Opis: Moje uczucie do sernika nowojorskiego mogę opisać jednym stwierdzeniem: "To była miłość od pierwszego wejrzenia" (tak, już od wejrzenia), ponieważ sam jego widok mnie zachwycił. Idealnie prosty, nie opada, nie pęka, jego kolor jest śnieżnobiały (oczywiście w zależności od jajek, jakimi dysponujemy, ale przeważnie wychodzi bardzo jasny). Gdy nareszcie doszło do skosztowania, moje kubki smakowe zwariowały. Nigdy nie przepadałam za sernikami, gdyż żaden nie wydawał mi się jakiś wyjątkowy smakowo. W tym przypadku jest inaczej.
Jest to sernik z serka kremowego, który piecze się na parze, co przesądza o jego smaku. Samo jego przygotowanie jest szybkie, ale od jego upieczenia do skonsumowania ubiega trochę czasu, ponieważ samo pieczenie trwa 1 godz i 15 min., następnie pozostawienie go na 1 godz. w kąpieli wodnej, potem studzenie i na sam koniec całonocne chłodzenie. Naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i poświęcić te długie chwile, aby potem rozkoszować się jego smakiem. Sernik w konsystencji jest ciężki, ale bardzo delikatny i kremowy do tego stopnia, że przypomina mi masą mazistą glinę. Masa serowa jest aromatycznie waniliowa i średnio-słodka, chociaż dla niektórych bardziej niż dla mnie, ale wystarczy dopasować indywidualnie ilość cukru i będzie jak najbardziej z korzyścią dla każdego. Najlepiej smakuje chłodzony w lodówce. Jego spód jest jak kruche, czekoladowe ciasteczko zbożowe, które po jakimś czasie mięknie.
Jednym słowem sernik idealny, jedyny w swoim rodzaju, najlepszy i najsłynniejszy na świecie. Na pewno nie zdradzę go z żadnym innym sernikiem.
Jest to mój obowiązkowy sernik, który musi znaleźć się na stole świątecznym.
Jest to sernik z serka kremowego, który piecze się na parze, co przesądza o jego smaku. Samo jego przygotowanie jest szybkie, ale od jego upieczenia do skonsumowania ubiega trochę czasu, ponieważ samo pieczenie trwa 1 godz i 15 min., następnie pozostawienie go na 1 godz. w kąpieli wodnej, potem studzenie i na sam koniec całonocne chłodzenie. Naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i poświęcić te długie chwile, aby potem rozkoszować się jego smakiem. Sernik w konsystencji jest ciężki, ale bardzo delikatny i kremowy do tego stopnia, że przypomina mi masą mazistą glinę. Masa serowa jest aromatycznie waniliowa i średnio-słodka, chociaż dla niektórych bardziej niż dla mnie, ale wystarczy dopasować indywidualnie ilość cukru i będzie jak najbardziej z korzyścią dla każdego. Najlepiej smakuje chłodzony w lodówce. Jego spód jest jak kruche, czekoladowe ciasteczko zbożowe, które po jakimś czasie mięknie.
Jednym słowem sernik idealny, jedyny w swoim rodzaju, najlepszy i najsłynniejszy na świecie. Na pewno nie zdradzę go z żadnym innym sernikiem.
Jest to mój obowiązkowy sernik, który musi znaleźć się na stole świątecznym.
p.s. Przepraszam za złą jakość zdjęć, ale następnym razem postaram się uwiecznić go lepiej, aby było widać jego "prawdziwe oblicze".
Pochodzenie: kuchnia amerykańska; lekko zmodyfikowany przepis Marthy Stewart
(w oryginale jest bardzo cienki spód ciasteczkowy i bardzo wysoka masa serowa oraz większa ilość cukru; ja zwiększyłam spód ciasteczkowy, zmniejszyłam masę serową oraz cukier, który można dodać w ilości dla nas odpowiedniej, nie większej niż 1,5 szkl.)
(w oryginale jest bardzo cienki spód ciasteczkowy i bardzo wysoka masa serowa oraz większa ilość cukru; ja zwiększyłam spód ciasteczkowy, zmniejszyłam masę serową oraz cukier, który można dodać w ilości dla nas odpowiedniej, nie większej niż 1,5 szkl.)
