Strony

wtorek, 7 lutego 2012

Zapiekanka Z Brukselkami I Kotletami Mielonymi






Opis: Na ten przepis wpadłam kiedyś przypadkowo i było to dla mnie miłym zaskoczeniem. Nareszcie mogłam przyrządzić brukselki w taki sposób, aby zjedzenie ich nie było dla  mnie wielkim wyzwaniem, ponieważ nie do końca jestem z nimi zaprzyjaźniona. 
W połączeniu z kotletem, pomidorami i serową kołderką smakują bardzo smacznie. 
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: ok. 4 porcje 



Składniki Na Kotlety Mielone:
  • 400 g mięsa mielonego (ulubionego)
  • bułka tarta 
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy : sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
  • olej do smażenia



Składniki Dodatkowe:
  • 500 g brukselek
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym



Składniki Na Sos Serowy:
  • ok. 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 70 g startego żółtego sera



Przygotowanie Kotletów Mielonych:
  1. Do mięsa mielonego wbić jajko.
  2. Dodać przyprawy wg smaku.
  3. Dodać bułkę tartą do takiej konsystencji, aby kotlety podczas kulania nie kleiły się do rąk i ładnie się formowały.
  4. Formować małe kotlety mielone.
  5. Rozgrzać olej.
  6. Usmażyć kotlety na średnim płomieniu (w środku mogą być lekko surowe, ponieważ i tak dojdą w piekarniku).



Przygotowanie Końcowe:
  1. Kotlety mielone ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub innego głębszego naczynia/formy przeznaczonej do piekarnika. 
  2. Brukselki ugotować al dente.
  3. Ułożyć na kotlety.
  4. Pomidory w puszce odcedzić z soku, ale jego samego nie wylewać.
  5. Pomidory wraz z 1/4 ich soku z puszki wylać na brukselki.
  6. Składniki na Sos Serowy oprócz sera żółtego połączyć ze sobą i wymieszać.
  7. Wylać na pomidory.
  8. Posypać startym żółtym serem.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
  10. Włożyć naczynie z zapiekanką.
  11. Piec 30-35 min. do momentu, kiedy ser się zapiecze.
  12. Podawać solo, z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.

3 komentarze:

  1. super sprawa!
    kurczę, aż sie głodna zrobiłam. a na noc przecież
    nie wypada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zaskoczenie ! Świetnie wygląda, super pomysł. Muszę kiedyś wypróbować, lubimy takie zapiekanki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to zabieram sie za robote :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.