Opis: Kurczak Murgh Masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Jest to drobiowy gulasz indyjski smażony na większej ilości masła z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru i pomidorów. Pikantny, aromatyczny i smaczny. Podawany z ogórkowym Relish'em i chlebkami Chapati.
Kurczak nie jest bardzo popularny, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania tego nowo odkrytego (przynajmniej przeze mnie) indyjskiego przepisu.
Polecam.
Pochodzenie: kuchnia indyjska, przepis z książki "easy INDIAN COOKBOOK''
Ilość: 2 większe porcje lub 3 małe
Składniki Na Kurczaka Murgh Masala:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 100 g masła lub ghee
- 5 goździków
- 0,5 laski cynamonu (5 cm)
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 4 średnie pomidory
- 1 pełna łyżeczka mielonego kuminu
- 1 pełna łyżeczka mielonej kolendry
- 1 pełna łyżeczka kurkumy
- 1/4 pełnej łyżeczki mielonej papryki chilli
- 1/4 pełnej łyżeczki soli
- 200 ml wody
- kawałek świeżego imbiru (5 cm) lub 1 pełna łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki Garam Masala
Składniki Na Ogórkowy Relish:
- 0,5 ogórka szklarniowego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1/4 pełnej łyżeczki soli
- 1/4 pełnej łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta papryki chilli
Przygotowanie Kurczaka Murgh Masala:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.
- Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).
- Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.
- Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.
- Dodać posiekany drobno czosnek.
- Dodać posiekaną drobno cebulę.
- Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły.
- W czasie smażenia cebuli i czosnku należy pokroić w kostkę pomidory.
- Następnie zmiksować je blenderem na kremową konsystencję i odstawić do czasu użytku.
- Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin.
- Dodać kolendrę.
- Dodać kurkumę.
- Dodać paprykę chilli.
- Dodać sól.
- Smażyć ok. 1 min.
- Dodać kurczaka.
- Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.
- Wlać wodę.
- Dodać zmiksowane pomidory.
- Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.
- Dodać imbir (jeśli używamy świeżego należy zetrzeć go na tarce o małych oczkach).
- Dodać przyprawę Garam Masala.
- Wymieszać.
- Odstawić z płomienia.
- Podawać z chlebkami Chapatis oraz ogórkowym Relish'em.
Przygotowanie Ogórkowego Relish'u:
- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Odcisnąć z nich nadmiar wody.
- Dodać jogurt.
- Wymieszać.
- Dodać pozostałe przyprawy.
- Wymieszać.
- Schłodzić.
- Podawać.
Przepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio robiłam Twoje krokiety z pieczarkami, były pyszne :)
Dziękuję za miłe słowa. Co do krokietów to bardzo się cieszę, że Ci smakowały :)
UsuńPysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńo mniam. ja dzisiaj tajlandia i pad thai ale nie zachwycila mnie ta potrawa...
OdpowiedzUsuńKuchnia tajska znana mi jest z jednego przepisu otóż zupy tajskiej z mleczkiem kokosowym (http://dariaanna.blogspot.ie/2011/11/zupa-tajska-z-mleczkiem-kokosowym-i.html) i poza tym nie wgłębiałam się w nią szczegółowo, ale pewnie kiedyś to nastąpi, bo jest bardzo podobna do indyjskiej (w końcu z niej czerpała inspiracje), a ta na razie jest moją małą ulubienicą. Dzięki za info w kierunku pad thai :) Pozdrawiam.
UsuńWyglada pysznie:))) pewnie skusze sie i na ta potrawe:)))
OdpowiedzUsuńAż nie mogę się na te zdjęcia napatrzeć! Pięknie uchwycona pyszna potrawa!
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa. Pozdrawiam.
Usuńzjadłabym, oj zjadłabym...
OdpowiedzUsuńTej przyprawy Garam Masala w życiu na oczy nie widziałam^^ Jest jakaś szansa kupienia tego w jakimś supermarkecie czy osiedlowym sklepiku?
OdpowiedzUsuńJa kupuję przyprawę Garam Masala w Tesco, ale nie wiem gdzie w Polsce można by ją dostać, może w jakimś sklepie z zagraniczną żywnością; w delikatesach np. Bomi, Piotr i Paweł. Można ją także przygotować samemu, wystarczą: 4 laski cynamonu (lub na oko cynamonu mielonego w proporcji co do wielkości lasek to jest ), 12 listków laurowych, 25 strąków kardamonu zielonego, 2 łyżki nasion kolendry (w ostateczności zmielonych nasion kolendry), 2 łyżki nasion kminu rzymskiego (w ostateczności zmielonych nasion kminu), 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu. Należy rozgrzać suchą patelnię, dodać do niej cynamon, listki laurowe i kardamon i przesmażać ok. 30 sekund często mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać resztę przypraw i kontynuować smażenie w taki smażenie w taki sam sposób ok. 1 minuty lub do momentu, kiedy poczujemy wyłaniający się mocny aromat przypraw. Odłożyć przesmażone przyprawy do ostygnięcia. Zmielić blenderem lub za pomoca moździerza na pył. Gotowe :)
UsuńWłaśnie wdrożyłam ten przepis w życie tyle, że zamiast pomidorów dodałam przecier pomidorowy i pominęłam Garam Masala - po tych modyfikacjach i tak wyszło BOSKO! :)
OdpowiedzUsuńKuczak Murgh Masala czyli tzw. Butter chicken. Pychota :)
OdpowiedzUsuńZamiast ghee czy masła można użyć masła klarowanego Mlekovita w żółtym pojemniczku 500g.
Ja używam takiego, które można kupić w Tesco, Carrefour lub Piotr i Paweł.
A do tego ryż Basmati, odkryłem nowy z Lidla. Przyrządzam go na parze. Jest super.