Opis: Placki ziemniaczane to pyszne polskie danie, które wydaje mi się, że każdy robi według swojej wersji i na tzw. "oko". Ja przedstawiam Wam moją wersję, która występuje w większości przepisów na placki ziemniaczane. Nie dodaję do nich dużej ilości mąki, aby placki nie utworzyły masy ziemniaczanej, ale mąka je tylko lekko zespoiła, wtedy czujemy, że w środku znajdują się ziemniaki. Przepis jest podstawowy i można go modyfikować w zależności od tego, jak chcemy podać placki.
U mnie w domu placki były podawane zawsze na słodko, więc przepis jest dostosowany łagodnością do tej wersji. Wiem, że inni podają placki ziemniaczane na ostro, wtedy należy je przyrządzić bardziej pikantnie z większą ilością pieprzu i cebuli. Propozycją podania placków ziemniaczanych, z którymi się spotkałam to cukier, gęsta śmietaną i cukier, gęsta śmietana i przesmażone pieczarki z cebulką, ketchup oraz gulasz mięsno-warzywny (wtedy placki nazywane są plackami po węgiersku).
Polecam szczerze.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis rodzinny i ogólnodostępny
Ilość: ok. 15 placków ziemniaczanych kładzionych od 1. łyżki
Składniki:
- 1,2-1,3 kg ziemniaków (to wychodzi ok. 1 kg ostruganych ziemniaków)
- 1 duże jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1-1,5 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- składnik dodatkowy do podania-u mnie jest to śmietana i cukier
Przygotowanie:
- Ziemniaki ostrugać w miarę cienko.
- Zetrzeć całość na tarce na najmniejszych oczkach na tzw. "papkę" lub zetrzeć połowę na najmniejszych oczkach i drugą połowę na średnich oczkach (w drugim przypadku wydaje mi się, że nie ma różnicy, a jesli ktoś używa zwyklej tarki, to tarcie idzie szybciej).
- Jeśli ziemniaki posiadają dużo wody, należy ją odlać.
- Dodać jajko.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę lub startą na tarce.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wymieszać.
- Dodać mąkę dla uzyskania odpowiednej konsystencji, czyli lekko zespojonej.
- Doprawić solą i pieprzem w zalezności od wersji podania placków.
- Wymieszać.
- Rozgrzać olej na patelni (placki powinny smażyć się na głebszym oleju, ponieważ chłoną dużo tłuszczu, ale nie jest to koniecznością).
- Nakładać na patelnię 1 czubatą łyżkę masy ziemniaczanej i spłaszczyć ją, aby powstał średnio-cienki lub cienki placek w zalezności od naszych upodobań.
- Smażyć placki z obu stron na średnim lub większym płomieniu, na kolor rumiany.
- Placki można odsączyc z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawać natychmiast po usmażeniu każdej partii, ponieważ wtedy sa najsmaczniejsze.