Opis: Bananowiec to prosty pomysł na zimny deser. Miałam na niego ochotę już dawno temu, ale przepisy na, które trafiałam były zbyt banalne. Ten bananowiec ma dodatkowo masę z serków homogenizowanych, więc taki tuning mi w nim bardzo odpowiada. W masie bananowej znajduje się masło, które połączone jest z galaretką. Te dwa składniki mają za zadanie spoić całą konsystencję, która przypomina w smaku lekko maślano-galaretkową masę bananową. Ciasto jest lekkie i idealne zwłaszcza w upały, kiedy będzie znikać z lodówki kawałek za kawałkiem. Jeśli macie ochotę zrobić je również w chłodniejsze dni, to zapewniam, że będzie zjadane w podobnym tempie.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Polecam.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: tortownica 24 cm
Składniki Na Spód Ciasta:
- 1 op. biszkoptów 100-150 g
- woda + sok z cytryny w proporcji 4:1
Składniki Na Masę Bananową:
- 1 galaretka cytrynowa + 200 ml wrzącej wody
- 1 kg bananów (liczyć jako nieobrane)
- 200 g miękkiego masła/margaryny
- 3/4 szkl. cukru pudru
Składniki Na Masę Z Serków Homogenizowanych:
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki ziemnej/letniej wody
- 1 galaretka wiśniowa + 200 ml wrzącej wody
- 0,5 kg wiśniowych serków homogenizowanych
- 1/4 szkl. cukru pudru
Składniki Na Wierzch Ciasta:
- 1 galaretka o wybranym kolorze (ja miałam porzeczkową) + 400 ml wrzącej wody
- 1-3 banany na wierzch ciasta (w zależności od tego, jak gęsto chcemy je ułożyć - ja dałam 3 banany)
- sok z cytryny
Przygotowanie Początkowe:
- Spód formy wyłożyć pergaminem/folią spożywczą/folią aluminiową (jeśli nasza forma jest bardzo nieszczelna, należy zabezpieczyć ją również po boku).
- Wymieszać wodę z cytryną w proporcji 4:1.
- Każdy biszkopt, a dokładnie jego górną część (tą wypukłą) namoczyć na 1 sek. w wodzie z cytryną i bezpośrednio wykładać ciasno na dnie tortownicy.
Przygotowanie Masy Bananowej:
- Galaretkę rozpuścić w wodzie.
- Odłożyć do ostygnięcia do zimnej wody, od czasu do czasu mieszając.
- Banany zmielić na tzw. "papkę" w malakserze/blenderze/maszynce do mielenia mięsa.
- Masło utrzeć na puszystą masę.
- Dodawać stopniowo cukier, ucierając chwilę, aby cukier się lekko rozpuścił.
- Dodać zmielone banany.
- Zmiksować, aby wszystko się połączyło.
- Dodać letnią/zimną galaretkę.
- Zmiksować, aby składniki połączyły się.
- Masę wylać do tortownicy.
- Wyrównać powierzchnię.
- Włożyć do lodówki.
Przygotowanie Masy Z Serków Homogenizowanych:
- Żelatynę zalać wodą.
- Odstawić na 5 min., aby napęczniała.
- Do wody dodać napęczniałą żelatynę oraz galaretkę i mieszając, rozpuścić składniki.
- Odłożyć do ostygnięcia do zimnej wody, od czasu do czasu mieszając.
- Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, aby nie było grudek cukru.
- Dodać letnią/zimną galaretkę.
- Zmiksować, aby składniki połączyły się.
- Masę wylać na masę bananową.
- Tortownicę pozostawić na razie poza lodówką, aby masa nie zastygła się, ponieważ za chwilę musimy położyć na nią banany, które powinny się do niej przykleić.
Przygotowanie Wierzchu Ciasta:
- Galaretkę rozpuścić w wodzie.
- Odłożyć do ostygnięcia do zimnej wody, od czasu do czasu mieszając.
- Banany pokroić w plastry i wyłożyć na talerz (grubość zależna od nas i od ilości sztuk, którymi dysponujemy).
- Skropić sokiem z cytryny.
- Wyłożyć na masę z serków homogenizowanych, lekko przyciskając je, aby się przykleiły (w przeciwnym razie będą pływać w galaretce - w moim Bananowcu się tak stało).
- Zalać letnią/zimną galaretką.
- Włożyć do lodówki.
- Kroić, kiedy galaretka całkowicie zastygnie.
