisu na Kurczaka Yakitori


Ilość: 4 udka z kurczaka





Składniki Podstawowe:
  • 4 udka z kurczaka



Składniki Na Marynatę (ona sama później również utworzy nam sos):
  • 35-40 g suszonych śliwek
  •  4 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 czubata łyżeczka imbiru
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego



Przygotowanie:
  1. Nogi z kurczaka obrać ze skóry oraz zbędnego tłuszczu.
  2. Umyć.
  3. Osuszyć.
  4. Śliwki suszone zmielić w wybrany przez siebie sposób (ja poradziłam sobie z tym poprzez przeciśnięcie ich przez praskę do czosnku; uprzednie próby starcia ich na tarce o średnich oczkach nie było dobrym pomysłem).
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dodać pozostałe składniki.
  7. Wszystko wymieszać.
  8. Dla pewności, aby marynata była gładka, powinniśmy ją zmielić blenderem (chodzi tu przede wszystkim o śliwki suszone; jeśli jednak nie mamy możliwości zmielenia marynaty blenderem radze dwukrotnie przepuścić przez praskę do czosnku śliwki, co rozdrobni je bardziej, a tego potrzebują).
  9. Włączyć piekarnik na 200*C.
  10. Blaszkę po pieczenia/Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  11. Mięso naciąć w 3-4 miejscach na długość ok. 5 cm (tak jak było to przy Kurczaku Tandoori).
  12. Obtoczyć w marynacie.
  13. Pozostałość marynaty wylać na mięso i na blaszkę.
  14. Włożyć kurczaka do pieca.
  15. Piec bez przykrycia 30-35 min. do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a marynata na nim lekko się zapiecze.
  16. Mięso wyciągnąć na talerz.
  17. Marynatę pozostałą na blaszce/naczyniu do zapiekania a) w takiej postaci jaka znajduje się po upieczeniu można użyć do polania ziemniaków lub ryżu b) dodać odrobinę przegotowanej wody i zamieszać wszystko, aby sos połączył się z wodą c) zebrać całość marynaty wraz z tłuszczem mieszczącym się w naczyniu, w którym piekliśmy mięso, przełożyć do garnuszka, dolać wodę i rozrobić z mąką dla uzyskania sosu (ja skorzystałam z opcji "c" i dolałam tyle wody, aby uzyskać pojemność 350-400 ml esencjonalnego sosu, którego rozrobiłam z 1 pełną łyżką mąki kukurydzianej/pszennej/ziemniaczanej).
  18. Mięso i sos podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie np. czerwonej kapusty przy wyborze ziemniaków.

11 komentarzy:

  1. Kurczak wcale nie uchodzi za mięso nieefektowne, ani pospolite. Stawarza ogrom możliwości połączeń smakowych, jak żadne inne mięso chyba. Twój pomysł na niego bardzo przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim mniemaniu raczej uchodzi, bo Polacy jeszcze nie docenili właśnie tego ogromu możliwości, o których piszesz. Widać to na przykładzie np. typowego niedzielnego polskiego obiadu, gdzie zapraszasz teściową i serwujesz rolady, pieczeń, karkówkę w plastrach lub inne mięsa, bo "no przecież nie postawię na stole kurczaka" - z takim myśleniem spotykam się często, ale powoli zaczyna to już zanikać. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. U mnie właśnie jest na odwrót uważam kurczaka za bardzo smaczne zdrowe mięso i uwielbiam go podawać właśnie na wyjątkowe okazje i obiady :) czy to pierś czy cały kurczak, czy udka.

      Usuń
  2. Super! a w taką pogodę to wręcz idealnie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bardzo apetycznie, ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie zapowiada się ten kurczaczek. Ze śliwkami nie jadłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od samego patrzenia ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od samego polaczenia skladnikow mam ochote spedzic w kuchni caly dzien!:) wyobrazam sobie zapach!martwi mnie jednak czym zastapic sos Worcestershire? niestety nie posiadam go w swojej kuchni..
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, sama jestem ciekawa jak mogłoby smakować bez tego sosu, który przyznam, ze jednak warto mieć w swojej kuchni, ponieważ ma charakterystyczny korzenny smak, ale sadzę, że jesli dodasz łyzke magii lub więcej sosu sojowego byc moze nawet 2 łyzki to nie powinno stac sie nic co bardzo zepsuloby smak miesa i sosu. Jeśli podejmiesz się zrobienia tego kurczaka, chetnie przeczytam o rezultatach. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. A można zrobić z piersi? Nie będzie za suche? Mąż nie lubi mięsa z kośćmi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zawsze zamienić mięso, ale tu jest właśnie ten problem, że straci na smaku. Jeśli chodzi tylko o same kości, zawsze można je usunąć wkładając ostry nóż na granice kości z mięsem, w ten sposób pozbędzie się Pani kości.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...