sobota, 22 grudnia 2012

Śledzie W Zalewie Octowej







Opis: Śledzie w zalewie octowej to baza do wielu przekąsek ze śledziami w roli głównej. Gdy wykonacie śledzia w wersji podstawowej z tego przepisu, możecie przystąpić do dalszych przygotowań przekąski/dania, na które macie ochotę. Istnieją różne sposoby przygotowań takiego śledzia i na pewno znacie ich więcej, ale ja wymienię kilka : np. odsączenie go z zalewy i wymieszanie ze śmietaną, majonezem lub mix śmietany i majonezu - w każdej wersji można dodać jabłko/ogórka kiszonego lub korniszona; odsączenie z zalewy i wymieszanie z majonezem i musztardą; odsączenie z zalewy i dodanie ogórka kiszonego/korniszona oraz oleju lub oliwy; pozostawienie zalewy i dodanie samej śmietany (uzyskamy taką polewkę, którą nazywano często "Ślepe śledzie" i podajemy z połówkami ugotowanych ziemniaków - to moja ulubiona wersja, do której mam duży sentyment, gdyż pamiętam jak przygotowywała ją moja babcia.


Pochodzenie: przepis dostałam od mamy


Ilość: ponad 1 litrowy słoik



Składniki Na Zalewę Z Cebulą:
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 szkl. wody
  • 8 łyżeczek octu spirytusowego (każda po 5 ml)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ponad 0,5 płaskiej łyżki cukru
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy (opcjonalnie)
  • 6 ziaren pieprzu



Składniki Podstawowe:
  •  0,5 kg śledzi matiasów
  • woda do zalania śledzi



Przygotowanie:
  1. Cebule pokroić w piórka.
  2. Wszystkie składniki na zalewę z wyjątkiem cebuli umieścić w garnuszku.
  3. Zagotować.
  4. Gotować ok. 5 min.
  5. Po tym czasie dodać cebulę.
  6. Gotować 1-3 min. do momentu, kiedy zmięknie.
  7. Odstawić do przestudzenia.
  8. Po tym czasie śledzie opłukać trzykrotnie pod zimną bieżącą wodą.
  9. Włożyć je na 15-20 min. do zimnej wody (całość wody ma je przykrywać).
  10. Wyciągnąć z wody, w której leżakowały.
  11. Każdy płat śledzia pokroić na 3-4 części.
  12. Na dnie słoika wyłożyć warstwę śledzi i warstwę cebuli z kilkoma przyprawami z zalewy.
  13. Tak postępować do skończenia się składników.
  14. Pozostałością zalewy zalać śledzie (w razie potrzeby można dolać do śledzi przegotowanej, ostudzonej wody, aby w całości pływały w zalewie).
  15. Zamknąć słoik i przechowywać w lodówce.
  16. Po ok. 12-24 godz. śledzie nadają się do konsumpcji w wersji podstawowej lub w podpowiedzianych pomysłach, o których wspomniałam w "Opisie".

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam śledzie :) Sama eksperymentuję z przepisami! twoje wyglądają wspaniale! Wesołych Świąt!

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci. Bardzo lubię sledziki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia :]
    i ja śledziki lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo to to :) Super!
    Od 3 razy korzystam z tego przepisu w wersji sentymentalnej "Ślepe śledzie" :)
    Od dawna szukałem tego babcinego smaku.
    Dziękuję i bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa, istotne są też śledzie, bo niestety nie każde pasują. Dla mnie idealne są Lisner'a "Wiejskie" w oleju z cebulką (lub podobne Piotr i Paweł). Są delikatne.
      Wyjmuję same filety odsączając je z oleju i wymaczam w mleku (koniecznie, bo prosto ze słoja nie nadają się).
      Zalewę zwykle robię wieczorem, więc dopiero na drugi dzień wyjmuję śledzie z mleka i mieszam z zalewą i śmietaną. Pyyycha :)

      Usuń
  5. witam i pozdrawiam - ja myślę że do tego przepisu nadają się śledzie solone matias(one są w delikatnej słonej zalewie) gdyż wszystkie dodatki na to wskazują a nie żadne gotowce ze słoika z ukłonami smiling

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...