A może masz ochotę na Deser bananowy?
pięknie się prezentuje ;]
OdpowiedzUsuńach, cudowny kawałek.
pięknie Ci wyszedł :)! Cieszę się, że smakował
OdpowiedzUsuńMoze i nie jest to do konca deser w moim guscie (raz, ze z serkiem homo, dwa, ze z galaretka), ale wyglada szalenie efektownie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Ciasto fajne na lato. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
te banany na górze wyglądają jak namalowane ;) jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta, ale chętnie spróbuję!! :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciasto! Jeszcze takie nie jadłam, jestem zachwycona, przepis zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ciasto było bardzo niefotogeniczne, ale cóż takie tez bywają. Cieszę się, że się spodobało. Mam nadzieję, że będzie smakować :) Pozdrawiam.
UsuńDziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńciasto jest obłędne w smaku!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że aż tak Ci zasmakowało :) Pozdrawiam.
UsuńRewelacyjne ciasto bez pieczenia, u mnie sprawdziło się właśnie w ciepłe dni. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę :)
UsuńNareszcie znalazł przepis na ciasto bananowe na zimno. Jadłam kiedyś podobny i bardzo mi smakował, zwłaszcza ta część bananowa - jak jakiś mus! i nigdzie nie mogłam znaleźć, a tu proszę :) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuńślicznei wyglądają te banany. Uwielbiam takie ciasta !
OdpowiedzUsuńpo tym jak znalazłam przepis robiłam je juz 3 razy za kazdym razem wychodzi jak z obrazka tego ciasta nie da sie popsuc a smak poprostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńMiło czytać, że deser bananowy az tak zasmakował. W takim razie może warto spróbowac deseru bananowego w pucharkach: http://dariaanna.blogspot.ie/2012/06/deser-bananowy.html
UsuńPozdrawiam serdecznie.
jestem dopiero początkującą "kucharką", dlatego nie rozumiem: woda + sok z cytryny w proporcji 4:1, mogę prosić o wyjaśnienie tej proporcji? Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńOczywiście ;)
UsuńMusimy nasączyć biszkopty znajdujące się na samym dnie bananowca, a że serek znajdujący się na nich nie sprawi, że zwilgotnieją wystarczająco, należy nasączyć je wodą z posmakiem cytryny. Dlatego najlepiej podane proporcje zastosujmy w łyżkach, czyli weźmy 4 łyzki wody i 1 łyzkę soku z cytryny i wymieszajmy w małej miseczce. Nastepnie "Każdy biszkopt, a dokładnie jego górną część (tą wypukłą) namoczyć na 1 sek. w wodzie z cytryną i bezpośrednio wykładać ciasno na dnie tortownicy.".
Jesli w trakcie namaczania biszkoptów zabraknie nam wody z sokiem z cytryny, nalezy przyrządzić odpowiednia dawkę soku z cytryny wg wskazanych proporcji (jesli zostanie nam mniej np. 1/4 pozostałych biszkoptów, możemy przyrządzic mniejszą dawkę niz poprzednio, np. zastosujmy łyżeczki zamiast łyżek).
Mam nadzieję, że pomogłam :) Pozdrawiam.
Takie to proste! :) bardzo dziękuję :)
UsuńByłabym wdzięczna za informację, ile mniej więcej czasu potrzeba na przygotowanie tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńOlka
Witam, jesli chodzi o minuty, to nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo robiąc te ciasto nie sprawdzałam czasu. Po drugie wszystko zależy od tego, jak wygospodarujemy sobie czas i czy będziemy postępować wg punktów w przepisie. Mogę napisać tylko tyle, że ciasto nie zajmuje nam dużo czasu jak inne ciasta z biszkoptem pieczonym, poniewaz tu używamy gotowych ciastek biszkoptowych, co skraca nasz czas przygotowań. Więcej zabawy jest z miksowaniem składników i rozpuszczaniem żelatyny bądz galaretek, ale to typowe dla ciast na zimno i ciast z galaretkami. Deser robiłam wieczorem, aby mógł spokojnie zastygnąć przez noc. Pozdrawiam.
UsuńWygląda na bardzo pyszne, być może niedługo wypróbuję, bo szukam inspiracji na coś innego niż zwykle
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam i mam nadzieję, ze jeśli wypróbujesz, to nie zawiedziesz się :)
Usuńmam pytanie :) czy po wlozeniu masy bananowej trzeba poczekać az ona "stęzeje" w lodówce czy mozna od razu wlewac masę z serków?
OdpowiedzUsuńMasa bananowa tak czy inaczej samoistnie stężeje w lodówce zanim zdążysz przygotować masę serkową.
UsuńAle jesli będzie z tym jakis problem, to masa bananowa wystarczajaco, aby była "ścięta" z wierzchu.
Usuń