Opis: Na ten przepis wpadłam kiedyś przypadkowo i było to dla mnie miłym zaskoczeniem. Nareszcie mogłam przyrządzić brukselki w taki sposób, aby zjedzenie ich nie było dla mnie wielkim wyzwaniem, ponieważ nie do końca jestem z nimi zaprzyjaźniona.
W połączeniu z kotletem, pomidorami i serową kołderką smakują bardzo smacznie.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis z internetu
Ilość: ok. 4 porcje
Składniki Na Kotlety Mielone:
- 400 g mięsa mielonego (ulubionego)
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- przyprawy : sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
- olej do smażenia
Składniki Dodatkowe:
- 500 g brukselek
- 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
Składniki Na Sos Serowy:
- ok. 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 70 g startego żółtego sera
Przygotowanie Kotletów Mielonych:
- Do mięsa mielonego wbić jajko.
- Dodać przyprawy wg smaku.
- Dodać bułkę tartą do takiej konsystencji, aby kotlety podczas kulania nie kleiły się do rąk i ładnie się formowały.
- Formować małe kotlety mielone.
- Rozgrzać olej.
- Usmażyć kotlety na średnim płomieniu (w środku mogą być lekko surowe, ponieważ i tak dojdą w piekarniku).
Przygotowanie Końcowe:
- Kotlety mielone ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub innego głębszego naczynia/formy przeznaczonej do piekarnika.
- Brukselki ugotować al dente.
- Ułożyć na kotlety.
- Pomidory w puszce odcedzić z soku, ale jego samego nie wylewać.
- Pomidory wraz z 1/4 ich soku z puszki wylać na brukselki.
- Składniki na Sos Serowy oprócz sera żółtego połączyć ze sobą i wymieszać.
- Wylać na pomidory.
- Posypać startym żółtym serem.
- Piekarnik rozgrzać do 180*C.
- Włożyć naczynie z zapiekanką.
- Piec 30-35 min. do momentu, kiedy ser się zapiecze.
- Podawać solo, z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.
super sprawa!
OdpowiedzUsuńkurczę, aż sie głodna zrobiłam. a na noc przecież
nie wypada!
Ale zaskoczenie ! Świetnie wygląda, super pomysł. Muszę kiedyś wypróbować, lubimy takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
no to zabieram sie za robote :)
OdpowiedzUsuń