Opis: Pulpety w sosie pomidorowym to danie tradycyjne, ale ja dziś proponuję odrobinę przełamać ten tradycyjny smak i wypróbować ową wersję dania.
Pulpety doprawione świeżym tymiankiem z dodatkiem chińskiej przyprawy "5 smaków" świetnie skomponują się ze słodką dynią, która znajduje się w sosie pomidorowym.
Miała być zupa pomidorowo-dyniowa, ale zdecydowałam się na takie połączenie w innej postaci - nie żałuję.
Danie lekkie, sycące, bardzo smaczne i w pełni aromatyczne, co jest tu bardzo znaczące.
Zamiast bułki tartej zastosowałam otręby, więc danie można również zaserwować sobie podczas drugiej fazy diety Dukana i pół tej porcji zjeść bez wyrzutów sumienia w ciągu jednego dnia.
Polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 15 pulpetów formowanych z 1. pełnej łyżki masy mięsnej
Składniki Na Pulpety:
- 400-450 g mięsa mielonego (u mnie tylko raz zmielone w maszynce do mielenia mięsa piersi z kurczaka)
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki otrąb pszennych + 2 łyżki otrąb owsianych (można zastąpić bułką tartą, ale w mniejszej ilości)
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"
- 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
- sól
- pieprz
Składniki Na Sos:
- 400 ml pulpy pomidorowej (passata lub zmielone pomidory z puszki/świeże)
- 350 g oczyszczonej dyni - bez pestek/ziaren (u mnie dynia piżmowa, ponieważ jest słodka)
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 0,5 łyżki suszonej naci pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
Przygotowanie Pulpetów:
- Do zmielonego mięsa dodać jajko.
- Posiekać drobno cebulę i dodać do mięsa.
- Zetrzeć na małych oczkach tarki czosnek i dodać do mięsa.
- Dodać otręby/bułkę tartą.
- Dodać przyprawę chińską.
- Dodać tymianek.
- Wszystko wymieszać łyżką lub ręcznie.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ponownie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem lub oliwą.
- Formować małe kulki mięsne, a co 3-4 formowanie mięsa lekko namoczyć ręce pod bieżącą wodą, aby pulpety nie kleiły się bardzo do rąk.
- Uformowane pulpety wykładać bezpośrednio do naczynia w niewielkich odstępach.
- Rozgrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem (200*C na funkcji góra-dół).
Przygotowanie Sosu:
- Dynię obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę wielkości ok. 2cm/2cm.
- Dodać do pulpy pomidorowej.
- Dodać pietruszkę.
- Dodać śmietanę.
- Wszystko wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać ziela angielskie.
- Dodać liście laurowe.
- Ponownie wymieszać.
- Sosem polać pulpety znajdujące się w naczyniu.
- Wstawić do piekarnika.
- Piec bez przykrycia ok. 30 min. do momentu, kiedy dynia będzie miękka.
- Podawać na ciepło np. z ryżem.
Bardzo ładnie prezentuje w całości. musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają. :) Narobiłaś mi chęci na pulpeciki w sosie pomidorowym.
OdpowiedzUsuńDodatek dyni na pewno je wzbogaca.:)
ten dodatek dyni mnie nieźle zaintrygował!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się Twoja wysmakowana wersja pulpecików!
pozdrawiam.