Opis: Ten przepis na naleśniki w wersji wytrawnej przywędrował do Naszego domu ok. 10 lat temu. Od tamtej pory stał się sposobem na "podejście" facetów do naleśników, bo jak wiadomo nasza płeć przeciwna raczej unika ich na słodko. Są również sposobem na opróżnienie naszej lodówki z tzw. resztek, jeśli akurat nie mamy pomysłu na dane składniki. Tak więc mniej wymagający :) "chwytają w ręce" naleśniki z dżemem, a Ci bardziej wymagający wypełniają je nadzieniem z sera żółtego, pieczarek, kiełbasy i korniszonów, a następnie zapiekają. Obowiązkowo polewamy je sosem czosnkowym lub czosnkowo-koperkowym, bo jak mówi mój M. "bez sosu to już nie to samo". Owe naleśniki upodobała sobie ostatnio moja Córka, więc naprawdę mogą każdemu zasmakować.
Naleśniki można przygotować również z takich sztuk naleśników, które pozostały nam z obiadu, ale jeśli ktoś zechce przygotować je w większej ilości, to podaję dokładniejszy przepis.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis z pewnego studenckiego baru
Ilość: 7 naleśników smażonych na patelni o śred. 20 cm
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis z pewnego studenckiego baru
Ilość: 7 naleśników smażonych na patelni o śred. 20 cm
Składniki Na Naleśniki:
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Składniki Na Nadzienie:
- ok. 200 g sera żółtego (najwygodniej w plasterkach, jeśli dysponujemy patelnia o podobnej średnicy do mojej to wyjdzie nam 7 plasterków sera)
- 1 średnia laska kiełbasy lub grubej parówki
- 5-7 średnich pieczarek
- kilka ogórków korniszonów
- olej do smażenia
Składniki Na Sos Czosnkowo-Koperkowy*:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego lub suszonego kopru
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
lub
Składniki Na Sos Czosnkowy:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie Naleśników:
- Do miski wsypać mąkę.
- Stopniowo dolewać mleko, stale mieszając, aby rozetrzeć tworzące się grudki mąki.
- Dodać resztę składników.
- Dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać nieznaczną ilość oleju na patelni.
- Rozlać po całości masę naleśnikową i usmażyć naleśnika z obu stron.
- Z pozostałą częścią ciasta zrobić to samo.
Przygotowanie Naleśników Z Serem, Pieczarkami, Kiełbasą I Korniszonami:
- Jeśli dysponujemy serem żółtym w kawałku, to należy pokroić go w plastry proporcjonalne do ilości sztuk naleśników lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kiełbasę pokroić w ćwiartki lub w kostkę.
- Pieczarki pokroić w plastry.
- Korniszony pokroić w mniejszą kostkę.
- Na połowę każdego naleśnika nałożyć po równo każdy ze składników.
- Przykryć drugą połowa naleśnika.
- Rozgrzać olej na patelni.
- Smażyć naleśniki z obu stron (należy uważać przy przewracaniu na drugą stronę, aby farsz się nie wysypał-przy mniejszych naleśnikach nie ma tego ryzyka) na małym płomieniu i najlepiej pod przykryciem do momentu, kiedy ser żółty się rozpuści, a reszta składników uzyska ciepłą temperaturę.
- Podawać na ciepło z wybranymi sosami.
Przygotowanie Sosów Majonezowych:
- Składniki wybranego sosu wymieszać i najlepiej schłodzić przez jakiś czas.
Nieźle wygląda, mam nadzieję, że równie dobrze smakuje:) [stulecieliteratury.blogspot.com]
OdpowiedzUsuńKilkoro osób już zaraziliśmy tym przepisem, więc musi smakować dobrze :) Pozdrawiam
UsuńMuszą być pyszne
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciekawy sposób na pozbycie się resztek z kuchni. Zapamiętam go :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem, świetne są, na pewno nie raz jeszcze powtórzę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał i zasmakował. Pozdrawiam również.
UsuńPycha naleśniki, mąż najadł się, że potem nie mógł wstać:) Ci mężczyźni :)
OdpowiedzUsuńNo tak - Ci mężczyźni ;) Ale najważniejsze, że smakowało :) Pozdrawiam.
UsuńWygladaja przepysznie, chyba dzis bede piec nalesniczki:) pozdrawiam..Bardzo fajny blog..
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że naleśniki będą smakować ;) Pozdrawiam.
UsuńZobaczyłam przez przypadek stronke z tym przepisem . bardzo mi sie spodobal , mysle ze dzis na obiad zrobie takie nalesniczki ;) bardzo ciekawy pomysl.
OdpowiedzUsuńWitam, znalazłam tę stronę z Pani blogiem zupełnie przypadkowo i bardzo mi się spodobała- zarówno kolorystycznie, czyli wizualnie, jak i pod względem świetnych przepisów, które są mądrze posegregowane, tzn. zarówno dla tych gości, którzy dopiero uczą się gotować, jak i dla tych juz całkiem biegłych w sztuce kulinarnej. Tak trzymać, oby więcej było takich blogów!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa i mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis się Pani spodoba i zachęci do zaglądania tu. Pozdrawiam ciepło.
Usuń