piątek, 28 grudnia 2012

Zupa Owocowa Z Makaronem






Opis: Zupa owocowa z makaronem jest obowiązkową zupą, która gości u nas podczas wieczerzy wigilijnej lub po jej zakończeniu. To takie danie, które chłodzi nasze żołądki po dawce przeważnie 12. gorących i ciężkich potraw wigilijnych :) Z niecierpliwością wyczekiwana przez dzieci, nastolatków, a nawet kilku dorosłych. 
Poza Wigilią przygotowujemy ją również jako dodatek do klusek na parze, wtedy podajemy ją już w wersji solo bez makaronu. Zupa idealnie spełni swoją rolę w noc sylwestrową, gdy podamy ją naszym pociechom. Zaspokoi ich brzuszki na dłuższy czas i myślę, że ucieszy ich buzie :) 
Prosta i szybka w przygotowaniu zupa owocowa, którą może zrobić każdy. Wystarczy tylko odwiedzić swoją spiżarnię lub najbliższy sklep osiedlowy w poszukiwaniu kompotu truskawkowego i czereśniowego :) 
Polecam serdecznie.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis rodzinny


Ilość: 1,5 l zupy + makaron




Składniki Na Zupę:
  • 1 słoik litrowy kompotu truskawkowego
  • 1 szkl. wydrylowanych czereśni lub wiśni *
  • 450-550 ml wody lub soku czereśniowego 
  • 1 kisiel truskawkowy
  • cukier do smaku
 * jeśli zupa będzie podawana tylko dzieciom, najlepiej użyjmy czereśni, ponieważ wiśnie to kwaśniejszy owoc i może być wybierany przez dzieci z zupy



Składniki Dodatkowe:
  • 150-200 g ugotowanego makaronu (polecam muszelki)



Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać kompot truskawkowy.
  2. Dodać czereśnie/wiśnie.
  3. Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
  4. Do oddzielnego naczynia wlać wodę/sok czereśniowy (na początku może to być 450 ml).
  5. Dodać kisiel. 
  6. Wymieszać dokładnie.
  7. Wlać do gotującego się kompotu, delikatnie mieszając zupę do momentu ponownego zagotowania (gdyby zupa była za gęsta, można do niej wlać rezerwowe 50 lub 100 ml i ponownie zagotować) .
  8. Doprawić do smaku cukrem.
  9. Odstawić do ostudzenia.
  10. Schłodzić.
  11. Podawać schłodzone wraz ugotowanym makaronem.

7 komentarzy:

  1. Takie zupki kojarza mi sie z latem :)
    Mmmm, ale o tej porze roku chetnie bym taka zjadla :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skojarzenia letnie, ale wersja zimowa, bo zupa bazuje na kompocie, którego przeważnie każdy ma w swej spiżarce :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. powiało wakacjami.
    owocowe zupy jadam właśnie w sezonie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa owowcowa dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Robiła je moja babcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. wieki całe nie jadłam owocowej zupy, mam wielką ochotę

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupę owocową, ale nigdy nie jadłam jej w Wigilię. W sumie ciekawy pomysł:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...