Opis: Połączenie pomysłu nudnych kotletów jajecznych z paluszkami surimi/krabowymi okazało się dobrym pomysłem, ponieważ ewidentnie wygrywają z samymi kotletami jajecznymi. Teraz wiem, że danie z tego przepisu zastąpi je w piątkowe posiłki.
Łagodny smak kotletów jajecznych z surimi wspaniale komponuje się z zimnymi sosami, surówkami, sałatkami lub frytkami.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 8 średnich kotletów
Składniki:
- 12 paluszków krabowych
- 3 duże ugotowane jajka
- 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
- 2-3 czubate łyżeczki posiekanego świeżego kopru
- 50 g sera żółtego
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Paluszki surimi/krabowe oraz jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Dodać do miski.
- Dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem.
- Dodać koper.
- Dodać potarty na średnich oczkach ser.
- Wsypać otręby pszenne.
- Wsypać bułkę tartą.
- Wbić jajka.
- Zagnieść składniki na jednolitą masę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Formować okrągłe zwarte kulki, po czym spłaszczyć je.
- Rozgrzać olej na patelni.
- Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do momentu uzyskania przypieczonej skorupki z wierzchu, a spoistości w środku, czyli ok. 10 min.
- Podawać na ciepło z ziemniakami, frytkami, surówkami, sałatkami i zimnymi sosami (u mnie koperkowo-serowy).
Ale one piękne i kolorowe. To genialny pomysł z tymi paluszkami surimi! Lubię jarskie dania, a te kotlety są rewelacyjne:-)
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu, polecam wypróbować przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm,takie egzotyczne smaki;)Fajne!,porywam kilka;)
OdpowiedzUsuńsurimi nigdy nie jadłam, ale takim kotletom bym nie odmówiła. bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńKaś, jeśli nigdy nie jadłaś to czas to zmienić, wszystkiego trzeba w życiu skosztować, chyba, że nie lubisz owoców morza.
OdpowiedzUsuńKotlety z jajek to smak mojego dzieciństwa i uwielbiam je do dziś:) Pomysł, bo dodać do nich surimi bardzo mi się podoba, tym bardziej, że nieraz łączę jajka na twardo z paluszkami krabowymi w pastach i sałatkach i efekt jest przepyszny! Super! Pozdrawiam Ci serdecznie!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się przepis:) lubię i jajka i surimi, a jak już to pomysł własny to tym bardziej należy docenić:)!
OdpowiedzUsuńjutro mam zamiar wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńBradzo fajny pomysl. Lubie jajka i paluszki krabow. A te ostatnie jadlam tylko takie wprost z opakowania albo w salatce. Dzieki. Wyprobuje na pewno :)
OdpowiedzUsuń