Opis: Kuleczki o smaku serkowo-łososiowym to przekąska przypominająca Rafaello, ponieważ pomimo zawartości serka i łososia, bardzo przypomina wyglądem słodkie firmowe kuleczki. Wewnętrzna i zewnętrzna część kuleczek jest identyczna jak w Raffaello i idealnie pasuje do serkowo-łososiowej masy. Łososiowe Rafaello możemy podać na jakimś spotkaniu ze znajomymi jak również na przyjęciu. Jest to nietypowa przekąska i polecam ją w szczególności osobom o wyrafinowanym smaku, co nie znaczy, że inni nie będą chcieli jej spróbować. Jeśli lubisz wędzonego łososia w towarzystwie serka kremowego, to te kuleczki na pewno Ci się spodobają.
Polecam.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: 15 kuleczek wielkości mniej więcej oryginalnych Rafaello
Składniki:
- 100 g surowego wędzonego łososia
- 250 g serka kremowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny + 1,5 łyżki wody
- sól
- pieprz
- 15 orzechów laskowych
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Łososia posiekać na drobne kawałki.
- Dodać do serka kremowego.
- Dodać sok oraz skórkę z cytryny.
- Wymieszać.
- Żelatynę wraz z wodą włożyć do małego garnuszka, postawić na małym płomieniu i mieszać do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania.
- Dodać do niej odrobinę masy łososiowo-serkowej, aby żelatyna się zahartowała i rozprowadziła z masą.
- Całość wlać do masy.
- Wymieszać dokładnie, aby żelatyna rozprowadziła się po całej masie.
- Doprawić solą, jeśli jest taka potrzeba (ja nie dałam, ponieważ łosoś i serek są same w sobie słone) i pieprzem do smaku.
- Włożyć na jakiś czas do lodówki, aby masa zwarła się, co ułatwi nam formowanie kuleczek.
- Uformować wałek i podzielić nożem na 15 równych części.
- Do każdej części włożyć w środek orzech laskowy.
- Uformować kuleczki.
- Obtoczyć je z każdej strony w wiórkach kokosowych.
- Włożyć do lodówki.
- Schłodzić na ok. 2 godz.
- Podawać na zimno.
genialny pomysł! kuleczki pięknie się prezentują
OdpowiedzUsuńcudowne! kreatywność Twoja nie zna granic!
OdpowiedzUsuńa są takie piękne, aż pomyśleć można, że słodkie. i dać się nabrać!
coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysl!
OdpowiedzUsuńco za polaczenie - wyglada niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglada! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPo prostu przepiękne :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne, ale masz pomysły :)
OdpowiedzUsuńKasia
Za pomysły trzeba wyróżniać - bo takie Rafaello jest wyjątkowe-
OdpowiedzUsuń