Opis: Ten sos pomidorowy to jedyny sos, który przyrządzam na wierzch ciasta drożdżowego na pizzę. Jest najlepszy, najłatwiejszy i niewiele kosztuje. Inni pewnie powiedzą, że nie bawią się w takie sosy i wolą prostszą drogę typu koncentrat pomidorowy lub ketchup, ale taka wersja nie wchodzi w rachubę, jeśli chcemy uzyskać taki efekt, jaki proponuję dziś Wam. Gwarantuję, że sos będzie Wam przypominać niejeden z wielu dobrych pizzerii, a dodatek ketchupu stanie się zbędny.
Szczerze polecam.
Już jutro przepis na pyszną pizze, do której będziecie mogli użyć tego równie pysznego sosu pomidorowego.
Już jutro przepis na pyszną pizze, do której będziecie mogli użyć tego równie pysznego sosu pomidorowego.
Pochodzenie: przepis własny (mieszanka różnych źródeł informacji włącznie z restauracjami)
Ilość: sos na 2. pizze o średnicy 24-26 cm
Składniki:
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym w kostce lub w całości (450 g) *
- 2/3 pełnej łyżeczki suszonego oregano
- 2/3 pełnej łyżeczki suszonej bazylii
- 2/3 pełnej łyżeczki suszonego czosnku lub 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o średnich oczkach
- 1 łyżka octu (najlepiej winnego), soku z cytryny lub 50/50
- 3-4 średnio czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- ok. 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Pomidory z puszki odsączyć z zalewy, ale jej samej na razie nie wylewać (gdy mamy pomidory w kostce, dokładnie odsączamy je z soku na grubym sicie, aby nie było w nich dużej ilości soku; gdy mamy pomidory w całości, wyciągamy je pojedynczo z puszki lub odsączamy sok na sicie i pomidory kroimy w kostkę).
- Pomidory zgnieść/rozdrobnić widelcem, ale nie miksować na gładką masę.
- Dodać resztę składników.
- Wymieszać.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać 3-4 łyżki soku pomidorowego z puszki, który zostawiliśmy na taką okoliczność.
- Sos smarować na surowe ciasto drożdżowe.
- Sos można przechowywać do 1 tyg. w lodówce.
podobny do tego, co my robimy, wypróbuję Twoją wariację na temat :)
OdpowiedzUsuńrobię trochę podobnie, lubię jak jest dużo ziół :)
OdpowiedzUsuńkażdy ma swój sposób na sos do pizzy.
OdpowiedzUsuńrobię podobny, a jednak inny ;] dzięki temu pizza każdego smakuje zawsze inaczej.
brzmi smakowicie, dzisiaj wypróbuję
OdpowiedzUsuńpomidory w kostke do garnka z 1/2 szklanki wody do tego kilka lyzeczek koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek oregano i bazylie troche cukru, soli i pieprzu do smaku oczywiscie gotujemy na wolnym ogniui mieszamu az pomidory sie rozgotuja i wszystko stworzy jednorodny mus przepis kozak
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakował - rzadko znajduję jakieś przepisy na necie które mi smakują.
Czy da się ten sos zrobić z pomidorów surowych ponieważ nie posiadam w tej chwili pomidorów w puszce a już mam wyrobione ciasto na pizzę z Twojego przepisu??:)
OdpowiedzUsuńTak, można uzyć pomidorów surowych, ale przed pokrojeniem ich należałoby je sparzyć, a pozniej lekko podgotować z odrobiną wody. Dodać może więcej przecieru pomidorowego, aby sos nie był za rzadki i dalej jak w przepisie. Powinno być też ok ;) Z Twojej godziny dodania komentzrza wnioskuję, że pewnie juz po fakcie, ale może innym się przyda ;) Pozdrawiam.
UsuńSos wyszedł świetny.. dzięki za ten przepis, jestem bardzo zadowolona, bo zastąpił (i wyszedł lepiej) koncentrat pomidorowy. Pozdrawiam, Marta :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy! dziękuję za podzielenie się przepisem, po inne już nie sięgam :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam.
Usuńpiękny ten Twój sos! u mnie zawsze wychodzi bury w stylu tego http://www.pinterest.com/pin/387731849143612970/ :( a u Ciebie taki żywy, piękny kolor i gęsty, to widać nawet po łyżce, że nie wpadła do sosu... pięknie i smacznie wyglada :) pozdrawiam Ola!
OdpowiedzUsuńTwòj sos też jest taki ostry.��
OdpowiedzUsuń