Opis: Ryba po grecku to podobno jedno z ulubionych dań Polaków. Słyszałam o nim już jako nastolatka, ale w moim rodzinnym domu nigdy nie zostało przyrządzone i tym samym nie interesowałam się w jaki sposób jest powiązane z Grecją. Prawda jest podobno taka, że nazwa nie ma nic wspólnego z tym krajem. Skąd pochodzi nazwa ryby po grecku, tak naprawdę nie wiadomo. Jedno jest pewne, że to danie w 100% polskie, gdyż jadane tylko przez Polaków.
W zeszłym roku pierwszy raz skosztowałam tej potrawy u koleżanki i szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowała, więc w tym roku zagościła na moim wigilijnym stole. Idealne jako potrawa wigilijna, ale również jako przekąska.
Jest to bardzo smaczne i zdrowe danie. Przyrządza się je ze smażonych ryb i duszonych warzyw, a na koniec doprawia na pomidorowo, aby nabrało charakterystycznego smaku.
Rybę po grecku możemy podać na ciepło lub zimno. W obu wersjach smakuje dobrze.
Polecam szczerze.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis ogólny dostałam od koleżanki i dopracowałam go szczegółowo z małymi zmianami
Ilość: 2 małe miseczki (ich łączna pojemność wynosiła ok. 1,6 l)
Składniki Na Warstwę Rybną:
- 800 g filetów rybnych
- sól
- pieprz
- suszona kolendra
- bazylia
- mąka
- olej do smażenia
Składniki Na Warstwę Warzywną:
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula (130 g)
- 800 g marchewki
- 1 większa pietruszka
- 1/3 średniego selera (250-300 g)
- 1 szkl. wody
- sok z 1 cytryny
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 3 średnio-czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnio-czubata łyżka ketchupu
- 2 łyżki octu winnego
- 1,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie Filetów Rybnych:
- Całe filety przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i bazylią.
- Obtoczyć z obu stron w mące.
- Rozgrzać olej na patelni.
- Usmażyć filety z obu stron (mogą być lekko zarumienione).
- Usmażone filety odkładać do wystudzenia.
Przygotowanie Warzyw:
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- W większym rondlu/garnku rozgrzać olej.
- Dodać cebulę i krótko przesmażyć, aby zeszkliła się.
- Dodać warzywa starte na tace.
- Przesmażać krótko ok. 3 min.
- Zalać wodą.
- Wlać sok z cytryny.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk.
- Dusić na małym lub średnim płomieniu ok. 20 min. bez przykrycia,często mieszając, aby płyn w całości wyparował.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup.
- Wlać ocet winny.
- Dodać cukier.
- Wymieszać dokładnie.
- Dusić jeszcze ok. 5 min.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Końcowe:
- Filety pokroić w większą kostkę (tak, aby łatwo nakładało się je na łyżkę wraz z warzywami).
- Warzywa i filety układać warstwami na przemian (dla ułatwienia możemy podzielić na równe części ryby i warzywa, a następnie układać je w równych i możliwych dla rozmiarów miski porcjach).
- Przygotowana potrawę należy zostawić w lodówce na 1-2 dni, aby całość się przegryzła.
- Podawać na ciepło lub zimno (ja jedną miseczkę podałam na zimno, a zawartość drugiej podgrzałam i podałam na ciepło).
uwielbiam rybę po grecku za tą dużą ilość warzyw obok :)
OdpowiedzUsuńJa kocham rybe po grecku! Robiłam w te święta oczywiście, pycha. Ja robię od kilku lat na Thermomixie, ale przygotowana w tradycyjny sposób jest też pyszna, wszak tak ją robiłam przez wiele lat:-) Twoja rybka wygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńPyszna! Ulubiona. Mniam:) Też robiłam na swięta.:)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię rybę po grecku, twoja bardzo ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię rybę po grecku, tradycyjna rybka a zawsze smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
pycha!;D.
OdpowiedzUsuńfajnie tutaj;DD.
***
kookardynka.blogspot.com
Dziękuję.
OdpowiedzUsuńAle ładnie przystrojone! Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRybę po grecku robiłam tylko raz w życiu. Może kiedyś jeszcze zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przez chwilę wydawało mi się ,że jestem w babcinej kuchni....ona też taką rybę robiła.
OdpowiedzUsuńNo proszę, a ja myślałam, że to bardziej współczesne danie, oczywiście nie obrażając Twojej babci.
OdpowiedzUsuń