Strony

niedziela, 11 marca 2012

Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą








Opis: Tarta z budyniem i kokosową bezą to idealne rozwiązanie na dni, kiedy nie chce się nam zbytnio wymyślać jakiś ciast i różnorakich mas do nich. U mnie dodatkowo doszło to, że nie miałam, co zrobić z ogromem kokosu, który został mi po zrobieniu kokosowego likieru Malibu. A że mój mąż lubi budyń, postanowiłam, że ta tarta będzie dobrym pomysłem. Tarta nie jest jakaś nadzwyczajna, ale mimo to smaczna. To przecież ciasto kruche wylane budyniem z wierzchnią częścią o smaku kokosanek.
Wykonanie tarty jest bardzo szybkie i nie ma z nią większego problemu, jeśli chodzi o składniki.
Była chętnie podjadana przez moją Córkę.
Polecam.


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu


Ilość: forma na tartę o śred. 24-26 cm (u mnie 24 cm)



Składniki Na Ciasto Kruche:
  • 125 g zimnego masła/margaryny
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko



Składniki Na Budyń:
  • 1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
  • 400 ml zimnego mleka



Składniki Na Bezę Kokosową:
  • 2 duże białka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g kokosu 



Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:
  • folia do pieczenia lub papier do pieczenia
  • groszek ceramiczny lub sucha fasola 







    Przygotowanie Kruchego Ciasta:
    1. Do miski posiekać masło.
    2. Dodać pozostałe składniki.
    3. Wymieszać wszystko.
    4. Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    5. Włożyć do woreczka.
    6. Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    7. Wysmarować masłem formę na tarę.
    8. Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    9. Ciasto wyłożyć na formę.
    10. Docisnąć do boków.
    11. Resztę odciąć wałkiem.
    12. Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    13. W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    14. Położyć ją na cieście.
    15. Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    16. Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    17. Piec 10-15 min.
    18. Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    19. Dopiekać 15-20 min., aż wierzch i nabiorą różowej barwy i będą upieczone (czas zależy również od wielkości formy, szczególną uwagę należy zwrócić na boki, ponieważ one zawsze wychodzą grubsze i dłużej się dopiekają).
    20. Wyciągnąć formę z piekarnika.



    Przygotowanie Budyniu:
    1. W 200 ml mleka rozrobić budyń z dodatkiem kakao wg upodobań smakowych.
    2. Resztę mleka zagotować na średnim płomieniu.
    3. Wlać mieszankę do gotującego się mleka.
    4. Mieszać, aż budyń przestanie gęstnieć.
    5. Wylać na kruche ciasto. 



    Przygotowanie Bezy Kokosowej:
    1. Ubić białka na sztywno.
    2. Dodać cukier puder.
    3. Ubijać ok. 2 min., aż masa będzie lśniąca.
    4. Dodać mąkę ziemniaczaną.
    5. Zmiksować, aby składniki połączyły się.
    6. Dodać wiórki kokosowe.
    7. Wymieszać.
    8. Wyłożyć równo na budyń.
    9. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* C.
    10. Piec 15-30 min., aż beza się zarumieni.
    11. Ostudzić.
    12. Schłodzić.

      16 komentarzy:

      1. Wygląda pysznie! Fajne połaczenie smaków, a kokos bardzo lubię:)
        Pozdrawiam.

        OdpowiedzUsuń
      2. Też mi się podoba i na pewno by zasmakowała całej mojej rodzince ;)

        OdpowiedzUsuń
      3. przepysznie wygląda ta tarta, chętnie podprowadziłabym Ci jeden trójkącik :)

        OdpowiedzUsuń
      4. niby nic, a jak pięknie wygląda :) i myślę, że jeszcze lepiej smakuje :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Mmm, skusiłabym się, lubię budyń:)

        OdpowiedzUsuń
      6. Dla mnie super pyszne połączenie, czekolada i kokos! Mniam!

        OdpowiedzUsuń
      7. Świetna tarta, Świetne połączenie smakowe i do tego krucha beza:)

        OdpowiedzUsuń
      8. wygląda super! musi być pyszna i do tego z kokosową bezą...

        OdpowiedzUsuń
      9. Wygląda przepysznie;) Ta kokosowa beza jest bardzo kusząca;)

        OdpowiedzUsuń
      10. niby taka prosta a jak elegancko wygląda:)

        OdpowiedzUsuń
      11. Wygląda przepysznie i te smaki... mniam :) pozdrawiam serdecznie

        OdpowiedzUsuń
      12. Mniam, kokosowa beza jest bliska memu sercu ponieważ przywołuje wspomnienia z dzieciństwa:)

        OdpowiedzUsuń
      13. Piękne i kuszące zdjęcia :) bardzo mi się podoba Twój blog :)

        OdpowiedzUsuń
      14. Rzeczywiście fajna i prosta. Kokos uwielbiam!

        OdpowiedzUsuń

      Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.