Opis: Moje bitki wieprzowe to potrawa podobna do schabowego, ale szybsza we wstępnym przygotowaniu, a dłuższa w głównym. Ogólnie nie jest to jedyna istniejąca nazwa określająca to danie, ponieważ bitki są zamiennikiem nazwy zrazów i rolad. W moim rodzinnym domu zrazy i rolady są to mięsa rozbijane i faszerowane, więc tak przygotowane mięso jak w tym przepisie pozostało bitkami, żeby można było je odróżnić od faszerowanych mięs. Z ową nazwą spotkałam się w telewizji i życiu codziennym ludzi, z którymi przebywam.
Podsumowując, w moim słowniku bitki to rozbijane mięso, które obtaczane jest w mące i w takiej postaci smażone na patelni z cebulą, która świetnie podkreśla smak mięsa. Możemy je podawać z sosem lub bez.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny, zaczerpnięty z różnych źródeł
Ilość: 4-5 plastrów mięsa
Składniki:
- 0,5 kg mięsa schabowego lub karkówki
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- 2 łyżki masła/margaryny + 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 większa cebula
Przygotowanie:
- Mięso podzielić na 4-5 plastrów.
- Rozbić na średnią grubość.
- Przyprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Obtoczyć z obu stron w mące.
- Rozgrzać tłuszcz.
- Smażyć mięso z obu stron na większym płomieniu, aż mięso przybierze lekkiej zarumienionej barwy.
- Następnie zmniejszyć płomień na średni, i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krążki cebuli pokrojonej w plastry.
- Dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 30-45 min.), smażąc mięso z obu stron i od czasu do czasu podlewając odrobiną wody, gdy ta całkowicie wyparuje (podczas duszenia można posypać 2-3 krotnie mąką po powierzchni mięsa).
- Wyłożyć mięso na talerz i podawać wraz z zawartością pozostałą na patelni. Można również zostawić cebulę na patelni, dolać odrobinę wody i rozrobić sos.
Bardzo lubię bitki. Są zawsze aromatyczne, pełne smaku i rozpadające się.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentują te bitki :)
OdpowiedzUsuńto miesko zapowiada sie naprawde smakowicie:)
OdpowiedzUsuńforum kulinarne no właśnie, tak mięciutkie, że aż rozpadające się, uwielbiam to.
OdpowiedzUsuńsmakowicie podane!
OdpowiedzUsuńBitki wyglądają genialnie. Fajny blog!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na losowanie candy
http://www.basniowy-ogrod.pl
Marta B./Bytom
OdpowiedzUsuńI kolejny przepis wypróbowany i kolejny sukces kulinarny.
Mięsko aż rozpływa się w ustach, powstał mi fajny sosik (z podpieczonej karkówki i mąki + podlewanie wodą). Prosty, szybki przepis na świetne danie.
Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam!!
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to danie ze schabu i powiem szczerze, że mój mąż nie lubi schabowych kotletów, bo są za twarde, a to mięso było dla niego idealne - kwestia duszenia plus sos to naprawdę dobre rozwiązanie. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWitam, bitki mają to do siebie, że podczas duszenia mięso mięknie i wtedy właśnie jest takie rozpływające się w ustach, więc nie dziwie się, że zasmakowało mężowi. A dodatkowo możemy zawsze podać je z sosem, jeśli tylko chcemy. Pozdrawiam.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń