Opis: Kapusta z fasolą to jedno z naszych potraw wigilijnych, które musi obowiązkowo znaleźć się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Wielu gotuje ją z grochem, ale w naszej rodzinie jest on nielubiany, więc zastępujemy go fasolą. Jest lepsza w smaku i lepiej pasuje do tego dania.
Robi się ją bardzo łatwo i szybko (jeśli ktoś posiada szybkowar, to ugotuje 2 składniki w jednym garnku w ciągu 30 min.).
Kapusta jest pysznie maślana, słodka i fasolowa, z dodatkiem mąki, która lekko skleja poszczególne składniki. Jeśli dodamy ząbek czosnku, kapusta będzie miała czosnkowy posmak, co wyczujemy (ja czasami robię z czosnkiem, czasami bez, a czasami 50/50; w obu wersjach bardzo mi smakuje).
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis dostałam od mamy
Ilość: 4-6 porcji
Składniki:
- 500 g poszatkowanej białej kapusty
- 125-150 g fasoli Jaś
- 3 łyżki masła (tylko prawdziwe wchodzi w rachubę)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; jeśli chcemy zrobić kapustę na czosnkowo)
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie (wody nalać 3 razy więcej niż fasoli).
- Ugotować ją z małym dodatkiem soli, w tej samej wodzie, aby zakryła całą fasolę, dla uzupełnienia wody, dolać zimnej (dusić na małym ogniu przez ok. 45-50 min., od czasu do czasu mieszając i dolewając wyparowaną wodę lub ugotować fasolę w szybkowarze przez ok. 30 min.).
- W czasie, gdy fasola zaczęła się gotować, poszatkować kapustę.
- Ugotować ją w wodzie do miękkości (uważać, aby się nie rozgotowała, ma być miękka, wręcz lekko al dente) lub dodać ją przed końcem gotowania fasoli w koszyczku przeznaczonym do gotowania na parze do szybkowaru i gotować ok. 4-5 min.
- Odcedzić fasolę oraz kapustę.
- W głębszym garnku rozpuścić masło na średnim płomieniu kuchenki, nie wyłączając jej do zakończenia potrawy.
- Dodać do niego kapustę.
- Dodać 1/2 części fasoli.
- Pozostałą część fasoli zgnieść/ugnieść/rozgnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków), aby powstała jakby "papka fasolowa".
- Dodać do garnka z kapustą i fasolą.
- Wymieszać składniki.
- Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jeśli przyrządzamy potrawę na czosnkowo).
- Dodać cukier.
- Oprószyć mąką.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Zasmażać na małym płomieniu przez 3 minuty.
- Doprawić solą i pieprzem.
O, z fasolą? Nie jadłam. Moja mama robi z grochem zawsze i bardzo mi smakuje:) Fajna ta Twoja wersja.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Moja mama tez robiła kiedyś z grochem, ale później zrezygnowała, bo jako dzieci nie lubiliśmy go, a z fasolą chętnie zjadaliśmy i tak zostało.
UsuńNie znam takiego dania, ale fakt nie lubię kapusty ani fasolki :)
OdpowiedzUsuńnie słyszałam jeszcze o takiej kapuście na wigilię :-) bo u nas jest z grzybami :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie z grzybami, u nas tez jest dużo dań z tym składnikiem, więc ta potrawa to taka odmiana. Pozdrawiam.
UsuńA u mnie taką się robi;) Czasem z jasiem, czasem z drobniejszą fasolką;)Nie wiem czemu ale mówią u mnie na to bielinka
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tak, to jest prawdziwa tradycyjna potrawa wigilijna. Moja babcia (jedna i druga) robiła, mama robiła i ja również robię dziś. Dzieci uwielbiają, mąż opycha się do nieprzyzwoitości. Ile nie zrobię zawsze mało. W moim rodzinnym domu mówiliśmy "groch z kapustą" choć to oczywiście było z drobną fasolką. Polewaliśmy, jak kto miał ochotę (a w wigilię obowiązkowo! każdy)olejem lnianym. Pycha :)
OdpowiedzUsuńPochodzę z podkarpacia, a pozdrawiam z Poznania :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWspaniałe i smaczne danie wigilijne u mnie od zawsze na stole wigilijnym , gotuję identycznie jak w przepisie , PYCHA!!! Pozdrawiam z Głogowa.
Usuń