poniedziałek, 14 lipca 2014

Krem Brokułowy




IMGP0523


IMGP0541


zupa krem z brokułów (2)


Opis: Zupa brokułowa to następny klasyk wszystkich kuchni świata, bo kto jej nie zna i kto jej nie próbował. Osobiście nie przygotowuję jej bardzo często tak jak Zupy Krem Z Porów I Ziemniaków czy Zupy Krem Z Cukinii Z Fetą, ale staram się jak mogę, przygotowywać tę zupkę na przemian z brokułem na parze, gdy tylko to piękne warzywko gości w mojej lodówce. A dokładnie ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoki poziom błonnika oraz wiele innych właściwości odżywczych brokuła jak witamina C, której ma najwięcej, bo 200 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowania na ową witaminę. W brokule występuje także witamina A, B1, B2, PP i sole mineralne.
  Pamiętajmy, aby brokuł na zupę zawsze był zielony, nie zwiędnięty i swieży, przechowujmy go w lodówce,  aby nie stracił chlorofilu.
Zupka z brokułem zapewni nam lekki i pożywny obiad. Bez wyrzutów sumienia możemy zjeść nawet 3/4 jej zawartości. Przeważnie zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym, a bulion drobiowy wodą, ale to już nie ten sam smak, więc wybór należy do Was. Dodatkowo pieprz zastępuję sosem Tabasco, który wspomaga trawienie i dodaje lekkiego "kopa" zupie.


Pochodzenie: przepis autorski


Ilość: 4 porcje




Składniki:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchew
  • 0,5 średniej pietruszki
  • kawałek selera (wielkości pięści)
  • 800 g brokuła (z czego tylko 600 g licząc same różyczki z ich małymi łodygami)
  • 1,3 l wody lub bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki cukru lub słodziku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 2-3 krople Tabasco
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego



Przygotowanie:
  1. Rozgrzać rondel.
  2. Międzyczasie posiekać cebulę (nie musi być dokładnie i drobno).
  3. Posiekać czosnek.
  4. Wlać olej do rondla.
  5. Dodać cebulę.
  6. Przesmażyć na złocisto.
  7. Dodać czosnek.
  8. Przesmażyć krótko, aby czosnek się nie zbrązowiał.
  9. Międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler.
  10. Dodać do cebuli z czosnkiem.
  11. Krótko przesmażyć, aby warzywa się zrumieniły.
  12. Dodać umyte różyczki brokuła wraz z ich małymi łodygami.
  13. Dodać liście laurowe.
  14. Dodać cukier.
  15. Zalać wodą/bulionem.
  16. Gotować kilka minut do miękkości brokuła, pamiętając o tym, że brokuł nie powinien się rozgotować, bo to spowoduję, że zupa będzie lekko gorzka, brokuł powinien być al dente o wyraźnym zielonym kolorze jak przed ugotowaniem.
  17. Z zupy wyciągnąć liść laurowy.
  18. Zmiksować zupę na krem.
  19. Doprawić do smaku solą.
  20. Dodać Tabasco.
  21. Dodać śmietanę.
  22. Wymieszać lub ponownie zmiksować do połączenia się składników.
  23. Podawać solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym, z nasionami jak u mnie np. ziarna słonecznika.



9 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje ta zupa! ; )
    Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, jest pyszna :) Polecam przepis! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokuł najlepiej smakuje w postaci zupy - kremu

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponuję zamiast Tabasco, dodać sok z cytryny lub limonki ale do brokuł-zatrzyma kolor i zaostrzy smak-. Oprócz tego świeży szpinak, o cechach zdrowotnych nie wspomnę ale dodatkowo piękny kolor. Nie wiem czy znasz smak kaczana z kapusty, z brokułu ma podobny smak. Dlatego warto zw, na wartości odżywcze i smakowe pokroić w talarki i ugotować a wywar wykorzystać w zupie.
    Następnym razem spróbuję z Tabasco.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...