Opis: Dziś proponuję Wam szybki obiad, może nawet sycące drugie śniadanie lub kolację, albo jak wolicie obiado-kolację, bo to danie pasuje na te wszystkie pory posiłku. Nie wymaga większych umiejętności poza organizacją, ponieważ nie jest to potrawa jednogarnkowa (chociaż Ci bardzo zorganizowani i nieprzejmujący się detalami pewnie zrobią z niego danie jednogarnkowe ;) ). Danie idealne do podgrzania w pracy. W sumie bez dodatku jajka chyba nawet wpasuje się jako sałatka na ciepło na jakąś imprezę. Mowa o kuskusie, którego warto mieć na takie właśnie okazje, kiedy nie mamy czasu na wyszukane dania, a chcielibyśmy zjeść coś sycącego i ciepłego w naprawdę krótkim czasie.
Szybki obiad bez zbędnego gotowania makaronu, kaszy czy ryżu - no chyba szybciej się nie da, bo całe danie powstaje w mniej niż 10 minut.
Kuskus doprawiony szczyptą curry, z dodatkiem masła, chrupiącym bekonem i grillowaną cukinią. A dla wymagających lub tych o zwiększonym apetycie podany z sadzonym jajkiem. Ponadto chciałam zaznaczyć, że jeśli nie uznajecie połączenia makaronu z cukinią podobnie jak ja (to chyba jedyne zestawienie makaronu jakiego nie jadam ze względu na jego smak), a kaszka kuskus według wielu smakiem przypomina coś pomiędzy ryżem, makaronem a kaszą manną, to nie macie się czego obawiać. Całe danie w niczym nie będzie przypominać Wam wyżej wspomnianego duetu.
Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, którym ostatnio się wspomagam, gdy nie mam weny, aby stać dłużej przy garnkach.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 2 porcje mieszczące się na większym talerzyku śniadaniowym
Składniki:
- 1 mała cukinia (250 g)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1-2 łyżki oliwy do wysmarowania patelni grillowej
- 250 g plastrów wędzonego bekonu, pokrojonych w paski (można zastąpić pokrojonymi w paski plastrami surowego wędzonego boczku)
- 2 jajka
- 160 g kaszy kuskus + 250 ml wrzącej wody
- 1 łyżka masła
- 2 duże szczypty curry
Przygotowanie:
- Cukinię pokroić na plastry o grubości 1 cm.
- Doprawić lekko solą i pieprzem z jednej strony.
- Na patelnię grillową wylać oliwę i rozsmarować ją pędzelkiem po całej powierzchni.
- Mocno rozgrzać patelnię.
- Położyć na niej plastry cukinii, dołem do przyprawionej części.
- Smażyć na średnim płomieniu.
- Górną stronę cukinii doprawić w podobny sposób jak poprzednio.
- Odwrócić cukinię na drugą stronę.
- Smażyć do miękkości w podobny sposób jak poprzednią stronę.
- W momencie odwracania cukinii na drugą stronę, należy przygotować w tym samym czasie dwie następne patelnie, na których będziemy przesmażać bekon/boczek i jajka.
- Patelnię przeznaczoną do bekonu rozgrzać bez dodatku tłuszczu.
- Usmażyć bekon/boczek z jednej strony na większym płomieniu na chrupiąco, odwracając plastry na drugą stronę, aby te również stały się chrupiące.
- Patelnię przeznaczoną do jajek smarujemy lekko oliwą/olejem.
- Wbijamy jajka.
- Delikatnie solimy.
- Smażymy pod przykryciem na średnim płomieniu do momentu, kiedy się zetną.
- Pod koniec smażenia wszystkich składników wkładamy kuskus do większej miski.
- Zalewamy wrzątkiem.
- Dodajemy masło i zostawiamy na chwilę pod przykryciem, aby napęczniał.
- Doprawiamy curry.
- Dodajemy bekon/boczek i cukinię.
- Mieszamy wszystko.
- Podajemy natychmiast z usmażonym jajkiem sadzonym.
O mniam, jak pysznie!:)
OdpowiedzUsuńWspaniale, bo właśnie szukałyśmy z mamą jakiegoś fajnego pomysłu na kuskus :) dziękuję!
OdpowiedzUsuńNie ma za co. Mam nadzieję, że kuskus będzie smakować, jeśli skorzystasz z tego przepisu.
UsuńSuper danie, chętnie się na nie skuszę, a w dodatku super szybkie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj taki obiadek, wszystkim smakował!:) Bardzo trafne połączenie i zagości u mnie na stole za pewne jeszcze nie raz:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
Cieszę się, że połączenie smaków Ci zasmakowało i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńUwielbiam kuskus! Piękny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przepisy, mimo, że nie widzę zdjęcia, mam pewność, że wyjdzie i wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuń