Strony

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Naleśniki Z Serem Żółtym, Pieczarkami, Kiełbasą I Korniszonami









Opis: Ten przepis na naleśniki w wersji wytrawnej przywędrował do Naszego domu ok. 10 lat temu. Od tamtej pory stał się sposobem na "podejście" facetów do naleśników, bo jak wiadomo nasza płeć przeciwna raczej unika ich na słodko. Są również sposobem na opróżnienie naszej lodówki z tzw. resztek, jeśli akurat nie mamy pomysłu na dane składniki. Tak więc mniej wymagający :) "chwytają w ręce" naleśniki z dżemem, a Ci bardziej wymagający wypełniają je nadzieniem z sera żółtego, pieczarek, kiełbasy i korniszonów, a następnie zapiekają. Obowiązkowo polewamy je sosem czosnkowym lub czosnkowo-koperkowym, bo jak mówi mój M. "bez sosu to już nie to samo". Owe naleśniki upodobała sobie ostatnio moja Córka, więc naprawdę mogą każdemu zasmakować. 
Naleśniki można przygotować również z takich sztuk naleśników, które pozostały nam z obiadu, ale jeśli ktoś zechce przygotować je w większej ilości, to podaję dokładniejszy przepis.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis z pewnego studenckiego baru


Ilość: 7 naleśników  smażonych na patelni o śred. 20 cm





Składniki Na Naleśniki:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli



Składniki Na Nadzienie:
  •  ok. 200 g sera żółtego (najwygodniej w plasterkach, jeśli dysponujemy patelnia o podobnej średnicy do mojej to wyjdzie nam 7 plasterków sera)
  • 1 średnia laska kiełbasy lub grubej parówki
  • 5-7 średnich pieczarek 
  • kilka ogórków korniszonów
  • olej do smażenia



Składniki Na Sos Czosnkowo-Koperkowy*:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego lub suszonego kopru
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
* wykorzystaliśmy podwójna porcję sosu 

 lub

Składniki Na Sos Czosnkowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 


Przygotowanie Naleśników:
  1. Do miski wsypać mąkę.
  2. Stopniowo dolewać mleko, stale mieszając, aby rozetrzeć tworzące się grudki mąki.
  3. Dodać resztę składników.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Rozgrzać nieznaczną ilość oleju na patelni.
  6. Rozlać po całości masę naleśnikową i usmażyć naleśnika z obu stron.
  7. Z pozostałą częścią ciasta zrobić to samo.



Przygotowanie Naleśników Z Serem, Pieczarkami, Kiełbasą I Korniszonami:
  1.  Jeśli dysponujemy serem żółtym w kawałku, to należy pokroić go w plastry proporcjonalne do ilości sztuk naleśników lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Kiełbasę pokroić w ćwiartki lub w kostkę.
  3. Pieczarki pokroić w plastry.
  4. Korniszony pokroić w mniejszą kostkę.
  5. Na połowę każdego naleśnika nałożyć po równo każdy ze składników.
  6. Przykryć drugą połowa naleśnika.
  7. Rozgrzać olej na patelni.
  8. Smażyć naleśniki z obu stron (należy uważać przy przewracaniu na drugą stronę, aby farsz się nie wysypał-przy mniejszych naleśnikach nie ma tego ryzyka) na małym płomieniu i najlepiej pod przykryciem do momentu, kiedy ser żółty się rozpuści, a reszta składników uzyska ciepłą temperaturę.   
  9. Podawać na ciepło z wybranymi sosami.



Przygotowanie Sosów Majonezowych:
  1. Składniki wybranego sosu wymieszać i najlepiej schłodzić przez jakiś czas. 

13 komentarzy:

  1. Nieźle wygląda, mam nadzieję, że równie dobrze smakuje:) [stulecieliteratury.blogspot.com]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilkoro osób już zaraziliśmy tym przepisem, więc musi smakować dobrze :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Rzeczywiście ciekawy sposób na pozbycie się resztek z kuchni. Zapamiętam go :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem, świetne są, na pewno nie raz jeszcze powtórzę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał i zasmakował. Pozdrawiam również.

      Usuń
  4. Pycha naleśniki, mąż najadł się, że potem nie mógł wstać:) Ci mężczyźni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak - Ci mężczyźni ;) Ale najważniejsze, że smakowało :) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wygladaja przepysznie, chyba dzis bede piec nalesniczki:) pozdrawiam..Bardzo fajny blog..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że naleśniki będą smakować ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Zobaczyłam przez przypadek stronke z tym przepisem . bardzo mi sie spodobal , mysle ze dzis na obiad zrobie takie nalesniczki ;) bardzo ciekawy pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, znalazłam tę stronę z Pani blogiem zupełnie przypadkowo i bardzo mi się spodobała- zarówno kolorystycznie, czyli wizualnie, jak i pod względem świetnych przepisów, które są mądrze posegregowane, tzn. zarówno dla tych gości, którzy dopiero uczą się gotować, jak i dla tych juz całkiem biegłych w sztuce kulinarnej. Tak trzymać, oby więcej było takich blogów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za miłe słowa i mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis się Pani spodoba i zachęci do zaglądania tu. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.