Opis: Tarta z budyniem i kokosową bezą to idealne rozwiązanie na dni, kiedy nie chce się nam zbytnio wymyślać jakiś ciast i różnorakich mas do nich. U mnie dodatkowo doszło to, że nie miałam, co zrobić z ogromem kokosu, który został mi po zrobieniu kokosowego likieru Malibu. A że mój mąż lubi budyń, postanowiłam, że ta tarta będzie dobrym pomysłem. Tarta nie jest jakaś nadzwyczajna, ale mimo to smaczna. To przecież ciasto kruche wylane budyniem z wierzchnią częścią o smaku kokosanek.
Wykonanie tarty jest bardzo szybkie i nie ma z nią większego problemu, jeśli chodzi o składniki.
Była chętnie podjadana przez moją Córkę.
Polecam.
Wykonanie tarty jest bardzo szybkie i nie ma z nią większego problemu, jeśli chodzi o składniki.
Była chętnie podjadana przez moją Córkę.
Polecam.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: forma na tartę o śred. 24-26 cm (u mnie 24 cm)
Składniki Na Ciasto Kruche:
- 125 g zimnego masła/margaryny
- 250 g mąki
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Składniki Na Budyń:
- 1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
- 400 ml zimnego mleka
Składniki Na Bezę Kokosową:
- 2 duże białka
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g kokosu
Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:
- folia do pieczenia lub papier do pieczenia
- groszek ceramiczny lub sucha fasola
Przygotowanie Kruchego Ciasta:
- Do miski posiekać masło.
- Dodać pozostałe składniki.
- Wymieszać wszystko.
- Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
- Włożyć do woreczka.
- Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
- Wysmarować masłem formę na tarę.
- Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
- Ciasto wyłożyć na formę.
- Docisnąć do boków.
- Resztę odciąć wałkiem.
- Rozgrzać piekarnik do 200* C.
- W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
- Położyć ją na cieście.
- Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
- Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
- Piec 10-15 min.
- Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
- Dopiekać 15-20 min., aż wierzch i nabiorą różowej barwy i będą upieczone (czas zależy również od wielkości formy, szczególną uwagę należy zwrócić na boki, ponieważ one zawsze wychodzą grubsze i dłużej się dopiekają).
- Wyciągnąć formę z piekarnika.
Przygotowanie Budyniu:
- W 200 ml mleka rozrobić budyń z dodatkiem kakao wg upodobań smakowych.
- Resztę mleka zagotować na średnim płomieniu.
- Wlać mieszankę do gotującego się mleka.
- Mieszać, aż budyń przestanie gęstnieć.
- Wylać na kruche ciasto.
Przygotowanie Bezy Kokosowej:
- Ubić białka na sztywno.
- Dodać cukier puder.
- Ubijać ok. 2 min., aż masa będzie lśniąca.
- Dodać mąkę ziemniaczaną.
- Zmiksować, aby składniki połączyły się.
- Dodać wiórki kokosowe.
- Wymieszać.
- Wyłożyć równo na budyń.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* C.
- Piec 15-30 min., aż beza się zarumieni.
- Ostudzić.
- Schłodzić.
Wygląda pysznie! Fajne połaczenie smaków, a kokos bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Też mi się podoba i na pewno by zasmakowała całej mojej rodzince ;)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda ta tarta, chętnie podprowadziłabym Ci jeden trójkącik :)
OdpowiedzUsuńniby nic, a jak pięknie wygląda :) i myślę, że jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńMmm, skusiłabym się, lubię budyń:)
OdpowiedzUsuńDla mnie super pyszne połączenie, czekolada i kokos! Mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta, Świetne połączenie smakowe i do tego krucha beza:)
OdpowiedzUsuńwygląda super! musi być pyszna i do tego z kokosową bezą...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie;) Ta kokosowa beza jest bardzo kusząca;)
OdpowiedzUsuńcudna!
OdpowiedzUsuńOoo zapowiada się bosko :)
OdpowiedzUsuńniby taka prosta a jak elegancko wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i te smaki... mniam :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMniam, kokosowa beza jest bliska memu sercu ponieważ przywołuje wspomnienia z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńPiękne i kuszące zdjęcia :) bardzo mi się podoba Twój blog :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście fajna i prosta. Kokos uwielbiam!
OdpowiedzUsuń