Strony

poniedziałek, 14 maja 2012

Rafaello Serkowo-Łososiowe







Opis: Kuleczki o smaku serkowo-łososiowym to przekąska przypominająca Rafaello, ponieważ pomimo zawartości serka i łososia, bardzo przypomina wyglądem słodkie firmowe kuleczki. Wewnętrzna i zewnętrzna część kuleczek jest identyczna jak w Raffaello i idealnie pasuje do serkowo-łososiowej masy. Łososiowe Rafaello możemy podać na jakimś spotkaniu ze znajomymi jak również na przyjęciu. Jest to nietypowa przekąska i polecam ją w szczególności osobom o wyrafinowanym smaku, co nie znaczy, że inni nie będą chcieli jej spróbować. Jeśli lubisz wędzonego łososia w towarzystwie serka kremowego, to te kuleczki na pewno Ci się spodobają. 
Polecam.


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu


Ilość: 15 kuleczek wielkości mniej więcej oryginalnych Rafaello



Składniki:
  • 100 g surowego wędzonego łososia
  • 250 g serka kremowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1,5 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • 15 orzechów laskowych
  • wiórki kokosowe



Przygotowanie:
  1. Łososia posiekać na drobne kawałki.
  2. Dodać do serka kremowego. 
  3. Dodać sok oraz skórkę z cytryny.
  4. Wymieszać.
  5. Żelatynę wraz z wodą włożyć do małego garnuszka, postawić na małym płomieniu i mieszać do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania.
  6. Dodać do niej odrobinę masy łososiowo-serkowej, aby żelatyna się zahartowała i rozprowadziła z masą.
  7. Całość wlać do masy.
  8. Wymieszać dokładnie, aby żelatyna rozprowadziła się po całej masie.
  9. Doprawić solą, jeśli jest taka potrzeba (ja nie dałam, ponieważ łosoś i serek są same w sobie słone) i pieprzem do smaku.
  10. Włożyć na jakiś czas do lodówki, aby masa zwarła się, co ułatwi nam formowanie kuleczek.
  11. Uformować wałek i podzielić nożem na 15 równych części.
  12. Do każdej części włożyć w środek orzech laskowy.
  13. Uformować kuleczki.
  14. Obtoczyć je z każdej strony w wiórkach kokosowych.
  15. Włożyć do lodówki.
  16. Schłodzić na ok. 2 godz.
  17. Podawać na zimno.

11 komentarzy:

  1. genialny pomysł! kuleczki pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne! kreatywność Twoja nie zna granic!
    a są takie piękne, aż pomyśleć można, że słodkie. i dać się nabrać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. co za polaczenie - wyglada niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglada! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. musi być pyszne, ale masz pomysły :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Za pomysły trzeba wyróżniać - bo takie Rafaello jest wyjątkowe-

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.