Opis: Malibu to likier o smaku kokosowym. Ja proponuję Wam domową wersję tego likieru. Dla mnie idealny, dla niektórych bardzo słodki, ale właśnie to bardzo mi odpowiada, ponieważ niweluje smak alkoholu. Podsumowując cały likier stwierdzam: "jest słodko, kokosowo i alkoholowo". Pysznie, a jeszcze pyszniej z posypanymi po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis z internetu
Ilość: 2 pełne butelki 0,7 l każda
Składniki:
- 250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml wódki
- 200 g kokosu
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l.
- Zalać alkoholem.
- Zamknąć słoik.
- Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
- Przygotować większy garnek.
- Nałożyć na niego głębszy durszlak.
- Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.
- Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik.
- Zwinąć go i mocno wyciskać alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.
- Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).
- Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone.
- Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję.
- Wlać mleko zagęszczone niesłodzone.
- Wymieszać.
- Wlać mleczko kokosowe.
- Wymieszać.
- Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego.
- Mocno schłodzić.
- Podawać solo lub posypane wiórkami kokosowymi.
Och, malibu! Pychota!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na zdjęcie, bardzo mi się podoba, a sam likier bardzo lubię. Też kiedyś robiłam:)
Pozdrowienia
Mniam;) Mi taka propozycja odpowiada, lubię jak alkohol nie jest bardzo wyczuwalny;)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony drink, więc chyba stworzę :)
OdpowiedzUsuńfajny i nieskomplikowany przepis:) ....musze go zrobic:)
OdpowiedzUsuńO rany! ale super przepis :)))
OdpowiedzUsuńdzięki!
ale fajnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPorywam kieliszek
OdpowiedzUsuńTrzeba koniecznie zrobić! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńSuper! domowy musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńWow! Domowe malibu to dopiero musi być coś fantastycznego! A do tego ładne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńo, jak ladna buteleczka :)))
OdpowiedzUsuńmmm... :)))
OdpowiedzUsuńa jak długo może stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie sprawdzałam go w takiej kategorii, ponieważ został wypity natychmiast ;) Ale z tego, co piszą ludzie na forach, takie likiery trzymają od kilku tygodni do kilku lat (z tymi latami, to nie jestem pewna czy nie przesadzają). Pozdrawiam.
Usuńa czy nadaje się także do drinka z mlekiem?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o drinku z mlekiem, ale skoro ten likier jest robiony na mleczku kokosowym, to pewnie pasuje też wlać go do mleka i będzie to wtedy taka łagodniejsza wersja ;) Pozdrawiam
UsuńAwesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
OdpowiedzUsuńI'm hoping to start my own blog soon but I'm a little
lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?
There are so many options out there that I'm totally overwhelmed .. Any suggestions? Cheers!
Have a look at my webpage : drum rolling tobacco
I do agree with all of the concepts you have introduced in your
OdpowiedzUsuńpost. They're really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very short for starters. May just you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.
Also visit my weblog - www.yourtobaccosstore.com
I know this web page presents quality dependent articles and extra information, is there any other web site
OdpowiedzUsuńwhich gives these things in quality?
Here is my web page : how to prevent acne
Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the website is
OdpowiedzUsuńalso very good.
My web blog ; http://www.jaimaithili.com/blogs/user/Chadxcny83
Kiedy dolewamy do drinka wode? I jaka ma ona być?
OdpowiedzUsuńWoda powinna być przegotowana, ale chłodna i wymieszana ze spirytusem. Jeśli dysponujemy wódką, woda nie jest potrzebna. Woda tylko rozrzedza spirytus.
UsuńZdjęcie tak kusi, że zabieram się za robotę ;) Dziękuję za przepis i motywację.
OdpowiedzUsuńTaaak to zdecydowanie bardzo dobry przepis :)
OdpowiedzUsuńProporcje jak dla mnie super, dalam tylko troche mniej mleczka slodzonego i jest idealnie.
Malibu to moj swiateczny napoj, co roku robie i to jest wyjatkowo dobre :)
Świetny przepis :) Sprawdził się u nas
OdpowiedzUsuń