środa, 8 lutego 2012

Zupa Cebulowa Z Irlandzkim Likierem (Baileys)







Opis: Gdy pierwszy raz zrobiłam francuską zupę cebulową w wersji prostej bez dodatków, zastanawiające było dla mnie czym wszyscy się tak zachwycają. Nie był to jakiś nadzwyczajny smak, a ponieważ miałam już przygotowany cały garnek tej zupy na imprezę, która miała odbyć się lada moment, musiałam ratować sytuację i naprawić jej smak tak, aby w pełni mi odpowiadał. 
W efekcie końcowym zupa wszystkim smakowała do tego stopnia, że goście prosili o przepis. A mój mąż zajada ją ze smakiem do dnia dzisiejszego, co jest dla mnie największym potwierdzeniem jej smaku, bo takie wydarzenia w jego wykonaniu to rzadkość.
Tym właśnie sposobem i dzięki tej przygodzie dopracowałam swój przepis na zupę cebulową i od tamtej pory nie przyrządzam jej inaczej. 
Pyszna zupa cebulowa o słodkim posmaku cebuli-rzecz jasna, w której lekko wyczuwamy bogaty smak irlandzkiego likieru, a on idealnie współgra z ziołami, cebulą i dodatkiem śmietanki, bez której nie wyobrażam sobie tej zupy. 
Przyrządzenie zupy cebulowej jest dziecinnie proste i szybkie. Można dzięki niej wykorzystać nadmiar cebuli, która zapełnia nasze spiżarnie.
Zupę podaję z grzankami i serem żółtym, a czasami nawet z sadzonym jajkiem.
Owa zupa świetnie nadaje się na wykwintną kolację i imprezę towarzyską jak i na ciepłe danie w ciągu tygodnia.
Przepis naprawdę warty polecenia.


Pochodzenie: przepis własny; pomysł zaczerpnięty z kuchni francuskiej


Ilość: 3 porcje; całość zupy bez grzanek i sera to 1,25 l 



Składniki:
  • 450 g cebuli
  • masło/margaryna do smażenia 
  • 2,5 płaskiej łyżki mąki pszennej
  • 1 l bulionu drobiowego (jeśli korzystamy z kostki, 1 sztuka wystarczy)
  • 0,5 łyżki oregano
  • 0,5 łyżki bazylii
  • 40 ml likieru irlandzkiego typu Baileys*
  • 30 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  •  1/3 łyżeczki octu
  • sól
  • pieprz
* Baileys można zastąpić jakimś podobnym w smaku likierem; myślę, że kawowy też by się nadał 



    Składniki Na Grzanki:
    • 2 kromki czerstwego chleba pszennego
    • 1,5 łyżki masła



    Składniki Dodatkowe:
    • 0,5 szkl. startego sera żółtego (ja miałam Edamski)
    • sadzone jajko/ka, usmażone zaraz przed podaniem zupy (opcjonalnie)




    Przygotowanie Zupy:
    1. Cebulę obrać.
    2. Podzielić na 2. równe części.
    3. Jedną część pokroić w pół-plastry.
    4. Rozgrzać tłuszcz.
    5. Dodać cebulę i usmażyć na średnim płomieniu na lekko brązowo (to ważne, ponieważ od tego zależy kolor i smak zupy; ja tym smażyłam za krótko i zupa wyszła jasna).
    6. Pod koniec smażenia obsypać połową zawartości mąki.
    7. Smażyć jeszcze 2 min, często mieszając.
    8. Gotową cebulę włożyć bezpośrednio do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
    9. Drugą część pokroić w kostkę.
    10. Potraktować ją w taki sam sposób jak poprzednią partię.
    11. Cebule zalać bulionem.
    12. Wlać alkohol.
    13. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem 10-15 min., aż cebula całkowicie zmięknie i nada smaku zupie.
    14. Wlać śmietanę.
    15. Wlać ocet.
    16. Doprawić solą i pieprzem.



    Przygotowanie Grzanek:
    1. Pokroić w kostkę chleb.
    2. Rozpuścić na patelni tłuszcz.
    3. Usmażyć na średnim płomieniu chleb, często mieszając do momentu, kiedy stanie się chrupiący.



