Strony

czwartek, 29 grudnia 2011

New York Cheesecake, czyli Sernik Nowojorski

  






Opis: Moje uczucie do sernika nowojorskiego mogę opisać jednym stwierdzeniem: "To była miłość od pierwszego wejrzenia" (tak, już od wejrzenia), ponieważ sam jego widok mnie zachwycił. Idealnie prosty, nie opada, nie pęka, jego kolor jest śnieżnobiały (oczywiście w zależności od jajek, jakimi dysponujemy, ale przeważnie wychodzi bardzo jasny). Gdy nareszcie doszło do skosztowania, moje kubki smakowe zwariowały. Nigdy nie przepadałam za sernikami, gdyż żaden nie wydawał mi się jakiś wyjątkowy smakowo. W tym przypadku jest inaczej.
Jest to sernik  z serka kremowego, który piecze się na parze, co przesądza o jego smaku. Samo jego przygotowanie jest szybkie, ale od jego upieczenia do skonsumowania ubiega trochę czasu, ponieważ samo pieczenie trwa 1 godz i 15 min., następnie pozostawienie go na 1 godz. w kąpieli wodnej, potem studzenie i na sam koniec całonocne chłodzenie. Naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i poświęcić te długie chwile, aby potem rozkoszować się jego smakiem. Sernik w konsystencji jest ciężki, ale bardzo delikatny i kremowy do tego stopnia, że przypomina mi masą mazistą glinę. Masa serowa jest aromatycznie waniliowa i średnio-słodka, chociaż dla niektórych bardziej niż dla mnie, ale wystarczy dopasować indywidualnie ilość cukru i będzie jak najbardziej z korzyścią dla każdego. Najlepiej smakuje chłodzony w lodówce. Jego spód jest jak kruche, czekoladowe ciasteczko zbożowe, które po jakimś czasie mięknie.
Jednym słowem sernik idealny, jedyny w swoim rodzaju, najlepszy i najsłynniejszy na świecie. Na pewno nie zdradzę go z żadnym innym sernikiem.
Jest to mój obowiązkowy sernik, który musi znaleźć się na stole świątecznym.


p.s. Przepraszam za złą jakość zdjęć, ale następnym razem postaram się uwiecznić go lepiej, aby było widać jego "prawdziwe oblicze".


Pochodzenie: kuchnia amerykańska; lekko zmodyfikowany przepis Marthy Stewart
(w oryginale jest bardzo cienki spód ciasteczkowy i bardzo wysoka masa serowa oraz większa ilość cukru; ja zwiększyłam spód ciasteczkowy, zmniejszyłam masę serową oraz cukier, który można dodać w ilości dla nas odpowiedniej, nie większej niż 1,5 szkl.)


Ilość: tortownica o średnicy 24-26 cm (u mnie 24 cm)



Składniki Na Spód Ciasteczkowy:
  • 250 g czekoladowych ciasteczek Digestives lub 250 g ciasteczek Digestives + 2 czubate łyżki ciemnego kakao (w ostateczności można je zastąpić maślanymi herbatnikami)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 6 łyżek masła/margaryny



Składniki Na Masę Serową:
  • 900 g serka kremowego (Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)
  • ok. 1,5 szkl. cukru kryształu
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej-każda 15 ml (ok. 50 g)
  • 1-1,5 łyżeczki esencji waniliowej/aromatu waniliowego (ja i tak zawsze daję więcej)
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany



Przedmioty bez których nie wykonamy sernika:
I opcja:
forma o średnicy 24 lub 26 cm + folia aluminiowa (duża, podwójna, taka, w której piecze się indyka; w ostateczności rozmiar standardowy) + naczynie żaroodporne/blacha do pieczenia, w której będzie mieścić się ta forma
II opcja:
jakakolwiek forma wylewana o odpowiednich rozmiarach/szczelna w 100% + naczynie żaroodporne/blacha z piekarnika, w której będzie się mieścić ta forma



