czwartek, 22 listopada 2012

Pulpety W Sosie Pomidorowym Z Dynią








Opis: Pulpety w sosie pomidorowym to danie tradycyjne, ale ja dziś proponuję odrobinę przełamać ten tradycyjny smak i wypróbować ową wersję dania.
Pulpety doprawione świeżym tymiankiem z dodatkiem chińskiej przyprawy "5 smaków" świetnie skomponują się ze słodką dynią, która znajduje się w sosie pomidorowym. 
Miała być zupa pomidorowo-dyniowa, ale zdecydowałam się na takie połączenie w innej postaci - nie żałuję. 
Danie lekkie, sycące, bardzo smaczne i w pełni aromatyczne, co jest tu bardzo znaczące. 
Zamiast bułki tartej zastosowałam otręby, więc danie można również zaserwować sobie podczas drugiej fazy diety Dukana i pół tej porcji zjeść bez wyrzutów sumienia w ciągu jednego dnia.
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 15 pulpetów formowanych z 1. pełnej łyżki masy mięsnej




Składniki Na Pulpety:
  • 400-450 g mięsa mielonego (u mnie tylko raz zmielone w maszynce do mielenia mięsa piersi z kurczaka)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki otrąb pszennych + 2 łyżki otrąb owsianych (można zastąpić bułką tartą, ale w mniejszej ilości)
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
  • sól
  • pieprz



Składniki Na Sos:
  • 400 ml pulpy pomidorowej (passata lub zmielone pomidory z puszki/świeże)
  • 350 g oczyszczonej dyni - bez pestek/ziaren (u mnie dynia piżmowa, ponieważ jest słodka)
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 0,5 łyżki suszonej naci pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie



Przygotowanie Pulpetów:
  1. Do zmielonego mięsa dodać  jajko.
  2. Posiekać drobno cebulę i dodać do mięsa.
  3. Zetrzeć na małych oczkach tarki czosnek i dodać do mięsa.
  4. Dodać otręby/bułkę tartą.
  5. Dodać przyprawę chińską.
  6. Dodać tymianek.
  7. Wszystko wymieszać łyżką lub ręcznie.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Ponownie wymieszać.
  10. Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem lub oliwą.
  11. Formować małe kulki mięsne, a co 3-4 formowanie mięsa lekko namoczyć ręce pod bieżącą wodą, aby pulpety nie kleiły się bardzo do rąk.
  12. Uformowane pulpety wykładać bezpośrednio do naczynia w niewielkich odstępach.
  13. Rozgrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem (200*C na funkcji góra-dół).



Przygotowanie Sosu:
  1. Dynię obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę wielkości ok. 2cm/2cm.
  2. Dodać do pulpy pomidorowej.
  3. Dodać pietruszkę.
  4. Dodać śmietanę.
  5. Wszystko wymieszać.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Dodać ziela angielskie.
  8. Dodać liście laurowe.
  9. Ponownie wymieszać.
  10. Sosem polać pulpety znajdujące się w naczyniu.
  11. Wstawić do piekarnika.
  12. Piec bez przykrycia ok. 30 min. do momentu, kiedy dynia będzie miękka.
  13. Podawać na ciepło np. z ryżem.


3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie prezentuje w całości. musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają. :) Narobiłaś mi chęci na pulpeciki w sosie pomidorowym.
    Dodatek dyni na pewno je wzbogaca.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten dodatek dyni mnie nieźle zaintrygował!
    podoba mi się Twoja wysmakowana wersja pulpecików!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...