czwartek, 19 kwietnia 2012

Pasztet Wołowo-Wieprzowy Z Wątróbką






Opis: Pasztet wołowo-wieprzowy z wątróbką to moja ulubiona wersja domowej pieczeni pasztetowej. Pasztet jest bardzo smaczny, esencjonalny, kremowy, szybki i nieskomplikowany w przygotowaniu. Przygotowuję go raz do roku, przeważnie na jakieś święto i zawsze jest chętnie zjadany przez Naszą trójkę.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: upiekłam go w formie keksowej o wym. 30/10 cm (u podstawy), a wysokość pasztetu to 4,5 cm  



Składniki:
  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,4 kg surowego boczku (jesli jest chudy) lub 0,5 kg (jeśli jest tłuściejszy)
  • 25 dkg wątroby wieprzowej
  • 1 cebula średnia (ok. 100 g)
  • 1 marchew średnia (ok. 100 g)
  • 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka angielskie
  • 1 bułka kajzerka
  • 3-6 większych ząbków czosnku (w zależności od upodobań, ja dałam 4 ząbki)
  • 20 dkg pieczarek
  • 4 średnio-czubate łyżeczki majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku 
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 10 łyżeczek bułki tartej 



    Przygotowanie:

    1. Wołowinę pokrojoną w mniejsze kawałki (np. jak na gulasz), boczek pokrojony w mniejsze kawałki, wątrobę, obraną cebulę, ostruganą marchew, ostruganą pietruszkę, liście laurowe i ziela angielskie włożyć do garnka.
    2. Zalać wodą, aby wszystkie składniki były zakryte i gotować pod przykryciem do miękkości, aż mięso będzie kruche i miękkie (gotowanie w szybkowarze: ok. 20 min. ).
    3. Po tym czasie wyjąć z rosołu liście laurowe i wyrzucić je (ziele angielskie zostawić).
    4. Resztę składników, znajdujących się w wywarze wyjąć najlepiej na sitko lub papier kuchenny, aby nadmiar bulionu ociekł.
    5. W tym czasie do wywaru włożyć bułkę (może być sucha i może być świeża, ale pamiętajmy, że sucha dłużej będzie się moczyć i dłużej mięknąć).
    6. Gdy bułka cała nasiąknie wywarem, wyjąć ją i dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu.
    7. Bułkę dodać do składników z rosołu i wszystko razem zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić 2-krotnie przez maszynkę do mięsa.
    8. Pieczarki bardzo drobno posiekać, zmiksować w malakserze lub zmielić w maszynce do mięsa i dodać do zmielonej masy.
    9. Czosnek posiekać bardzo drobno, a następnie dodać do zmielonej masy.
    10. Wszystkie zmielone składniki wymieszać ze sobą dobrze, aby się połączyły.
    11. Dodać jajka i ponownie wymieszać.
    12. Doprawić majerankiem oraz imbirem i wymieszać, aby móc za chwilę dodać sól i pieprz do smaku (musimy czuć smak soli, a pieprz wedle upodobań, ponieważ podczas pieczenia smaki lekko się zredukują).
    13. Dodać bułkę tartą tak, aby konsystencja nie była rzadka, więc pomiędzy dodawaniem porcji bułki, należy na bieżąco kontrolować masę na pasztet, aby orientować się w konsystencji.
    14. Przygotować formę do pieczenia. Można ją wysmarować margaryną lub olejem i posypać bułką tartą; posmarować lekko margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia, przyklejając go tym samym do blachy; w przypadku teflonowej blaszki można tylko posmarować ją margaryną lub olejem.
    15. Masę wylać do formy, dociskając ją, aby była ciasno wyłożona, co uniknie dziur w pasztecie.
    16. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec pasztet ok. 1 godz. (gdy pasztet nabierze brązowego koloru, należy przykryć go z wierzchu papierem do pieczenia lub folia aluminiową, aby się za mocno nie przypiekł).
    17. Ostudzić.
    18. Przez 1. dzień możemy go przechowywać w temp. pokojowej, natomiast później należy go przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Jaki ładny ten pasztet! Uwielbiam taki domowy. Pięknie i smacznie wygląda.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myslalam, ze pasztet nie bywa ladny - a tu prosze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę się do pracy. Ja wyjdzie dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztety lubię też gałkę muszkotałową. Chętni mogą spróbować, ze szczyptą owej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasztet we własnym wykonaniu jest naj, naj,najlepszy. Co prawda robie trochę inaczej ale warto 😆

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...