Strony

czwartek, 2 lutego 2012

Pierogi Z Kapustą I Grzybami








Opis:  Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej gości w naszych domach podczas Wigilii, ale w ciągu roku również. 
Farsz w tych pierogach jest przygotowany z ugotowanej kiszonej kapusty i grzybów z dodatkiem jarzyn, które zespajają całą konsystencję tego farszu. Ciasto na pierogi dzięki temu, że jest zaparzane, jest niesamowicie miękkie i delikatne, ale zarazem mocne, dzięki czemu nie rwie się przy wałkowaniu go na cienki placek. Jeśli zaś zamiast wody użyjemy mleka, ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i w takiej postaci smakuje mi najbardziej - jest to najlepsze ciasto na pierogi, jakie jadłam ze względu na swą miękkość. 
Szczerze polecam.


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu


Ilość: 56 pierogów wykrawanych z kółek o śred. 9 cm  



Wskazówka
Na wyspach dysponujemy bardzo nieładną mąką. Jest dosyć ciemna i pierogi po ugotowaniu nie wyglądają zachwycająco, są wręcz szare. Aby poprawić ich wygląd na talerzu, gotuję je w wodzie z odrobiną kurkumy.



Składniki Na Farsz
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 0, 5 średniej marchewki
  • 0,5 średniej pietruszki
  • kawałek selera (mieszczący się w zamkniętej garści)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 mniejsze cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia 
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżeczki cukru



Składniki Na Ciasto Pierogowe:
  • 1,5 szkl. wrzącej wody/mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • ponad 2,5 szkl. mąki pszennej 



Przygotowanie Farszu
  1. Czyste grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na kilka godzin.
  2. Kapustę kiszoną ugotować na parze lub w wodzie wraz z suszonymi grzybami, marchewką, pietruszką i selerem do miękkości (chyba, że chcemy z wywaru zrobić zupę grzybową, to w takim wypadku należy ugotować grzyby z warzyami oddzielnie).
  3. Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
  4. W tym czasie, gdy składniki będą się gotować, pokroić cebulę w kostkę. 
  5. Rozgrzać tłuszcz.
  6. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Zeszklić.
  8. Odcedzić ugotowane składniki.
  9. Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.
  10. Do odcedzonych składników dodać cebulę wraz z tłuszczem.
  11. Wymieszać. 
  12. Zmielić całość w maszynce do mielenia lub malakserze.
  13. Dodać cukier.
  14. Doprawić solą i pieprzem.





Przygotowanie Ciasta:
  1. Do większej miski (najlepiej okrągłej) wlać wodę/mleko.
  2. Dodać sól.
  3. Dodać olej.
  4. Wsypać mąkę (na początku 2,5 szkl.).
  5. Wyrobić ciasto i partiami dosypywać tyle, aby utworzyła się elastyczna i jednolita kula ciasta, która nie klei się do rąk (ciasto powinno być miękkie).
  6. Ciasto podzielić na 2 równe porcje i przykryć bawełnianą ściereczką.



Przygotowanie Pierogów:
  1.  Na obsypaną mąką powierzchnię położyć ciasto i rozwałkować na bardzo cienko.
  2. Wykrawać krążki i nakładać w środkową ich część farsz tak, aby pieróg był dosyć pełny.
  3. Formować w pół-koła.
  4. Zlepiać brzegi ciasta.
  5. Zlepione pierogi kłaść na obficie obsypaną mąką płaszczyznę.
  6. Zagotować wodę.
  7. Posolić.
  8. Wkładać pierogi do gotującej się wody.
  9. Zamieszać.
  10. Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo ok. 3 min.
  11. Podawać z usmażoną na tłuszczu cebulką.

    8 komentarzy:

    1. Pyszne pierożki! Uwielbiam z kapustką i grzybami:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Powiało Świętami w ten mroźny dzień:) Uwielbiam takie pierogi, a ciasto trzeba wypróbować, skoro tak zachwalasz:)

      OdpowiedzUsuń
    3. wyglądają przepysznie, poza tym cienkie ciasto i tyle farszuuu

      OdpowiedzUsuń
    4. Zaparzane ciasto pierogowe to moje ulubione :) Pyszne smaki!

      OdpowiedzUsuń
    5. uwielbiam! Moje ukochane pierogi, pochłaniam je w każdych ilościach, przepyszne są i tyle:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Wyglądają obłędnie .Niesamowitego smaka mi zrobiłaś

      OdpowiedzUsuń
    7. ale mam ochote na te pierozki, wygladaja pieknie....a maka na wyspach jest tez i taka lepsza,tylko trzeba za nia troszke wiecej zaplacic, jest bardzo dobrej jakosci :))Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Używam mąki Odlums i pomimo tego, ze jest lepsza pierogi wychodzą z niej jakieś sine, co nie znaczy, że jakościowo mąki w Irlandii są złe. Po prostu wydaje mi sie, że pierogi prezentuja sie z nimi gorzej. A specjalnych poszukiwań mąki w innych sklepach nie dokonywałam, poniewaz kupuje to, co jest dla mnie łatwo dostepne. Cieszę się, że pierożki się podobają. Pozdrawiam.

        Usuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.