Ilość: tortownica o średnicy 24-26 cm (u mnie 24 cm)
Składniki Na Spód Ciasteczkowy:
Składniki Na Masę Serową:
Przedmioty bez których nie wykonamy sernika:
I opcja:
forma o średnicy 24 lub 26 cm + folia aluminiowa (duża, podwójna, taka, w której piecze się indyka; w ostateczności rozmiar standardowy) + naczynie żaroodporne/blacha do pieczenia, w której będzie mieścić się ta forma
II opcja:
jakakolwiek forma wylewana o odpowiednich rozmiarach/szczelna w 100% + naczynie żaroodporne/blacha z piekarnika, w której będzie się mieścić ta forma
Przygotowanie Spodu Ciasteczkowego:
Przygotowanie Formy:
Przygotowanie Masy Serowej:
Przygotowanie Końcowe:
- 250 g czekoladowych ciasteczek Digestives lub 250 g ciasteczek Digestives + 2 czubate łyżki ciemnego kakao (w ostateczności można je zastąpić maślanymi herbatnikami)
- 3 łyżki cukru kryształu
- 6 łyżek masła/margaryny
Składniki Na Masę Serową:
- 900 g serka kremowego (Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)
- ok. 1,5 szkl. cukru kryształu
- 5 płaskich łyżek mąki pszennej-każda 15 ml (ok. 50 g)
- 1-1,5 łyżeczki esencji waniliowej/aromatu waniliowego (ja i tak zawsze daję więcej)
- 3 jajka
- 2/3 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
Przedmioty bez których nie wykonamy sernika:
I opcja:
forma o średnicy 24 lub 26 cm + folia aluminiowa (duża, podwójna, taka, w której piecze się indyka; w ostateczności rozmiar standardowy) + naczynie żaroodporne/blacha do pieczenia, w której będzie mieścić się ta forma
II opcja:
jakakolwiek forma wylewana o odpowiednich rozmiarach/szczelna w 100% + naczynie żaroodporne/blacha z piekarnika, w której będzie się mieścić ta forma
Przygotowanie Spodu Ciasteczkowego:
- Ciastka pokruszyć drobno, prawie na pył (blenderem/malakserem lub wkładając ciastka do zamkniętego worka i miażdżąc je wałkiem).
- Jeśli nie mamy ciastek kakaowych, dodać kakao.
- Dodać cukier.
- Wymieszać.
- Roztopić masło.
- Wlać do ciastek.
- Dokładnie wymieszać.
- Spód posmarować masłem i oprószyć bułka tartą/wyłożyć papierem do pieczenia/wyłożyć folią aluminiową.
- Wyłożyć na spód formy masę ciasteczkową, mocno ją ubijając, aby nie była luźna (można zrobić to rękoma/jakimś płaskim naczyniem/łyżką).
- Rozgrzać piekarnik do 180* C.
- Zapiekać spód 10-12 min.
- Ostudzić.
Przygotowanie Formy:
- Rozwinąć folię aluminiową.
- Położyć na niej formę ze spodem ciasteczkowym.
- Odciąć tyle folii, aby starczyła na oklejenie formy dookoła i po samą górę obręczy/boków (w przypadku użycia folii o standardowym rozmiarze, formę należy oblepić podwójnie lub potrójnie i krzyżowo, aby każda ścianka była nią opatulona; następnie zlepić/złączyć/zgnieść w miejscu styku jednej z drugą, aby zapewnić nie dostanie się wody pod folię, inaczej spowoduje to dostanie się wody do sernika) .
- Można ścisnąć boki i zgnieść je na na zakończeniu górnej obręczy, aby było widoczne, co dzieje się z sernikiem w piekarniku.
Przygotowanie Masy Serowej:
- Ser włożyć do miski.
- Zmiksować/Utrzeć go do miękkości i gładkości (ok. 3 min.).
- W oddzielnym naczyniu wymieszać cukier z mąką.
- Wsypać w kilku etapach do masy serowej, ciągle miksując/ucierając ok. 4 min., aż masa będzie jednolita i gładka.
- Dodać śmietanę.
- Dodać olejek/ekstrakt waniliowy.
- Zmiksować na gładką masę.