Przygotowanie Spodu Ciasteczkowego:
  1. Ciastka pokruszyć drobno, prawie na pył (blenderem/malakserem lub wkładając ciastka do zamkniętego worka i miażdżąc je wałkiem). 
  2. Jeśli nie mamy ciastek kakaowych, dodać kakao.
  3. Dodać cukier.
  4. Wymieszać.
  5. Roztopić masło.
  6. Wlać do ciastek.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Spód posmarować masłem i oprószyć bułka tartą/wyłożyć papierem do pieczenia/wyłożyć folią aluminiową.
  9. Wyłożyć na spód formy masę ciasteczkową, mocno ją ubijając, aby nie była luźna (można zrobić to rękoma/jakimś płaskim naczyniem/łyżką).
  10. Rozgrzać piekarnik do 180* C.
  11. Zapiekać spód 10-12 min.
  12. Ostudzić.



Przygotowanie Formy:
  1. Rozwinąć folię aluminiową.
  2. Położyć na niej formę ze spodem ciasteczkowym.
  3. Odciąć tyle folii, aby starczyła na oklejenie formy dookoła i po samą górę obręczy/boków (w przypadku użycia folii o standardowym rozmiarze, formę należy oblepić podwójnie lub potrójnie i krzyżowo, aby każda ścianka była nią opatulona; następnie zlepić/złączyć/zgnieść w miejscu styku jednej z drugą, aby zapewnić nie dostanie się wody pod folię, inaczej spowoduje to dostanie się wody do sernika) .
  4. Można ścisnąć boki i zgnieść je na na zakończeniu górnej obręczy, aby było widoczne, co dzieje się z sernikiem w piekarniku.




    Przygotowanie Masy Serowej:
    1. Ser włożyć do miski.
    2. Zmiksować/Utrzeć go do miękkości i gładkości (ok. 3 min.).
    3. W oddzielnym naczyniu wymieszać cukier z mąką.
    4. Wsypać w kilku etapach do masy serowej, ciągle miksując/ucierając ok. 4 min., aż masa będzie jednolita i gładka.
    5. Dodać śmietanę.
    6. Dodać olejek/ekstrakt waniliowy.
    7. Zmiksować na gładką masę.
    8. Dodawać po jednym jajku, stale miksując do momentu, kiedy masa uzyska jednolity kolor, a jajka połączą się z resztą masy.



    Przygotowanie Końcowe:
    1. Masę serową wylać do formy ze spodem ciasteczkowym.
    2. Formę włożyć do drugiej formy, w której będzie się piec sernik.
    3. Tak przygotowane formy włożyć do rozgrzanego do 180* C piekarnika.
    4. Zagotować wodę (ilość zależna od formy, jaką dysponujemy).
    5. Wrzącą wlać do formy, gdzie został umiejscowiony sernik (powinna sięgać do połowy formy z sernikiem).

        

           6.  Piec 45 min. ( po 30 min. można przykryć z wierzchu sernik folią aluminiową, aby uzyskać nieskazitelną biel sernika)
           7.  Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160* C i dopiekać ok. 30 min. 
           8.  Otworzyć drzwi piekarnika, aby uszła z niego para. 
           9.  Pozostawić sernik w tej kąpieli wodnej jeszcze przez 1 godz. 
         10.  Wyciągnąć go. 
         11.   Ostudzić. 
         12.  Schłodzić. 
         13.  Włożyć na noc do lodówki. 
         14.  Konsumować solo, z owocami lub słodkimi sosami.

        62 komentarze:

        1. Ach,wygląda fantastycznie! Równiutki, śliczny. Piękne zdjęcia.
          Pozdrawiam.

          OdpowiedzUsuń
        2. Mnie się zdjęcia bardzo podobają. A sernik znam i bardzo lubię:)

          OdpowiedzUsuń
        3. nigdy nie jadłam nowojorskiego, Twój jest piękny, taki bielutki, równiusieńki :)

          OdpowiedzUsuń
        4. wygląda obłędnie, nawet nie chcę myśleć jak smakuje bo dostanę ślinotoku :D

          OdpowiedzUsuń
        5. Nie przesadzaj - zdjęcia bardzo ładne :) Sernik idealny! Jaki bialutki, marzenie. Mi się wydaje, że mi nigdy taki nie wyjdzie choćbym nie wiem jak próbowała to zawsze się gdzieś przypali.

