Opis: Moje pierwsze spotkanie z tą ryba o jakże znów dziwnej nazwie (podobna sytuacja do Ryby Po Grecku ;) miało miejsce ok. 2 lata temu. Spróbowałam i od razu pokochałam ;) Lubię takie klimaty, a jesli Wy lubicie rybę zasmażaną w zalewie octowej, to ta przypadnie Wam do gustu jeszcze bardziej. Walory smakowe zawdzięcza dodatkom warzyw i to czyni ją wyśmienitą, idealną na święta, spotkania rodzinne i towarzyskie. Szczególnie polecam ją w Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Przepis godny polecenia, ponieważ ryba robi furorę na każdej imprezie i każdy się nią zachwyca.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis na zalewę dostałam od swojej mamy, zaś składniki na warstwy skomponowałam wg swoich potrzeb
Ilość: 8-12 porcji; duże naczynie do zapiekania
Składniki Na Warstwy Rybno-Warzywne:
- 750-800 g filetów rybnych (np. dorsz, tilapia)
- sól
- pieprz
- mąka
- 2 jajka + 2 łyżki mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 2 mniejsze cebule
- 1 słoik ogórków korniszonów/słodko-kwaśnych (ok. 400 g netto)
- 1 słoik papryki konserwowej w occie (ok. 400 g netto)
- 2 średnie ugotowane marchewki
Składniki Na Zalewę:
- niepełne 2 szkl. wody
- 0,5 szkl. oleju
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pełne łyżki ketchupu
- 4 łyżki octu spirytusowego 10%
- 2,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6-7 ziarenek pieprzu
- 0,5 łyżki gorczycy (opcjonalnie)
Przygotowanie Ryby Oraz Warzyw:
- Rybę posolić, doprawić pieprzem z każdej strony.
- Pokroić na mniejsze kawałki (polecam takie, które zmieszczą się na łyżce)
- Obtoczyć w mące.
- Obtoczyć w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka.
- Obtoczyć w bułce tartej.
- Usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisto z każdej strony.
- Rybę podzielić na dwie części (lub więcej w zależności od wielkości naczynia; ja powtarzałam warstwy dwukrotnie).
- Przełożyć jedną warstwę ryby do naczynia, w którym będzie podawana.
- Pokroić cebulę w piórka i podzielić na dwie części.
- Jedną część wyłożyć na ryby.
- Pokroić korniszony w cienkie słupki i podzielić na dwie części.
- Jedną część wyłożyć na cebuli.
- Pokroić paprykę w słupki i podzielić na dwie części.
- Jedną część wyłożyć na ogórki.
- Pokroić marchewki w mniejsze słupki i podzielić na dwie części.
- Jedną część wyłożyć na papryce.
- Wszystkie warstwy powtórzyć.
Przygotowanie Zalewy:
- Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i doprowadzić do zagotowania.
- Gotować ok. 10 min. na małym płomieniu.
- Odstawić do wystudzenia.
- Wystudzoną zalewę równomiernie rozlać po całej powierzchni naczynia z rybą i warzywami.
Przygotowanie Końcowe:
- Rybę w zalewie przykryć i odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ryba napęcznieje odrobinę oraz stanie się krucha i soczysta.
- Podawać solo lub z pieczywem.
Nie jadłam jeszcze takiej ryby. Pysznie wygląda.!
OdpowiedzUsuńDługo czekałam na nowy przepis,i jest .Zaraz zabieram się do jego zrobienia.PYCHA.sZCZĘŚLIWEGO nOWEGO rOKU !!!
OdpowiedzUsuńWzajemnie i mam nadzieję, że czekanie się opłacało. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam na ten przepis,bo miałam okazję konsumować takie danie właśnie w minione święta a nie udało mi się zdobyć przepisu na zalewę.rybkę polecam
OdpowiedzUsuńpiękne kolory :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń