Opis: Tradycyjna polska sałatka, która w poszczególnych regionach posiada daną nazwę i składa się z różnych składników, ale przede wszystkim przeważają w niej gotowane warzywa. Jest to chyba jedna z najstarszych i najbardziej popularnych sałatek w Polsce. Obecna na naszych stołach w każde święta, a także na spotkaniach rodzinnych lub po prostu jako danie na śniadanie i kolacje.
Właściwe dobranie ilości składników zawartych w sałatce jarzynowej sprawia, że jedna jej wersja smakuje nam bardziej, a druga mniej. Ja już doszłam do swoich odpowiednich proporcji i przedstawiam Wam swoją wersję tej sałatki. Może przyda się tym, którzy jeszcze szukają "swojej" sałatki jarzynowej.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 2 litry
Wskazówka:
Warzywa, które zostaną poddane gotowaniu, powinny mieć grupowo przybliżone do siebie rozmiary (np. ziemniaki tej samej wielkości, marchewki tej samej wielkości itd., aby były miękkie w tym samym czasie).
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 6 średnich ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie pietruszki
- 1/4-1/5 małego selera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
- ogórki kiszone (zawartość słoika o poj. 1 l) lub ogórki korniszony (3/4 zawartości słoika o poj. 1 l)
- 1/2 średniego pora
- ok. 1 średni słoiczek Majonezu Dekoracyjnego Winiary (400 ml)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Nieobrane i umyte ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz jajka wkładamy do jednego garnka zalanego wodą tak, aby całkowicie przykryło warzywa lub wkładamy do szybkowara.
- Gotujemy do miękkości, a najlepiej jak będą lekko al dente (w garnku z wodą trwa to ok. 45 min., a w szybkowarze 20 min. po włączeniu się syczącego korka), pamiętając, żeby wcześniej wyciągnąć marchew, seler i pietruszkę, aby nie były za miękkie (w szybkowarze warzywa te powinny być wyciągnięte 15 min. po włączeniu się syczącego korka).
- Gotowe warzywa oraz jajka wyciągamy i studzimy.
- Chłodzimy, aby składniki się lepiej kroiły i nie powstała miazga.
- Obieramy jajka ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Resztę ugotowanych warzyw obieramy delikatnie nożykiem ze skórki, aby odeszła tylko sama skórka.
- Kroimy w małą kostkę (ja używam kratki żelaznej i krojenie idzie sprawniej).
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Groszek odsączamy z zalewy.
- Ogórki kiszone kroimy w kostkę ok. 0,5/0,5 cm.
- Pora kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy majonez.
- Dodajemy sól i pieprz.
- Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aby nie zmiażdżyć warzyw.
- Podajemy zaraz po przyrządzeniu lub schłodzone, według upodobań, np. solo z pieczywem i wędlinami.
- Przechowujemy w zamkniętym lub przykrytym szczelnie naczyniu w lodówce, a sałatka zachowa dłużej świeżość.
Pyszna, uwielbiam i zawsze robię na święta :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak sałatka warzywna :), pewnie każdy w domu ma swoją wersję :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńZ porem jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńA widzisz, bo ja tylko z porem jadłam :)
Usuńpyszne :-)
OdpowiedzUsuńa mozna dac tez troche jablka do smaku czy bedzie sie z porem gryzlo
OdpowiedzUsuńOczywiście. Można dać 1 średnie lub większe jabłko, w zależności od tego jak lubimy. Moja mama robi sałatkę jarzynową z jabłkiem, ale ja nie, ponieważ nie za bardzo lubię, a mój mąż to już w ogóle nie uznaje takiej wersji :) Pozdrawiam.
UsuńProponuję jajka gotować znacznie krócej. Nie wyobrażam sobie, jak smakują gotowane przez 45 min!???
OdpowiedzUsuńŻeby zrobić sałatkę jarzynową, nigdy nie stosowałam się do przepisów, zawsze robiłam na oko.
OdpowiedzUsuńA że bardzo lubię Twojego bloga i już niejedno danie zrobiłam z przepisów, które zawsze wychodzi pyszne, postanowiłam podporządkować się i temu przepisowi.
I rzeczywiście, sałatka wyszła r e w e l a c y j n a!!!
I ta wersja sałatki jarzynowej będzie moją wersją!!! Polecam.
Dzięuję za tak serdeczne słowa i bardzo cieszę się, że przyczyniłam się do odnalezienia przez Ciebie swojej wersji sałatki jarzynowej. Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt wielkanocnych.
Usuń