Opis: Gdy pierwszy raz zrobiłam francuską zupę cebulową w wersji prostej bez dodatków, zastanawiające było dla mnie czym wszyscy się tak zachwycają. Nie był to jakiś nadzwyczajny smak, a ponieważ miałam już przygotowany cały garnek tej zupy na imprezę, która miała odbyć się lada moment, musiałam ratować sytuację i naprawić jej smak tak, aby w pełni mi odpowiadał.
W efekcie końcowym zupa wszystkim smakowała do tego stopnia, że goście prosili o przepis. A mój mąż zajada ją ze smakiem do dnia dzisiejszego, co jest dla mnie największym potwierdzeniem jej smaku, bo takie wydarzenia w jego wykonaniu to rzadkość.
Tym właśnie sposobem i dzięki tej przygodzie dopracowałam swój przepis na zupę cebulową i od tamtej pory nie przyrządzam jej inaczej.
Pyszna zupa cebulowa o słodkim posmaku cebuli-rzecz jasna, w której lekko wyczuwamy bogaty smak irlandzkiego likieru, a on idealnie współgra z ziołami, cebulą i dodatkiem śmietanki, bez której nie wyobrażam sobie tej zupy.
Przyrządzenie zupy cebulowej jest dziecinnie proste i szybkie. Można dzięki niej wykorzystać nadmiar cebuli, która zapełnia nasze spiżarnie.
Zupę podaję z grzankami i serem żółtym, a czasami nawet z sadzonym jajkiem.
Owa zupa świetnie nadaje się na wykwintną kolację i imprezę towarzyską jak i na ciepłe danie w ciągu tygodnia.
Przepis naprawdę warty polecenia.
Pochodzenie: przepis własny; pomysł zaczerpnięty z kuchni francuskiej
Ilość: 3 porcje; całość zupy bez grzanek i sera to 1,25 l
Składniki:
- 450 g cebuli
- masło/margaryna do smażenia
- 2,5 płaskiej łyżki mąki pszennej
- 1 l bulionu drobiowego (jeśli korzystamy z kostki, 1 sztuka wystarczy)
- 0,5 łyżki oregano
- 0,5 łyżki bazylii
- 40 ml likieru irlandzkiego typu Baileys*
- 30 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
- 1/3 łyżeczki octu
- sól
- pieprz
Składniki Na Grzanki:
- 2 kromki czerstwego chleba pszennego
- 1,5 łyżki masła
Składniki Dodatkowe:
- 0,5 szkl. startego sera żółtego (ja miałam Edamski)
- sadzone jajko/ka, usmażone zaraz przed podaniem zupy (opcjonalnie)
Przygotowanie Zupy:
- Cebulę obrać.
- Podzielić na 2. równe części.
- Jedną część pokroić w pół-plastry.
- Rozgrzać tłuszcz.
- Dodać cebulę i usmażyć na średnim płomieniu na lekko brązowo (to ważne, ponieważ od tego zależy kolor i smak zupy; ja tym smażyłam za krótko i zupa wyszła jasna).
- Pod koniec smażenia obsypać połową zawartości mąki.
- Smażyć jeszcze 2 min, często mieszając.
- Gotową cebulę włożyć bezpośrednio do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
- Drugą część pokroić w kostkę.
- Potraktować ją w taki sam sposób jak poprzednią partię.
- Cebule zalać bulionem.
- Wlać alkohol.
- Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem 10-15 min., aż cebula całkowicie zmięknie i nada smaku zupie.
- Wlać śmietanę.
- Wlać ocet.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Grzanek:
- Pokroić w kostkę chleb.
- Rozpuścić na patelni tłuszcz.
- Usmażyć na średnim płomieniu chleb, często mieszając do momentu, kiedy stanie się chrupiący.
Przygotowanie Końcowe:
- Na talerz nalać gorącą zupę.
- Położyć sadzone jajko.
- Posypać startym serem żółtym.
- Dodać grzanki.
- Podawać natychmiast, aby grzanki jak najdłużej były chrupiące.
Baileys w zupie cebulowej to dla mnie zaskoczenie totalne! Intrygujące i odważne1
OdpowiedzUsuńAle ciekawostka z tym dodatkiem likieru! Niezmiernie mi się podoba!:)
OdpowiedzUsuńzupa z likierem? brzmi niecodziennie, ale biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńwow, brzmi nieziemsko, wypróbuję z czystej ciekawości :) mam nadzieję, że pychotka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Dla naszej rodzinki i znajomych jest to bardzo smakowita zupka :) Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie smakować.
Usuńco za interesujące połączenie :) z niepewnością ale bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńNie ma się czego obawiać , ponieważ Baileys robiony jest na whiskey, którą dodaje się do zupy cebulowej, więc dużych skrajności nie ma :)
UsuńTo musi być smak!
OdpowiedzUsuńIdealna na zimową aurę:) Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie slyszalam o takim polączeniu, zapisuje na najblizszy okres do wyprobowania, brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, zupa jest naprawdę inna niż wszystkie cebulowe zupy. Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam ostatnio czosnkową, a cebulowa jest następna na liście zup do zrobienia i zbieram przepisy na nią. Twój najbardziej mi się podoba! Tylko muszę pokombinować z tym alkoholem, bo akurat takiego nie mam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, piękne zdjęcia:)
Cieszę się, że zupa Ci się spodobała, a co do alkoholu, to można zastąpić go czymś podobnym w smaku. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚwietne i bardzo zachęcające zdjęcie .Zupa musi wybornie smakować .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo widzę że i u Ciebie cebulową ale z takim połączeniem to jeszcze nie jadłam. warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego połączenia smaków, ale wygląda to tak apetycznie, że bez wahania bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńZupka cebulowa wyglądała tak apetycznie, że postanowiłam dzisiaj ją zrobić. Przyznam, że robiłam ja po raz pierwszy w życiu, ale wyszła rewelacyjna!!!! Mega smaczna, bardzo prosta, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim niskobudżetowa:D Czekam jeszcze na recenzję męża, ale jestem przekonana, że będzie mu smakowała i ta zupa zagości na stałe w naszym domu:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że dzielisz zachwyt nad tą zupką razem ze mną. Pozdrawiam.
UsuńWłasnie ugotowałam zupkę. Jest naprawde pyszna! Chociaż dla mnie ciut za słodka. Czy da dodac sie cos zeby byla choc troszke mniej slodka?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupka smakuje. Robiłam ją akurat 3 dni temu na życzenie mojej córki, bo ją uwielbia. Co do smaku, to raczej nie da sie nic zrobić, ponieważ całej słodkości nadaje cebula, a ona jest głównym składnikiem zupy ;) Pozdrawiam.
Usuńtak, to fakt:) a co Pani mysli ze zamiast Baileys dodac wina wytrawnego?
OdpowiedzUsuńZawsze można spróbować, pewnie będzie się różnić smakiem od tej z likierem irlandzkim, ale trzeba spróbować czy bardzo zmieni to smak. Być może pójdzie to na Pani korzyść, bo zupa nie będzie już taka słodka, a bardziej goryczkowa :) Chętnie poznam zdanie na ten temat, kiedy już Pani spróbuje jej z winem.
Usuń