- Dodawać po jednym jajku, stale miksując do momentu, kiedy masa uzyska jednolity kolor, a jajka połączą się z resztą masy.
Przygotowanie Końcowe:
- Masę serową wylać do formy ze spodem ciasteczkowym.
- Formę włożyć do drugiej formy, w której będzie się piec sernik.
- Tak przygotowane formy włożyć do rozgrzanego do 180* C piekarnika.
- Zagotować wodę (ilość zależna od formy, jaką dysponujemy).
- Wrzącą wlać do formy, gdzie został umiejscowiony sernik (powinna sięgać do połowy formy z sernikiem).
6. Piec 45 min. ( po 30 min. można przykryć z wierzchu sernik folią aluminiową, aby uzyskać nieskazitelną biel sernika)
7. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160* C i dopiekać ok. 30 min.
8. Otworzyć drzwi piekarnika, aby uszła z niego para.
9. Pozostawić sernik w tej kąpieli wodnej jeszcze przez 1 godz.
10. Wyciągnąć go.
11. Ostudzić.
12. Schłodzić.
13. Włożyć na noc do lodówki.
14. Konsumować solo, z owocami lub słodkimi sosami.
Cudowny jest!! Idealny!
OdpowiedzUsuńAch,wygląda fantastycznie! Równiutki, śliczny. Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mnie się zdjęcia bardzo podobają. A sernik znam i bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam nowojorskiego, Twój jest piękny, taki bielutki, równiusieńki :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, nawet nie chcę myśleć jak smakuje bo dostanę ślinotoku :D
OdpowiedzUsuńNie przesadzaj - zdjęcia bardzo ładne :) Sernik idealny! Jaki bialutki, marzenie. Mi się wydaje, że mi nigdy taki nie wyjdzie choćbym nie wiem jak próbowała to zawsze się gdzieś przypali.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że się Wam podoba.
OdpowiedzUsuńMonika - nie twierdzę, że są jakieś brzydkie, tylko są tak wyraźne (za duże ISO), że wydaje mi się, że nie widać całej naturalności sernika. p.s. Twoje zdjęcia podobają mi się strasznie i są bardzo naturalne.
Witam,
UsuńWczoraj piekłam sernik z Twojego przepisu,dokładnie krok po kroku jak opisałaś na swoim blogu,i nie wyszedł mi tak biały jak na zdjęciu,poszukałam inne przepisy na new york cheesecake i tam piszą że należy go od razu przykryć folią by był biały,pozdrawiam Izabela,
Witam. Widzisz mi nie wyszedł całkowicie biały jak kartka papieru, bo na 3. zdjęciu widać lekki odcień żółtego, ale wyszedł jasny. Dużo również zalezy od piekarnika, poniewaz gdy piekarnik mocno zapieka, to należy zawsze brać te czasy na tzw. "oko", więc zaznaczę to w przepisie. Pewnie nie zaszkodzi go dla idealnej bieli przykryć folia na samym początku. A jakie wrażenia smakowe, bo nie napisałaś. Pozdrawiam.
UsuńWitam,
UsuńSernik jest naprawde bardzo smaczny,mój 6 letni synek zajada sie nim na całego,mi też smakuje,choć przyzwyczajona jestem do naszego tradycyjnego sernika pieczonego,ale nie oznacza to ze nie bede wracac do new york cheesecake:)wyszedł mi rownie wysoki jak Twoj na zdjęciu,to bardzo ważne ze zaznaczasz rozmiary blaszek:)mam jednak pytanie co do spodu,czy ma byc on lekko twardy?jest kruchy spod gdy sie go zjada ale jak probuje go ukroic to jest lekko twardy,pozdrawiam i dziekuje za wspaniale przepisy,dzieki nim moge realizowac moje pasje:)))Izabela
Witam, dziękuję za miłe słowa. A co do spodu to właśnie taki jest jak piszesz i ja równiez go tak opisuję w "Opisie" , czyli jako ciasteczkowy spód. Na początku może być twardy, bo jest kruchy, ale z czasem będzie mięknąć (o ile wcześniej nie zostanie zjedzony), czyli tak jak powinny się zachowywać ciastka :)
UsuńPozdrawiam.
