Strony

środa, 6 marca 2013

Kurczak Murgh Masala








Opis: Kurczak Murgh Masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Jest to drobiowy gulasz indyjski smażony na większej ilości masła z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru i pomidorów. Pikantny, aromatyczny i smaczny. Podawany z ogórkowym Relish'em i chlebkami Chapati. 
Kurczak nie jest bardzo popularny, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania tego nowo odkrytego (przynajmniej przeze mnie) indyjskiego przepisu.
Polecam. 


Pochodzenie: kuchnia indyjska, przepis z książki "easy INDIAN COOKBOOK''


Ilość: 2 większe porcje lub 3 małe 





Składniki Na Kurczaka Murgh Masala:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 100 g masła lub ghee
  • 5 goździków
  • 0,5 laski cynamonu (5 cm)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie pomidory
  • 1 pełna łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 pełna łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 pełna łyżeczka kurkumy
  • 1/4 pełnej łyżeczki mielonej papryki chilli
  • 1/4 pełnej łyżeczki soli
  • 200 ml wody
  • kawałek świeżego imbiru (5 cm) lub 1 pełna łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki Garam Masala



Składniki Na Ogórkowy Relish:
  •  0,5 ogórka szklarniowego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/4 pełnej łyżeczki soli
  • 1/4 pełnej łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta papryki chilli



Przygotowanie Kurczaka Murgh Masala:
  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.
  2. Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok). 
  3. Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.
  4. Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.
  5. Dodać posiekany drobno czosnek.
  6. Dodać posiekaną drobno cebulę.
  7. Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły.
  8. W czasie smażenia cebuli i czosnku należy pokroić w kostkę pomidory.
  9. Następnie zmiksować je blenderem na kremową konsystencję i odstawić do czasu użytku.
  10. Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin. 
  11. Dodać kolendrę.
  12. Dodać kurkumę. 
  13. Dodać paprykę chilli. 
  14. Dodać sól.
  15. Smażyć ok. 1 min.
  16. Dodać kurczaka.
  17. Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.
  18. Wlać wodę.
  19. Dodać zmiksowane pomidory.
  20. Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.
  21. Dodać imbir (jeśli używamy świeżego należy zetrzeć go na tarce o małych oczkach).
  22. Dodać przyprawę Garam Masala. 
  23. Wymieszać.
  24. Odstawić z płomienia.
  25. Podawać z chlebkami Chapatis oraz ogórkowym Relish'em.



Przygotowanie Ogórkowego Relish'u:
  1. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Odcisnąć z nich nadmiar wody.
  3. Dodać jogurt.
  4. Wymieszać.
  5. Dodać pozostałe przyprawy.
  6. Wymieszać.
  7. Schłodzić.
  8. Podawać.



16 komentarzy:

  1. Przepysznie się prezentuje :)
    A ja ostatnio robiłam Twoje krokiety z pieczarkami, były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Co do krokietów to bardzo się cieszę, że Ci smakowały :)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. o mniam. ja dzisiaj tajlandia i pad thai ale nie zachwycila mnie ta potrawa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia tajska znana mi jest z jednego przepisu otóż zupy tajskiej z mleczkiem kokosowym (http://dariaanna.blogspot.ie/2011/11/zupa-tajska-z-mleczkiem-kokosowym-i.html) i poza tym nie wgłębiałam się w nią szczegółowo, ale pewnie kiedyś to nastąpi, bo jest bardzo podobna do indyjskiej (w końcu z niej czerpała inspiracje), a ta na razie jest moją małą ulubienicą. Dzięki za info w kierunku pad thai :) Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Wyglada pysznie:))) pewnie skusze sie i na ta potrawe:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż nie mogę się na te zdjęcia napatrzeć! Pięknie uchwycona pyszna potrawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadłabym, oj zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  7. Tej przyprawy Garam Masala w życiu na oczy nie widziałam^^ Jest jakaś szansa kupienia tego w jakimś supermarkecie czy osiedlowym sklepiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję przyprawę Garam Masala w Tesco, ale nie wiem gdzie w Polsce można by ją dostać, może w jakimś sklepie z zagraniczną żywnością; w delikatesach np. Bomi, Piotr i Paweł. Można ją także przygotować samemu, wystarczą: 4 laski cynamonu (lub na oko cynamonu mielonego w proporcji co do wielkości lasek to jest ), 12 listków laurowych, 25 strąków kardamonu zielonego, 2 łyżki nasion kolendry (w ostateczności zmielonych nasion kolendry), 2 łyżki nasion kminu rzymskiego (w ostateczności zmielonych nasion kminu), 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu. Należy rozgrzać suchą patelnię, dodać do niej cynamon, listki laurowe i kardamon i przesmażać ok. 30 sekund często mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać resztę przypraw i kontynuować smażenie w taki smażenie w taki sam sposób ok. 1 minuty lub do momentu, kiedy poczujemy wyłaniający się mocny aromat przypraw. Odłożyć przesmażone przyprawy do ostygnięcia. Zmielić blenderem lub za pomoca moździerza na pył. Gotowe :)

      Usuń
  8. Właśnie wdrożyłam ten przepis w życie tyle, że zamiast pomidorów dodałam przecier pomidorowy i pominęłam Garam Masala - po tych modyfikacjach i tak wyszło BOSKO! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuczak Murgh Masala czyli tzw. Butter chicken. Pychota :)
    Zamiast ghee czy masła można użyć masła klarowanego Mlekovita w żółtym pojemniczku 500g.
    Ja używam takiego, które można kupić w Tesco, Carrefour lub Piotr i Paweł.
    A do tego ryż Basmati, odkryłem nowy z Lidla. Przyrządzam go na parze. Jest super.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.