niedziela, 15 stycznia 2012

Buraczki Zasmażane






Opis: Buraczki na ciepło są idealnym dodatkiem do głównego dania, np. do ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa. Miękkie, lekko maślano-śmietankowe i słodkie, z małym dodatkiem gałki muszkatołowej, jesli mamy na nią ochotę (ja robię na przemian, raz z gałką, raz bez). Buraczki są tak pyszne, że chętnie czasami jadam je solo. 
Serdecznie polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 4-5 porcji jako dodatek do dania głównego



Składniki:
  • 500 g ugotowanych i obranych buraków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru



Przygotowanie
  1. Buraki zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja używam gotowych ugotowanych i obranych buraków, które są hermetycznie zamknięte).
  2. Rozpuścić masło na patelni.
  3. Dodać buraki.
  4. Przesmażać na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3-4 min.
  5. Oprószyć mąką.
  6. Wymieszać.
  7. Dodać śmietanę.
  8. Dokładnie wymieszać.
  9. Dodać pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową (jeśli chcemy), sól, pieprz, cukier.
  10. Wymieszać. 
  11. Odstawić z płomienia.
  12. Podawać na ciepło solo lub jako dodatek do dania głównego, np. ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam buraczki i wszystko co z nimi...;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczki uwielbiam pod każdą postacią .Z gałką jeszcze nie próbowałam .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. co to, to nie. buraka nie zniosę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja samych w sobie ugotowanych też nie lubię, ale jako dodatek do czegoś lub przyrządzone z czymś albo w połączeniu z czymś, czemu nie. Może powinnaś wypróbować jakiś przepis na buraczki, który Cię do nich przekona, to bardzo zdrowe warzywko.

      Usuń
  4. Pyszne te buraczki, dziś zrobiłam na obiad do kotleta mielonego :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę i cieszę się, że Ci smakowały, a do kotleta mielonego są idealne :)

      Usuń
  5. Zrobiłam dziś na obiad pierwszy raz (wcześniej jadłam kupne ze słoika :p), pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały. A kupnych ze śmietaną w słoiku jeszcze nie spotkałam. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. pierwszy raz w zyciu takie jadlam (smietana) i jestem fanka!! od dzis tylko takie :)
    dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że zostałaś ich fanką ;) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. I visited many web pages however the audio quality for audio songs existing at this website is genuinely marvelous.


    Here is my blog; make your Own Wine

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam pytanko ta śmietana to ile procentowa ma być,bo nie wiem jakiej użyć?

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...