          OdpowiedzUsuń
        6. Dziękuję, że się Wam podoba.

          Monika - nie twierdzę, że są jakieś brzydkie, tylko są tak wyraźne (za duże ISO), że wydaje mi się, że nie widać całej naturalności sernika. p.s. Twoje zdjęcia podobają mi się strasznie i są bardzo naturalne.

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Witam,
            Wczoraj piekłam sernik z Twojego przepisu,dokładnie krok po kroku jak opisałaś na swoim blogu,i nie wyszedł mi tak biały jak na zdjęciu,poszukałam inne przepisy na new york cheesecake i tam piszą że należy go od razu przykryć folią by był biały,pozdrawiam Izabela,

            Usuń
          2. Witam. Widzisz mi nie wyszedł całkowicie biały jak kartka papieru, bo na 3. zdjęciu widać lekki odcień żółtego, ale wyszedł jasny. Dużo również zalezy od piekarnika, poniewaz gdy piekarnik mocno zapieka, to należy zawsze brać te czasy na tzw. "oko", więc zaznaczę to w przepisie. Pewnie nie zaszkodzi go dla idealnej bieli przykryć folia na samym początku. A jakie wrażenia smakowe, bo nie napisałaś. Pozdrawiam.

            Usuń
          3. Witam,
            Sernik jest naprawde bardzo smaczny,mój 6 letni synek zajada sie nim na całego,mi też smakuje,choć przyzwyczajona jestem do naszego tradycyjnego sernika pieczonego,ale nie oznacza to ze nie bede wracac do new york cheesecake:)wyszedł mi rownie wysoki jak Twoj na zdjęciu,to bardzo ważne ze zaznaczasz rozmiary blaszek:)mam jednak pytanie co do spodu,czy ma byc on lekko twardy?jest kruchy spod gdy sie go zjada ale jak probuje go ukroic to jest lekko twardy,pozdrawiam i dziekuje za wspaniale przepisy,dzieki nim moge realizowac moje pasje:)))Izabela

            Usuń
          4. Witam, dziękuję za miłe słowa. A co do spodu to właśnie taki jest jak piszesz i ja równiez go tak opisuję w "Opisie" , czyli jako ciasteczkowy spód. Na początku może być twardy, bo jest kruchy, ale z czasem będzie mięknąć (o ile wcześniej nie zostanie zjedzony), czyli tak jak powinny się zachowywać ciastka :)
            Pozdrawiam.

            Usuń
        7. zła jakość zdjęć?? zdjęcia są piękne! Chciałabym też takie robić:) A w serniku faktycznie można się zakochać od samego patrzenia:)

          OdpowiedzUsuń
        8. Piękny jest!!!!! a zdjęcia Cudne ;)

          OdpowiedzUsuń
        9. brak słów by opisać jak pysznie wygląda :))) wystarczy spojrzeć na zdjęcia

          http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

          OdpowiedzUsuń
        10. Wow... jaki idealny, bielutki.... cudo :)

          OdpowiedzUsuń
        11. Podoba mi się, taki bielutki;))))

          OdpowiedzUsuń
        12. Wygląda świetnie;) pewnie jeszcze lepiej smakuje;)

          OdpowiedzUsuń
        13. wygląda niesamowicie! jejciu, po prostu fenomenalnie się prezentuje.

          OdpowiedzUsuń
        14. Strasznie mnie do niego ciągnie!

          OdpowiedzUsuń
        15. Dziękuję, zapewniam, że smakował wyśmienicie.

          OdpowiedzUsuń
        16. Będzie dla mnie wyzwaniem, ale spróbuję przygotować... Czy mogę ustawić tortownicę na jakiejś wysokości, tak by bezpośrednio nie zanurzać jej w tej wodzie?

          OdpowiedzUsuń
        17. O! Takie będę musiała zrobić :D Może po sesji będę miała trochę czasu...

