piątek, 7 października 2011

Leniwe Pierogi






Opis: O leniwych pierogach z reguły słyszy się, że jest to proste,szybkie i smaczne danie. Któż ich nie lubi, a może uwielbia? Ale pytanie czy lubicie te właściwe, zadajcie sobie sami. Ze wszystkim się zgodzę, ale uzasadnię w jakich sytuacjach mówię im 3 razy "tak". 
Po pierwsze, przepis na pierogi leniwe jest łatwy, ponieważ nie trzeba się przy nim napracować, ale podejdźmy do niego z cierpliwością i dystansem, żeby doprowadzić danie do końca. 
Po drugie, pierogi robi się szybko, ale nie przesadzajmy z tym określeniem. Gdy nasza masa nie jest zwięzła, a wręcz lekko rzadka, a taka właśnie jest najlepsza, musimy nabrać odrobinę cierpliwości, o której już wcześniej wspomniałam, gdyż nasza praca nie będzie szła w oka mgnieniu.  
Po trzecie pierogi leniwe są bardzo smaczne, ale tylko wtedy, gdy masa na pierogi nie jest bardzo zwarta i nie posiada dużej ilości mąki. W takim przypadku mąka łączy się z serem i tworzy jednolitą masę, która po ugotowaniu jest zbyt gumiana i nie czuć w niej sera, a nie po to go kupujemy i dodajemy w takiej ilości, żeby obejść się smakiem.
Podsumowując chciałam powiedzieć, że metodą spróbuj i zrób, a następnie metodą prób i błędów, uznaję te pierogi za takie, które mogę polecić dalej i dalej i dalej. Nie uznaję zatem pierogów leniwych o kluskowej gumianej konsystencji, w której nie jest wyczuwalny ser biały. Po wykonaniu tego przepisu, wyjdą Wam pyszne pierogi leniwe z grudkami sera. 
I jeszcze jedna sprawa, pamiętajmy, że będąc w barze mlecznym lub sklepie i kupując pierogi leniwe, najsmaczniejsze są te, które nie wyglądają najładniej (patrz zdjęcie do góry). 


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 3 porcje



Składniki:
  • 550 g półtłustego sera białego (niezmielony twaróg!)
  • 2 jajka
  • 6 płaskich łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 0,5 szkl. mąki pszennej do obtaczania



Składniki Dodatkowe:
  • 3-4 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier 
  • cynamon (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Twaróg delikatnie pokruszyć do miski.
  2. Wbić jajka.
  3. Dodać cukier.
  4. Wlać olejek waniliowy.
  5. Dodać obie mąki.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  7. Do małego naczynia wsypać mąkę.
  8. Nabierać na łyżeczkę odrobinę masy.
  9. Kłaść masę na mąkę i obtaczać jej wierzchnią część z każdej strony (w przeciwnym razie pierogi rozgotują się w wodzie, a wręcz rozpłyną się, ponieważ w środku nie mają zwartej konsystencji; obtoczona powierzchnia zapewnia im ochronę jak skorupka jajka).
  10. Na deskę lub jakąś płaską powierzchnie posypać nieznacząco mąkę.
  11. Kłaść gotowe pierogi na tej powierzchni.
  12. Lekko je spłaszczyć, jeśli są bardzo okrągłe (wtedy szybciej się ugotują).


   12. Zagotować wodę.
   13. Gotowe pierogi kłaść na średnio gotującą się wodę.
   14. Po włożeniu ich do wody, po chwili lekko je zamieszać, aby nie przykleiły się do siebie.
   15. Gotować ok. 0,5 -1 min. po wypłynięciu na wierzch.
   16. Gotowe wyciągnąć na sitko.
   17. Delikatnie przepłukać ciepłą wodą lub nalać ciepłej wody do naczynia większego niż średnica naszego sitka, a następnie zamoczyć na chwilę sitko z pierogami w tym naczyniu z wodą (dosłownie zamoczyć na 2 sek. i wyciągnąć), aby pierogi nie sklejały się i zahartowały się, a także zmieniły z miękkiej postaci w bardziej zwartą.
   18. W przypadku, gdy woda jest mętna i widać w niej dużo tzw. "śmieci" od pierogów należy ją zmienić na świeżą, aby kluski nie przywarły do dna przy gotowaniu następnej porcji.
   19. Rozpuścić masło.
   20. Dodać bułkę tartą.
   21. Smażyć do zrumienienia bułki.
   22. Polać po pierogach leniwych.
   23. Posypać cukrem i cynamonem.
   24. Podawać.

5 komentarzy:

  1. Pyszne te pierożki, robiłam dziś na obiad i tak się rodzinka najadła, a dzieci wcinały, aż im się uszy trzęsły i prosiły o dokładkę, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zajadały to na zdrowie im tylko pójdzie, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam, że do pierogów leniwych dodaje się gotowane ziemniaki.Podobno są bardziej puszyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba masz na mysli kopytka z serem:) Moja Mama takie robiła. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. nie są to kopytka z serem tylko polskie leniwe one mają być z ziemniakami:) patrz do kuchni staropolskiej

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...