Opis: Buraczki na ciepło są idealnym dodatkiem do głównego dania, np. do ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa. Miękkie, lekko maślano-śmietankowe i słodkie, z małym dodatkiem gałki muszkatołowej, jesli mamy na nią ochotę (ja robię na przemian, raz z gałką, raz bez). Buraczki są tak pyszne, że chętnie czasami jadam je solo.
Serdecznie polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 4-5 porcji jako dodatek do dania głównego
Składniki:
- 500 g ugotowanych i obranych buraków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
- Buraki zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja używam gotowych ugotowanych i obranych buraków, które są hermetycznie zamknięte).
- Rozpuścić masło na patelni.
- Dodać buraki.
- Przesmażać na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3-4 min.
- Oprószyć mąką.
- Wymieszać.
- Dodać śmietanę.
- Dokładnie wymieszać.
- Dodać pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową (jeśli chcemy), sól, pieprz, cukier.
- Wymieszać.
- Odstawić z płomienia.
- Podawać na ciepło solo lub jako dodatek do dania głównego, np. ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa.
Lubię :))
OdpowiedzUsuńMiłego dnia !:)
uwielbiam buraczki i wszystko co z nimi...;))))
OdpowiedzUsuńBuraczki uwielbiam pod każdą postacią .Z gałką jeszcze nie próbowałam .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńco to, to nie. buraka nie zniosę :)
OdpowiedzUsuńJa samych w sobie ugotowanych też nie lubię, ale jako dodatek do czegoś lub przyrządzone z czymś albo w połączeniu z czymś, czemu nie. Może powinnaś wypróbować jakiś przepis na buraczki, który Cię do nich przekona, to bardzo zdrowe warzywko.
UsuńPyszne te buraczki, dziś zrobiłam na obiad do kotleta mielonego :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńProszę i cieszę się, że Ci smakowały, a do kotleta mielonego są idealne :)
UsuńZrobiłam dziś na obiad pierwszy raz (wcześniej jadłam kupne ze słoika :p), pyyyycha!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. A kupnych ze śmietaną w słoiku jeszcze nie spotkałam. Pozdrawiam.
Usuńpierwszy raz w zyciu takie jadlam (smietana) i jestem fanka!! od dzis tylko takie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam :)
to bylam ja, ola ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że zostałaś ich fanką ;) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńI visited many web pages however the audio quality for audio songs existing at this website is genuinely marvelous.
OdpowiedzUsuńHere is my blog; make your Own Wine
a ja mam pytanko ta śmietana to ile procentowa ma być,bo nie wiem jakiej użyć?
OdpowiedzUsuń