    Przygotowanie Końcowe:
    1. Na talerz nalać gorącą zupę.
    2. Położyć sadzone jajko.
    3. Posypać startym serem żółtym.
    4. Dodać grzanki.
    5. Podawać natychmiast, aby grzanki jak najdłużej były chrupiące.

        22 komentarze:

        1. Baileys w zupie cebulowej to dla mnie zaskoczenie totalne! Intrygujące i odważne1

          OdpowiedzUsuń
        2. Ale ciekawostka z tym dodatkiem likieru! Niezmiernie mi się podoba!:)

          OdpowiedzUsuń
        3. zupa z likierem? brzmi niecodziennie, ale biorę w ciemno :)

          OdpowiedzUsuń
        4. wow, brzmi nieziemsko, wypróbuję z czystej ciekawości :) mam nadzieję, że pychotka :)
          pozdrawiam!

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Dla naszej rodzinki i znajomych jest to bardzo smakowita zupka :) Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie smakować.

            Usuń
        5. co za interesujące połączenie :) z niepewnością ale bym wypróbowała :)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Nie ma się czego obawiać , ponieważ Baileys robiony jest na whiskey, którą dodaje się do zupy cebulowej, więc dużych skrajności nie ma :)

            Usuń
        6. Idealna na zimową aurę:) Wygląda pysznie:)

          OdpowiedzUsuń
        7. Nigdy nie slyszalam o takim polączeniu, zapisuje na najblizszy okres do wyprobowania, brzmi pysznie!

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Zachęcam do wypróbowania, zupa jest naprawdę inna niż wszystkie cebulowe zupy. Pozdrawiam.

            Usuń
        8. Zrobiłam ostatnio czosnkową, a cebulowa jest następna na liście zup do zrobienia i zbieram przepisy na nią. Twój najbardziej mi się podoba! Tylko muszę pokombinować z tym alkoholem, bo akurat takiego nie mam.
          Pozdrawiam, piękne zdjęcia:)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Cieszę się, że zupa Ci się spodobała, a co do alkoholu, to można zastąpić go czymś podobnym w smaku. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)

            Usuń
        9. Świetne i bardzo zachęcające zdjęcie .Zupa musi wybornie smakować .Pozdrawiam

          OdpowiedzUsuń
        10. o widzę że i u Ciebie cebulową ale z takim połączeniem to jeszcze nie jadłam. warto wypróbować.

          OdpowiedzUsuń
        11. Nie jadłam takiego połączenia smaków, ale wygląda to tak apetycznie, że bez wahania bym spróbowała!

          OdpowiedzUsuń
        12. Zupka cebulowa wyglądała tak apetycznie, że postanowiłam dzisiaj ją zrobić. Przyznam, że robiłam ja po raz pierwszy w życiu, ale wyszła rewelacyjna!!!! Mega smaczna, bardzo prosta, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim niskobudżetowa:D Czekam jeszcze na recenzję męża, ale jestem przekonana, że będzie mu smakowała i ta zupa zagości na stałe w naszym domu:) Pozdrawiam:)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Bardzo się cieszę, że dzielisz zachwyt nad tą zupką razem ze mną. Pozdrawiam.

            Usuń
        13. Własnie ugotowałam zupkę. Jest naprawde pyszna! Chociaż dla mnie ciut za słodka. Czy da dodac sie cos zeby byla choc troszke mniej slodka?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Cieszę się, że zupka smakuje. Robiłam ją akurat 3 dni temu na życzenie mojej córki, bo ją uwielbia. Co do smaku, to raczej nie da sie nic zrobić, ponieważ całej słodkości nadaje cebula, a ona jest głównym składnikiem zupy ;) Pozdrawiam.

            Usuń
        14. tak, to fakt:) a co Pani mysli ze zamiast Baileys dodac wina wytrawnego?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Zawsze można spróbować, pewnie będzie się różnić smakiem od tej z likierem irlandzkim, ale trzeba spróbować czy bardzo zmieni to smak. Być może pójdzie to na Pani korzyść, bo zupa nie będzie już taka słodka, a bardziej goryczkowa :) Chętnie poznam zdanie na ten temat, kiedy już Pani spróbuje jej z winem.

            Usuń

        Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...