zła jakość zdjęć?? zdjęcia są piękne! Chciałabym też takie robić:) A w serniku faktycznie można się zakochać od samego patrzenia:)
OdpowiedzUsuńPiękny jest!!!!! a zdjęcia Cudne ;)
OdpowiedzUsuńbrak słów by opisać jak pysznie wygląda :))) wystarczy spojrzeć na zdjęcia
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wow... jaki idealny, bielutki.... cudo :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, taki bielutki;))))
OdpowiedzUsuńcudny Ci wyszedl:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie;) pewnie jeszcze lepiej smakuje;)
OdpowiedzUsuńpiękny, idealna biel!!!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie! jejciu, po prostu fenomenalnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńStrasznie mnie do niego ciągnie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapewniam, że smakował wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńBędzie dla mnie wyzwaniem, ale spróbuję przygotować... Czy mogę ustawić tortownicę na jakiejś wysokości, tak by bezpośrednio nie zanurzać jej w tej wodzie?
OdpowiedzUsuńO! Takie będę musiała zrobić :D Może po sesji będę miała trochę czasu...
OdpowiedzUsuńAnonimowy niestety to jest sernik z kąpieli wodnej i trzeba tą formę jednak w niej zanurzyć. Jeśli masz jakieś wątpliwości, co do szczelności swojej formy lub inne pytania, to pisz, a ja postaram się pomóc.
OdpowiedzUsuńTen sernik jest genialny, zrobilam go i powiem tylko "o mamo, pychota".
OdpowiedzUsuńGenialny prawda, ja już myslę o następnych świętach, bo wtedy go znów upiekę.
OdpowiedzUsuńSernik wyglada rewelacyjnie! Az chce sie zjesc! Mam pytanie czy mozna zamiast kwasnej smietany uzyc smietany slodkiej? czy sernik nie straci na smaku?
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to chodzi o gęstość śmietany, aby była gęsta (np. taka jak na mizerię, najlepiej taka 18%, a w krajach anglojęzycznych zwana jest sour cream), a śmietany kwaśne właśnie mają taką gęstość.
UsuńDziekuje serdecznie za odpowiedz. Jesli chodzi o gestosc smietany to moze jogurt grecki zalatwi sprawe i odrobina soku z cytryny. :)
UsuńZawsze można spróbować, choć ja tak nie eksperymentowałam. Istnieją serniki pieczone na jogurcie greckim, więc może akurat nie zmieni to bardzo smaku tego sernika, jeśli w nim użyjemy jogurtu, ale na 100% nie jestem w stanie poradzić co to zmieni.
UsuńAle jak zdecydujesz się już na coś to chętnie przeczytam, jakie były tego efekty :)
UsuńUsually I do not read article on blogs, however
OdpowiedzUsuńI would like to say that this write-up very forced me to try and do it!
Your writing style has been surprised me.
Thank you, quite great post.
Look at my weblog ... pure essential oils
Thanks for the kind words. I am proud that my blog has encouraged you to read the article. P.S. your link has a bug.
UsuńPiękny, nie mogłam się napatrzeć, ślicznie Ci wyszedł ...
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa, ale sądzę, że lepiej to on smakował niż wyglądał ;)
Usuńmam pytanko czy moge uzyc serka philadelphia original?
OdpowiedzUsuńTak, taki jest podany w przepisie w nawiasie, gdyby ktoś nie wiedział jakiego ma użyć: "900 g serka kremowego (Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)"
UsuńI constantly spent my half an hour to read this blog's articles all the time along with a cup of coffee.
