niedziela, 18 marca 2012

Scotch Eggs, czyli Jajka Po Szkocku







Opis: Jajka po szkocku to potrawa pochodząca z Wielkiej Brytanii. Jest to jajko zawinięte w wieprzowe mięso mielone, a najczęściej używa się do tej potrawy gotowego mięsa z angielskich kiełbasek. Angielskie kiełbaski przeważnie występują w surowej postaci, nie wędzonej, nie podgotowanej, więc łatwo się nimi posłużyć. Ja również przygotowałam jajka z mięsem z kiełbasek i myślę, że w Polsce ich odpowiednikiem będą surowe białe kiełbasy, które najczęściej kupujemy w okresie wielkanocnym, aby ugotować na nich Żur lub Barszcz biały. Oczywiście można użyć również zwykłego wieprzowego mięsa mielonego, ale wtedy należy je bardziej doprawić do smaku.
Danie jest sycące i naprawdę smaczne. Szczególnie ujęły mnie w mięsnej otoczce świeże zioła, które dodają oryginalności masie mięsnej. Mój M. upodobał sobie jajeczka najbardziej z nas wszystkich. Coś smażonego na głębokim tłuszczu z panierką to jedzenie przypominające fast food, więc takie jak lubi mój M.. 
Jajka po szkocku można spożywać na ciepło lub zimno. Na ciepło najlepiej smakują z jajkiem na miękko, jak u mnie. Zaś na zimno z jajkiem na twardo. 
Podobno są najczęściej spożywane w brytyjskich pubach i zabierane na piknik. W Polsce pewnie sprawdziłyby się na wielkanocnym stole lub jako przekąska na imprezie.
Jeśli chodzi o historię jajek po szkocku to ogólnie mówi się, że pochodzą ze Szkocji, ale istnieje wersja, że zostały zainspirowane zagraniczną kuchnią. Mianowicie pochodzenie potrawy nie jest do końca jasne. Według domu towarowego Fortnum and Mason Szkockie jajka zostały wymyślone w 1738 roku jako przekąska dla podróżnych opuszczających Londyn. Potrawa mogła również zostać zainspirowana jedną z odmian, pochodzącej z Indii, kofty. Jednocześnie przepis na Szkockie jajka znajdujący się w pochodzącej z 1826 roku The cook and housewife's manual autorstwa Margaret Dods może sugerować szkockie pochodzenie potrawy.
Pierwszy drukowany przepis pojawił się w 1809 roku w książce A New System of Domestic Cookery Marii Rundell. XIX-wieczni autorzy opisują przy tym Szkockie jajka jako potrawę spożywaną na ciepło, polaną sosem pieczeniowym. 
źródło historyczne: Wikipedia
Pochodzenie: kuchnia brytyjska; przepis z BBC Food


Ilość: 4 sztuki



Składniki: 
  • 4 duże jajka 
  • 300 g angielskich kiełbasek/surowej białej kiełbasy/wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (dałam suszony)
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana zielona cebulka
  • sól (w razie potrzeby i przy surowym mięsie mielonym)
  • świeżo zmielony pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia jajek
  • 1 rozbełtane jajko
  • bułka tarta do obtoczenia jajek w mięsnej otoczce 
  • olej do głębokiego smażenia



Przygotowanie Początkowe:
  1. Jajka włożyć do garnka.
  2. Zalać zimną zimną wodą.
  3. Włączyć płomień na największy. 
  4. Doprowadzić do zagotowania wody.
  5. Gotować jajka według wybranego typu podania przekąski, czyli na miękko (2,5-3 min.) lub na twardo (5 min.).
  6. Odlać wodę.
  7. Zalać jajka dwukrotnie zimną wodą.
  8. Oskubać delikatnie ze skorupki.
  9. Opłukać.
  10. Wyciągnąć kiełbaski z flaków i włożyć do miski./Włożyć do miski mięso mielone.
  11. Dodać tymianek.
  12. Dodać natkę pietruszki.
  13. Dodać zieloną cebulkę.
  14. Wymieszać.
  15. Doprawić solą, jeśli jest potrzeba.
  16. Doprawić pieprzem (ja dałam dosyć sporo).
  17. Wymieszać dokładnie.
  18. Podzielić na 4 równe części masę mięsną.
  19. Obtoczyć w mące jajka.
  20. Obsypać małą płaszczyznę mąką.
  21. Spłaszczyć cienko każdą część mięsa na danej płaszczyźnie i uformować w mniej więcej owalny kształt.
  22. Położyć jajko na środku mięsa.
  23. Obwinąć delikatnie mięsem dookoła, aby jajko było w całości zakryte.
  24. Obtoczyć w jajku.
  25. Obtoczyć w bułce tartej.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabiorą złocistej lub brązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone. 
  2. Podawać solo, z frytkami, ziemniakami, ciepłymi lub zimnymi sosami, ale również z musztardą, ketchupem lub majonezem. 



