Opis: Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej gości w naszych domach podczas Wigilii, ale w ciągu roku również.
Farsz w tych pierogach jest przygotowany z ugotowanej kiszonej kapusty i grzybów z dodatkiem jarzyn, które zespajają całą konsystencję tego farszu. Ciasto na pierogi dzięki temu, że jest zaparzane, jest niesamowicie miękkie i delikatne, ale zarazem mocne, dzięki czemu nie rwie się przy wałkowaniu go na cienki placek. Jeśli zaś zamiast wody użyjemy mleka, ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i w takiej postaci smakuje mi najbardziej - jest to najlepsze ciasto na pierogi, jakie jadłam ze względu na swą miękkość.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: 56 pierogów wykrawanych z kółek o śred. 9 cm
Wskazówka:
Na wyspach dysponujemy bardzo nieładną mąką. Jest dosyć ciemna i pierogi po ugotowaniu nie wyglądają zachwycająco, są wręcz szare. Aby poprawić ich wygląd na talerzu, gotuję je w wodzie z odrobiną kurkumy.
Składniki Na Farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 0, 5 średniej marchewki
- 0,5 średniej pietruszki
- kawałek selera (mieszczący się w zamkniętej garści)
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 mniejsze cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżeczki cukru
Składniki Na Ciasto Pierogowe:
- 1,5 szkl. wrzącej wody/mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- ponad 2,5 szkl. mąki pszennej
Przygotowanie Farszu:
- Czyste grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na kilka godzin.
- Kapustę kiszoną ugotować na parze lub w wodzie wraz z suszonymi grzybami, marchewką, pietruszką i selerem do miękkości (chyba, że chcemy z wywaru zrobić zupę grzybową, to w takim wypadku należy ugotować grzyby z warzyami oddzielnie).
- Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
- W tym czasie, gdy składniki będą się gotować, pokroić cebulę w kostkę.
- Rozgrzać tłuszcz.
- Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zeszklić.
- Odcedzić ugotowane składniki.
- Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.
- Do odcedzonych składników dodać cebulę wraz z tłuszczem.
- Wymieszać.
- Zmielić całość w maszynce do mielenia lub malakserze.
- Dodać cukier.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Ciasta:
- Do większej miski (najlepiej okrągłej) wlać wodę/mleko.
- Dodać sól.
- Dodać olej.
- Wsypać mąkę (na początku 2,5 szkl.).
- Wyrobić ciasto i partiami dosypywać tyle, aby utworzyła się elastyczna i jednolita kula ciasta, która nie klei się do rąk (ciasto powinno być miękkie).
- Ciasto podzielić na 2 równe porcje i przykryć bawełnianą ściereczką.
Przygotowanie Pierogów:
- Na obsypaną mąką powierzchnię położyć ciasto i rozwałkować na bardzo cienko.
- Wykrawać krążki i nakładać w środkową ich część farsz tak, aby pieróg był dosyć pełny.
- Formować w pół-koła.
- Zlepiać brzegi ciasta.
- Zlepione pierogi kłaść na obficie obsypaną mąką płaszczyznę.
- Zagotować wodę.
- Posolić.
- Wkładać pierogi do gotującej się wody.
- Zamieszać.
- Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo ok. 3 min.
- Podawać z usmażoną na tłuszczu cebulką.
Pyszne pierożki! Uwielbiam z kapustką i grzybami:)
OdpowiedzUsuńPowiało Świętami w ten mroźny dzień:) Uwielbiam takie pierogi, a ciasto trzeba wypróbować, skoro tak zachwalasz:)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie, poza tym cienkie ciasto i tyle farszuuu
OdpowiedzUsuńZaparzane ciasto pierogowe to moje ulubione :) Pyszne smaki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam! Moje ukochane pierogi, pochłaniam je w każdych ilościach, przepyszne są i tyle:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie .Niesamowitego smaka mi zrobiłaś
OdpowiedzUsuńale mam ochote na te pierozki, wygladaja pieknie....a maka na wyspach jest tez i taka lepsza,tylko trzeba za nia troszke wiecej zaplacic, jest bardzo dobrej jakosci :))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżywam mąki Odlums i pomimo tego, ze jest lepsza pierogi wychodzą z niej jakieś sine, co nie znaczy, że jakościowo mąki w Irlandii są złe. Po prostu wydaje mi sie, że pierogi prezentuja sie z nimi gorzej. A specjalnych poszukiwań mąki w innych sklepach nie dokonywałam, poniewaz kupuje to, co jest dla mnie łatwo dostepne. Cieszę się, że pierożki się podobają. Pozdrawiam.
Usuń