poniedziałek, 19 grudnia 2011

Sałatka Ryżowa Z Miodową Nutą, Pieczarkami, Szynką I Ogórkiem






Opis: Ryż i pieczarki nadają sałatce łagodnego smaku, a ogórek lekkiego orzeźwienia. Dodatkowo szynka i cebula dopełniają się znakomicie w smaku wędzono-ostrym, a miód dodaje lekkiej słodkości, co szczególnie chłonie szynka.
Ogólnie sałatka jest bardzo smaczna.
Polecam.


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Co jemy?)


Ilość: 800 ml



Wskazówka:
Jeśli mamy co do tej sałatki plany przygotowania jej dzień wcześniej lub jakiekolwiek dłuższe leżakowanie w lodówce, należy wkroić ogórek co najmniej 2-3 godz. przed podaniem jej lub na na krótko przed podaniem albo całkowicie zrezygnować z wewnętrznej części ogórki, jaką jest mokry miąższ (w takim przypadku należy wkroić większą ilość ogórka). Wtedy sałatka nie osiądzie zbytnio na spodzie wodą.



Składniki:
  • 150 g ryżu parabolicznego
  • 250 g pieczarek 
  • 0,5 dużego ogórka szklarniowego
  • 70-100 g plastrów szynki wędzonej
  • 0,5 średniej cebuli
  • 3-5 łyżek majonezu
  • 3 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Odcedzić i ostudzić.
  3. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie lub na parze z małą ilością soli.
  4. Odcedzić i ostudzić.
  5. Pokroić w paski.
  6. Dodać do ryżu.
  7. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka.
  8. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
  9. Dodać drobno posiekaną cebulę.
  10. Dodać majonez.
  11. Dodać miód.
  12. Wymieszać.
  13. Doprawić solą i pieprzem.
  14. Lekko schłodzić.
  15. Podawać w tym samym dniu, kiedy została przygotowana, solo, z pieczywem lub porcją mięsa.

16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa ta sałatka. Robię podobną, ale z szynka konserwową, nie wędzoną i bez miodu... ale ta Twoja też musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ta sałatka, nigdy takiej nie robiłam i myślę że warto wypróbować
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Blackdiamondin dziękuję.

    Margarytko zastanawiałam się nad dodaniem szynki konserwowej, ale stwierdziłam, że ta wędzona będzie lepiej pasować do dodatku miodu i sprawdziło się, więc polecam.

    kachna ja również do wczoraj nie robiłam żadnej sałatki z ryżem, ponieważ wydawał mi się on zbyt mdły i lepki w sałatce, ale przy użyciu ryżu parabolicznego, który jest sypki, zmieniłam zdanie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. o, z dodatkiem miodu? ciekawe dopełnienie całości

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwy skarbiec z pysznościami u Ciebie! Mogę zostać i się częstować?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję ślicznie. Proszę, zostań i częstuj się. Pozdrawiam również.

    OdpowiedzUsuń
  7. Miód mnie zdziwił, ale luibię być zdziwiona jeżeli chodzi o przepisy! Trzeba umieć mieszać, komponować i się delektować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiałam zmienić nazwę sałatki, bo widzę, że zawarty w niej miód bardzo Was pozytywnie poruszył. Tak więc jest to istotny składnik, który musiał znaleźć się w tytule i być może Was przyciągnie do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym skubnęła troszkę, bo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przedziwne połączenie, przepis już czeka w kolejce mojego kulinarnego 'must have' :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majo/Kamilo cieszę się, że przepis Cię zainteresował. Czekam na relację z przyrządzenia sałatki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam ta sałatkę- zrobiłam ze szczypiorem zamiast cebulą bo mam w nadmiarze ale smak jest w kosmos! naprawdę niepowtarzalny i świetny. dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka smakowała. Szczypiorek latem nawet wskazany :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Także jutro popylam po pół kg pieczarek i robię powtórkę- tym razem podwójną porcję, żeby na dłużej starczyło:)
      Ogórki obieram i w kostkę i leżą oddzielnie- dodaję dopiero do porcji jaką zamierzam zjeśc- eliminuję to "zachodzenie wodą".
      Bez ogórka swoją drogą też świetna.
      Gorąco zachęcam jeszcze raz.

      Usuń
  13. pieczarki sa boskie:):)!!! w tym rpzepisie, myslalm,z e nie ebda pasować a tu rposze:) uzywlam warzy z lidla, moim zdaniem sa tam najlepsze a szyneczka kani!!! PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...