OdpowiedzUsuńHere is my website ... online vergleich krankenversicherung
Also visit my web blog :: credit ohne schufa auskunft
Sernik upieczony z okazji imienin mamy, smakował wszystkim! rewelacja, dzięki za przepis, pyszny i śliczny! :) pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńWitaj,wczoraj upiklam ciasto drozdzowe i jestem pod wrazeniem,ze mi wyszlo, przepis idealny,ciasto wyroslo i smakowalo wszystkim domownikom,jestem z siebie dumna dzieki Tobie:). Teraz mam smaka na sernik i skusze sie na ten bialy
OdpowiedzUsuńSernik mozna rowniez piec w formie sylikonowej,zbedna jest wtedy cala procedura z folia aluminiowa.Uzylem jej tylko do przykrycia masy.Najprostszy sernik na swiecie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam przed chwila, jeszcze stygnie, nie mniej jednak tylko go dotknełam i wiedziałam, że było warto sie tyle meczyć (cała rodzina owijalismy tortownice pergaminem do pieczenia, bo aluminium magicznie wyparowalo z szafki...). Sernik z kapieli wodnej najlepszy, tylko taki bede robić! Niestety ale ten z tradycji polskiej nie ma do niego startu. New York Cheesecake, I love you💞💞💞
OdpowiedzUsuńizmir
OdpowiedzUsuńErzurum
Diyarbakır
Tekirdağ
Ankara
GES
Bursa
OdpowiedzUsuńMersin
izmir
Rize
Antep
O2B
Bursa
OdpowiedzUsuńMersin
izmir
Rize
Antep
0FE4İ
sakarya
OdpowiedzUsuńyalova
elazığ
van
kilis
XKBYB2
van
OdpowiedzUsuńdüzce
mardin
elazığ
sakarya
1D3B
görüntülü.show
OdpowiedzUsuńwhatsapp ücretli show
668SWX
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńbalıkesir parça eşya taşıma
eskişehir parça eşya taşıma
ardahan parça eşya taşıma
muş parça eşya taşıma
NLHFS
kocaeli evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńkilis evden eve nakliyat
bursa evden eve nakliyat
trabzon evden eve nakliyat
hakkari evden eve nakliyat
KXC3
İstanbul Lojistik
OdpowiedzUsuńZonguldak Lojistik
Konya Lojistik
Ağrı Lojistik
Ordu Lojistik
7KYXEO
F9232
OdpowiedzUsuńKayseri Evden Eve Nakliyat
Silivri Çatı Ustası
Silivri Boya Ustası
order fat burner
buy masteron
Hatay Evden Eve Nakliyat
pharmacy steroids for sale
Bitlis Evden Eve Nakliyat
fat burner for sale
F8D66
OdpowiedzUsuńCaw Coin Hangi Borsada
Kocaeli Parça Eşya Taşıma
Çorum Evden Eve Nakliyat
Erzincan Şehirler Arası Nakliyat
Bilecik Evden Eve Nakliyat
Adana Evden Eve Nakliyat
Niğde Şehirler Arası Nakliyat
Çanakkale Evden Eve Nakliyat
Malatya Lojistik
695DD
OdpowiedzUsuńMaraş Lojistik
Muş Şehir İçi Nakliyat
Bingöl Şehirler Arası Nakliyat
Antalya Parça Eşya Taşıma
Shinja Coin Hangi Borsada
Gümüşhane Evden Eve Nakliyat
Aksaray Lojistik
Erzincan Şehirler Arası Nakliyat
Amasya Evden Eve Nakliyat
86185
OdpowiedzUsuńbinance %20
DF5E9
OdpowiedzUsuńresimlimag.net
Okex Borsası Güvenilir mi
Coin Kazma Siteleri
Ön Satış Coin Nasıl Alınır
Bitcoin Oynama
Kripto Para Çıkarma Siteleri
Bitcoin Üretme Siteleri
resimli
Binance Madencilik Nasıl Yapılır
D2CF7
OdpowiedzUsuńurfa sohbet sitesi
canlı sohbet bedava
canlı sohbet et
istanbul mobil sohbet et
giresun canlı sohbet
Karaman Ücretsiz Sohbet Uygulaması
eskişehir görüntülü sohbet uygulamaları ücretsiz
rize yabancı görüntülü sohbet
Izmir Canli Goruntulu Sohbet Siteleri
5123B
OdpowiedzUsuńordu sesli görüntülü sohbet
karaman rastgele sohbet
izmir kadınlarla görüntülü sohbet
osmaniye parasız görüntülü sohbet uygulamaları
Muş En İyi Rastgele Görüntülü Sohbet
Kars En İyi Görüntülü Sohbet Uygulaması
yozgat kadınlarla rastgele sohbet
bartın canli sohbet chat
yabancı canlı sohbet
bvbvfhgfgfgfg
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف واجهات زجاج
رقم مصلحة المجاري بالاحساء 0ZNZQDXoiK
OdpowiedzUsuń