Opis: Bigos z młodej kapusty to lekka letnia potrawa, przynajmniej jest tak w moim wykonaniu. Gotuję go z dodatkiem lepszej jakości kiełbasy oraz piersi z kurczaka, aby zachował lekką postać. Jeśli kogoś przeraża tłusta wersja naszego polskiego bigosu, to taki letni bigos jest czymś, co musi przyrządzić latem.
Bigos ogólnie smakuje zupełnie inaczej niż taki tradycyjny, ponieważ jest delikatniejszy i nie dodaję do niego kiszonej kapusty.
Szczerze polecam.
Bigos ogólnie smakuje zupełnie inaczej niż taki tradycyjny, ponieważ jest delikatniejszy i nie dodaję do niego kiszonej kapusty.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 3-4 porcje
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (1,200 kg)
- 1 szkl. wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 średnie laski swojskiej kiełbasy (200 g)
- 1 podwójna pierś z kurczaka (200 g)
- majeranek
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula lub 100 g młodych cebulek
- 400 g świeżych pomidorów lub 1 puszka posiekanych pomidorów
- 1 pęczek kopru
Przygotowanie:
- Z umytej kapusty oderwać pierwsze liście, jeśli jest taka potrzeba.
- Poszatkować kapustę.
- Włożyć ją do garnka.
- Zalać wodą.
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Dusić do średniej miękkości ok. 25-40 min. w zależności od kapusty, od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby podlać wodą, ale dosłownie minimalnie).
- W między czasie pokroić kiełbasę w ćwiartki.
- Pokroić piersi z kurczaka w kostkę i doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni.
- Przesmażyć na nim kiełbasę i dodać kurczaka.
- Smażyć wszystko do zrumienienia składników.
- Składniki wraz z tłuszczem odłożyć na inne naczynie.
- Na tej samej patelni rozgrzać 1. łyżkę oleju.
- Dodać posiekaną cebulę.
- Zeszklić.
- Dodać umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki.
- Przesmażyć ok. 5 min.
- Gotowe usmażone mięso oraz pieczarki z cebulą dodać do bigosu i dusić już do momentu, kiedy kapusta będzie całkowicie miękka.
- Pod koniec gotowania dodać pomidory (jeśli używamy świeżych należy je wcześniej posiekać i podgrzać w garnuszku, aby zmiękły i lekko rozpadły się) i posiekany koper.
- Kapustę dusić do miękkości, pozostawiając ją w małej ilości swych soków.
- Doprawić solą i pieprzem.
wygląda bardzo apetycznie juz wiem co zrobie na obiad
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo smakowicie:) Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, gdy będę robić bigos. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się spodobał i zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam również.
Usuńkolejny super przepis!
OdpowiedzUsuńKasia
:)
UsuńBigosik zrobiony był wczoraj na wieczór, a dziś na śniadanie zjedzony co do ostatniego kęsa, pyszny i lekki. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że bigos zasmakował. Pozdrawiam.
Usuńzrobiłam bigosik wczoraj na obiad mój syn był zachwycony
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Monika
Bardzo się ciesze z zachwytu syna i pozdrawiam serdecznie.
UsuńWczoraj zrobiłam pierwszy w życiu bigos korzystając z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńJest na prawdę pyszny. Mój trzyletni niejadek zajadał się aż miło było patrzeć.
Pozdrawiam Bogusia.
Bardzo się cieszę, że bigos smakował, a zwłaszcza ze względu na synka. A jeśli to pierwszy w życiu to proponuję się odważyć na inne przepisy na bigos z blogu, niedługo mam w planach dodać jeszcze jeden, ale z cukinii, zwany również leczem. Pozdrawiam.
UsuńDziś rano zrobiłam ten bigos, aby był już gotowy na obiad, ale juz nie mogłam się powstrzymac i spróbowałam i jest bardzo smaczny. Dzięki za przepis i polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bigos zasmakował. Proszę i pozdrawiam.
Usuńnienawidzę kapusty..:) nie jadam jej w żadnej postaci..:P bigos według Pani przpisu zrobiłam bo chłopak już mi żyć nie dawał...:) ale okazał się tak pyszny że zjadałam go z większym smakiem niż mój chłopak. Przepis jest niesamowity..:) od dziś jestem stałą czyteliczką Pani bloga..:) dziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńKasia
No to cieszę się, że mam jakąś zasługę w tym, że zjadłaś ze smakiem kapustę. Może teraz bardziej się do niej przekonasz i częściej będziesz chciała ją przyrządzać. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam.
