Opis: Zupa ziemniaczana to chyba jedna z najprostszych sposobów na pozbycie się zbędnych wędlin i resztki warzyw w naszej lodówce/spiżarni. Jest pożywna, sycąca i smaczna. Dodatek tymianku dodaje jej niesamowitego aromatu i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Jeśli szukasz niedrogiej zupki, którą możesz przygotować w krótką chwilę, to polecam właśnie tą zupę. Jest to tradycyjna polska zupa, która do dziś często gości na naszych stołach.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 2,5 porcji; całość zupy to 1,25 l
Składniki:
- 1 skrzydełko lub pałka kurczaka + 1 l wody/1 l bulionu drobiowego (jeśli z kostki, wystarczy użyć 1 całą kostkę na 1 l wody)
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2/3 płaskiej łyżki suszonego tymianku
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 garść posiekanego pora
- 2 średnie laski kiełbasy swojskiej/śląskiej lub innej (ok. 150 g)
- ok. 4 średnie ziemniaki
- 2, 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do garnka włożyć mięso i zalać wodą/wlać bulion.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
- Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
- Gotować 10-15 min (jeśli gotujemy wywar z mięsem).
- Dodać pokrojoną w plasterki/pół-plasterki marchewkę.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę.
- Dodać por.
- Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą średnio-miękkie.
- Dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę.
- Dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki.
- Gotować do miękkości ziemniaków.
- Doprawić solą i pieprzem (powinno być lekko pikantne).
- Podawać solo, z pieczywem, na ciepło, z łyżką śmietany, jeśli chcemy.
Apetyczna i sycąca zupka :) Fajny dodatek tymianku :)
OdpowiedzUsuńLubie takie zupy. Wyglada przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Przepiekne zdjecia, a ta rustykalna zupa na pewno smakowalaby mojemu Mezczyznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję.
UsuńMniam, ale pychota!
OdpowiedzUsuńsliczna zupka, porywam przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że go porwałaś :)
Usuńdziś mam ochotę na zupę. mogę trochę?
OdpowiedzUsuńjak dawno takiej nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńjaka apetyczna zupka :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Zdjęcia obłędne .Zupka apetyczna
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńzawsze zastanawiałam się co to jest ta kartoflanka:) myślałam, że to same kartofle (proszę się nie śmiać;p), ale widzę, że robię podobną tylko u mnie to jest "zupa z tego co tam jeszcze nadaje się do spożycia".
OdpowiedzUsuńZdjęcia- piękne.. kurcze nawet ten pokruszony chlebek tak ładnie się wkomponował:)
pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, prosta i szybka zupka :) jestem totalnym beztalenciem w kuchni, dopiero się uczę sztuki gotowania, a dzięki takim szczegółowym przepisom wszystko jest o wiele łatwiejsze :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńOla
Cieszę się, że zupka smakowała, a moje słowa, którymi coś próbuję przekazać, jednak komuś pomagają. Pozostaje mi życzyć Tobie udanej przygody w świecie kulinarnym i dalszego odwiedzania mojego Skarbca Kulinarnego, bo we wcześniej wspomnianej kwestii pozostanie on na zawsze bez zmian :) Pozdrawiam.
Usuń