Przepis dodaję do akcji Wielkanocne Smaki 2 : http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-2



    18 komentarzy:

    1. Ekstra :) Widziałam je w sklepie, ale nie wpadłam na pomysł, żeby je zrobić.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja odwrotnie, jeszcze na nie nie wpadłam w sklepie, ale nie miałam co zrobić z kiełbaskami, więc poszukałam przepisu, znalazłam coś odpowiedniego i tak poznałam się z tymi jajeczkami w mięsnej otoczce. Warto spróbować :)

        Usuń
      2. Kapitalne ! ! ! Dziekuje, wyjatkowy przepis, choc pewnie ogolnie znany / Anglia, Szkocja/ dla mnie nowosc i wielka atrakcja dla "jajek inaczej"

        Usuń
    2. Świetne! Ja robiłam w otoczce, ale innej. Podobają mi się z mięskiem. Musze sprobować:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Oj, lubie bardzo! Rzadko jadam, nigdy nie robilam, ale cos mi sie zdaje, ze bede musiala w koncu sie skusic na przygotowanie takich jajek w domu :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Rewelacja! Na pewno wypróbuję u siebie.

      OdpowiedzUsuń
    5. widzę, że wykorzystałaś angielskie kiełbaski.
      osobiście wiele razy spotkałam ten przepis w różnych
      wydaniach - mielone, mięso z białej suorwej itp.
      zawsze wyglądaja smakowicie i mam na nie taką ochotę! w tym roku i na moim wielkanocnym stole zagoszczą ;]

      OdpowiedzUsuń
    6. Pięknie się prezentują!:) I masz rację, na wielkanocny stół będą jak znalazł :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ale super pomysł na jajka, a święta jajkowe tuż tuż... będzie czym nowym zaskoczyć rodzinkę :-)

      OdpowiedzUsuń
    8. Jaja nie z tej ziemi normalnie :D pomysłowy patent

      OdpowiedzUsuń
    9. Moje dzieci uwielbiają, muszę kiedyś zrobic bo synek mnie o nie męczy

      OdpowiedzUsuń
    10. super, że mi o tym przypomniałaś, muszę koniecznie powtórzyć

      OdpowiedzUsuń
    11. Super jajka! Myślę, że mój R, podobnie jak Twój M. też byłby nimi zachwycony :)
      Zapisuje na listę do zrobienia

      OdpowiedzUsuń
    12. wyglądają rewelacyjnie. świetna alternatywa dla choćby jajek faszerowanych

      OdpowiedzUsuń
    13. Fajny i ciekawy przepis, jednak nie mogę przyjąć go do akcji, gdyż zgodnie z zasadami powinien być opatrzony banerem lub linkiem akcji. Proszę o poprawkę, wtedy przepis zostanie zaakceptowany :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Niestety, ale to nie jest link. Link po kliknięciu musi odsyłać automatycznie na stronę bloga. W okienku wpisywania notki na blogspocie jest opcja "link" (na prawo od rozmiaru, rodzaju i koloru czcionki), więc można go zamieścić. Można również zamieścić baner, instrukcję jak to zrobić zamieściłam w zasadach akcji na Durszlaku. Pozdrawiam :)

        Usuń
    14. Przepis wydaje się ciekawy i dziś go przygotuje. Jestem bardzo ciekawa rezultatu;)

      OdpowiedzUsuń
    15. Jajka są świetne, przygotowałam je na grilla jako zakąska pomiędzy posiłkami. Goście chętnie je podjadali. Podałam je ugotowane na twardo i w postaci ciepłej oraz ziemnej, bo wiadomo jak dłużej lezały to zdążyły wystygnąć i w tych obu wersjach były świetne. Dzięki bardzo za przepis, pewnie nie raz zrobię je jeszcze na jakieś imprezie. Halinka.

      OdpowiedzUsuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...