piątek, 24 maja 2013

Miętowe Curry Z Chorizo, Groszkiem I Ziemniakami




curry z chorizo, ziemniakami i 
groszkiem



peas, potatoes, chorizo and mushrooms curry



Opis: Ostatnio zainspirowana przepisem na curry z ziemniakami i groszkiem postanowiłam stworzyć coś podobnego z dodatkiem mięsnym, co zostałoby zaakceptowane przez moich domowników prawdopodobnie z większą aprobatą niż w wersji wegetariańskiej. W efekcie końcowym moje danie wyszło trochę bogatsze w składniki. Dokładnie powstało curry z pieczarkami, chorizo, ziemniakami i groszkiem, a nawet znalazła się w nim nutka mięty.
Było ostro, było pomieszanie kuchni indyjskiej z meksykańską, ale wszystko wyszło smacznie. No i jeszcze mile orzeźwiający lekki posmak mięty...
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 3 porcje; całość dania to 1 l





Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 250 g średnich pieczarek 
  • 0,5 pęczka kiełbasy chorizo ( 150 g)
  • 2-3 saszetki miętowej herbaty zaparzonej w 250 ml wrzącej wody
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 300 g młodych ziemniaków o średniej wielkości
  • 200 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • sok z cytryny lub limetki do smaku (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w plastry i rozdzielić na krążki.
  2. Rozgrzać oliwę w rondlu.
  3. Dodać cebulę.
  4. Zeszklić na średnim płomieniu ok. 5-10 min.
  5. Następnie dodać wszystkie przyprawy.
  6. Wymieszać.
  7. Dodać umyte pieczarki i każdy kapelusz pokroić w ćwiartkę.
  8. Dodać do zeszklonej cebuli.
  9. Smażyć ok. 5-10 min.
  10. W między czasie pokroić chorizo w plastry.
  11. Dodać do reszty składników w rondlu.
  12. Zalać miętową herbatą.
  13. Wlać bulion.
  14. Gotować ok. 10 min., aby zupa puściła soki.
  15. W między czasie ostrugać ziemniaki i przekroić każdego na pół (powinny mieć podobną wielkość, aby ugotowały się w tym samym czasie).
  16. Dodać do zupy.
  17. Doprawić lekko solą pamiętając, że ziemniaki wchłoną słoność z zupy.
  18. Gotować do miękkości ziemniaków.
  19. Przed końcem gotowania (ok. 3 min. przed zakończeniem) dodać groszek.
  20. Odlać odrobinę wywaru z zupy i wymieszać z jogurtem.
  21. Wlać do zupy.
  22. Gotować 2-3 min., aby groszek pozostał al dente, czyli lekko chrupiący.
  23. Wyłączyć palnik.
  24. Odstawić z płomienia.
  25. W razie potrzeby doprawić solą.
  26. Podawać na ciepło solo lub z pieczywem (np. chlebkiem Naan lub Tortillami), można skropić sokiem z cytryny lub limetki.


7 komentarzy:

  1. Zapraszam Cię na mój nowy spis blogów KULINARNYCH :)
    http://www.spis-blogow-kulinarnych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, musi być niebo w gębie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe przepisy i przepiekne zdjecia :) Dodaje do obserwowanych!
    PS. Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo oryginalne danie, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło się czyta takie wpisy !

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...