Opis: Kurczak z masłem orzechowym to nietypowe, ale smaczne połączenie. Zazwyczaj zastanawiamy się co można zrobić z masłem orzechowym, więc ja dziś podaję Wam jeden z pomysłów. Kurczaka można podać na jakieś imprezie lub spotkaniu z przyjaciółmi, gdzie na pewno będzie niezłą atrakcją. W smaku jak sama nazwa wskazuje można wyczuć masło orzechowe, zaraz po tym słodycz miodu i ostrość papryki. Składniki na paprykę podałam 0,5-2/3 łyżki, ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej ostro doprawione danie. Wersja z 0,5 łyżki była dla mnie wystarczająca, ale inni stwierdzili, że mogłoby być bardziej ostre.
Polecam.
Pochodzenie: kuchnia amerykańska; zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: 5-6 porcji
Składniki:
- 1,5 kg mięsa drobiowego (proponuję pałeczki lub skrzydełka)
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Składniki Na Glazurę:
- 3 pełne łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 pełne łyżki miodu
- 0,5-2/3 pełnej łyżki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek wody
Przygotowanie:
- Mięso umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać piekarnik do 200*C.
- Mięso ułożyć na blasze lub naczyniu do zapiekania.
- Włożyć mięso do piekarnika.
- Piec 30 min.
- Po tym czasie mięso obrócić na drugą stronę.
- Piec jeszcze 20 min.
- W między czasie wszystkie składniki na glazurę wymieszać na gładką konsystencję i wlać do miski.
- Wyciągnąć porcje kurczaka z naczynia bezpośrednio do miski z glazurą, a tłuszcz z naczynia wylać do jakiegoś pojemnika, ponieważ może posłużyć nam jako baza do sosu.
- Wymieszać kurczaka tak, aby glazura pokryła wszystkie porcje mięsa.
- Włożyć mięso z powrotem do naczynia.
- Dopiekać ok. 10-15 min. do momentu, kiedy glazura na kurczaku zapiecze się.
- Podawać solo lub z ziemniakami z wody i surówkami.
Robię bardzo podobnego kurczaka. Drób niezmiernie lubi się z masłem orzechowym;)
OdpowiedzUsuńmm.. fajna propozycja na kurczaczka;)
OdpowiedzUsuńps: masz piękny nagłówek!
Dzięki:)
UsuńPysznie wygląda ten kurczak. Z masłem orzechowym - świetny pomysł, oryginalny:)
OdpowiedzUsuńLubię wykorzystywać masło orzechowe w kuchni azjatyckiej, tak przyrządzony kurczak bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie nietypowe, nigdy nie słyszałam ;) ale wierzę, że bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńcoś dla ludzi uzależnionych od masła orzechowego,czyli mnie;)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe i kurczak to jak dla mnie nowe połączenie smaków, ale wykazujące megapotencjał na stanie się jednym z moich ulubionych kurczakowych dań!
OdpowiedzUsuń