UsuńPo pyzach przyszła pora na bigos - mój debiut, dzięki Pani niezwykle udany :) Na pewno powtórzę go jeszcze nie raz!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój przepis towarzyszył Ci w debiucie z bigosem ;) Pozdrawiam.
UsuńZrobiłem ... pycha, wchodzi do jadłospisu.
OdpowiedzUsuńCieszę się szczególnie, że mężczyzna zasmakował w takiej wersji bigosu, bo przecież nie ocieka tłuszczem, a takie panowie lubią najbardziej. Pozdrawiam.
UsuńCzy gdybym dodała koncentrat pomidorowy zepsułoby to smak potrawy? Nigdy nie miałam okazji czy to w innych potrawach czy sosach używać pomidorów z puszki czy świeżych ( zawsze był koncentrat )i nie jestem pewna czy pasowałyby składniki do siebie. Co Pani sądzi o tym?
OdpowiedzUsuńWitam. W tym bigosie właśnie chodzi o delikatność smaku i w tym przypadku pomidory są najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli Pani woli dać przecież, nie ma sprawy. Z tym, że kawałki pomidorów nie będą już wyczuwalne, a to dodaje też jakiegoś uroku potrawie ;) Pozdrawiam. Tak czy inaczej chętnie przeczytam, czy smakowało.
UsuńRobiłam i jest pyszny,napewno zagości na stałe na naszym stole.
OdpowiedzUsuńWidziałam Twój bigosik i na sam widok zaburczało mi w brzuchu. Ogromnie się cieszę, że spróbowałaś i zasmakował. Pozdrawiam ciepło.
UsuńUżyłam tak jak wcześniej wspominałam koncentratu i przyprawiłam troszkę inaczej, ale cała rodzinka oszalała na punkcie pieczarek czy kawałków kurczaka :)
OdpowiedzUsuńIdealnie przepis nadaje się na bazę by samemu troszkę pokombinować :D Naprawdę polecam.
Hmm jakieś pomysły jak inaczej można wykorzystać młodą kapustę? Nie licząc innych rodzajów bigosu.
Ciesze się, że bigos zasmakował nawet z koncentratem. Teraz młoda kapusta jest na wykończeniu, ale można ją jeszcze przygotować na słodko, czyli z rodzynkami, masłem, cebulą, koperkiem lub pietruszką/szczypiorkiem; coś w rodzaju zasmażanej kapusty z mąką np. na wzór tego przepisu: http://dariaanna.blogspot.ie/2012/01/wigilijna-sodka-kapusta-z-fasola.html ; jak również solo z boczkiem. Wiele jest pomysłów, ale trzeba by było na nie opublikować przepis lub samemu coś stworzyć na własną odpowiedzialność. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńNajlepsze rozwiązanie, to robić za każdym razem w inny sposób, aż uzyska się smak najbardziej pasujący gustowi.
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam jeszcze bigosu z młodej kapusty... bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam bigosu z młodej kapusty, może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten pomysł. Faktycznie wersja lżejsza i mniej tucząca od tradycyjnej. Samej kapusty nie ma się co obawiać - to naprawdę minimum kalorii, jeśli coś bym jeszcze mogła zmienić to wyrzuciłabym kiełbasę, zostawiła sam filet z kurczaka. No ewentualnie dodała kiełbasę jakąś naprawdę bardzo chuda, podsmażoną na patelni teflonowej. Więcej trików jak jeść (i to smacznie), żeby nie przytyć: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/jak-je%C5%9B%C4%87-%C5%BCeby-nie-przyty%C4%87-w-%C5%9Bwi%C4%99ta - nie tylko tyczy się świąt, ale i wszelkich imprez z suto zastawionym stołem ;)
OdpowiedzUsuńInstagram Takipçi Satın Al
OdpowiedzUsuńToptan Telefon Kılıfı
Resimli Magnet
Silivri Çatı Ustası
Çerkezköy Çatı Ustası
QD6RU8