          OdpowiedzUsuń
        18. Anonimowy niestety to jest sernik z kąpieli wodnej i trzeba tą formę jednak w niej zanurzyć. Jeśli masz jakieś wątpliwości, co do szczelności swojej formy lub inne pytania, to pisz, a ja postaram się pomóc.

          OdpowiedzUsuń
        19. Ten sernik jest genialny, zrobilam go i powiem tylko "o mamo, pychota".

          OdpowiedzUsuń
        20. Genialny prawda, ja już myslę o następnych świętach, bo wtedy go znów upiekę.

          OdpowiedzUsuń
        21. Sernik wyglada rewelacyjnie! Az chce sie zjesc! Mam pytanie czy mozna zamiast kwasnej smietany uzyc smietany slodkiej? czy sernik nie straci na smaku?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Tak naprawdę to chodzi o gęstość śmietany, aby była gęsta (np. taka jak na mizerię, najlepiej taka 18%, a w krajach anglojęzycznych zwana jest sour cream), a śmietany kwaśne właśnie mają taką gęstość.

            Usuń
          2. Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Jesli chodzi o gestosc smietany to moze jogurt grecki zalatwi sprawe i odrobina soku z cytryny. :)

            Usuń
          3. Zawsze można spróbować, choć ja tak nie eksperymentowałam. Istnieją serniki pieczone na jogurcie greckim, więc może akurat nie zmieni to bardzo smaku tego sernika, jeśli w nim użyjemy jogurtu, ale na 100% nie jestem w stanie poradzić co to zmieni.

            Usuń
          4. Ale jak zdecydujesz się już na coś to chętnie przeczytam, jakie były tego efekty :)

            Usuń
        22. Usually I do not read article on blogs, however
          I would like to say that this write-up very forced me to try and do it!
          Your writing style has been surprised me.
          Thank you, quite great post.
          Look at my weblog ... pure essential oils

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Thanks for the kind words. I am proud that my blog has encouraged you to read the article. P.S. your link has a bug.

            Usuń
        23. Piękny, nie mogłam się napatrzeć, ślicznie Ci wyszedł ...

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Dziękuję serdecznie za miłe słowa, ale sądzę, że lepiej to on smakował niż wyglądał ;)

            Usuń
        24. mam pytanko czy moge uzyc serka philadelphia original?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Tak, taki jest podany w przepisie w nawiasie, gdyby ktoś nie wiedział jakiego ma użyć: "900 g serka kremowego (Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)"

            Usuń
        25. I constantly spent my half an hour to read this blog's articles all the time along with a cup of coffee.

          Here is my website ... online vergleich krankenversicherung
          Also visit my web blog :: credit ohne schufa auskunft

          OdpowiedzUsuń
        26. Sernik upieczony z okazji imienin mamy, smakował wszystkim! rewelacja, dzięki za przepis, pyszny i śliczny! :) pozdrawiam gorąco :)

          OdpowiedzUsuń
        27. Witaj,wczoraj upiklam ciasto drozdzowe i jestem pod wrazeniem,ze mi wyszlo, przepis idealny,ciasto wyroslo i smakowalo wszystkim domownikom,jestem z siebie dumna dzieki Tobie:). Teraz mam smaka na sernik i skusze sie na ten bialy

          OdpowiedzUsuń
        28. Sernik mozna rowniez piec w formie sylikonowej,zbedna jest wtedy cala procedura z folia aluminiowa.Uzylem jej tylko do przykrycia masy.Najprostszy sernik na swiecie :)

          OdpowiedzUsuń
        29. Zrobiłam przed chwila, jeszcze stygnie, nie mniej jednak tylko go dotknełam i wiedziałam, że było warto sie tyle meczyć (cała rodzina owijalismy tortownice pergaminem do pieczenia, bo aluminium magicznie wyparowalo z szafki...). Sernik z kapieli wodnej najlepszy, tylko taki bede robić! Niestety ale ten z tradycji polskiej nie ma do niego startu. New York Cheesecake, I love you💞💞💞

          OdpowiedzUsuń

        Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.