Opis: Zielona sałata z kukurydzą i sosem sałatkowym to proste i szybkie rozwiazanie na sałatkę obiadową. Ta kompozycja zaciekawiła mnie kiedyś na pewnej uroczystości obiadowej. Nie spodziewałam się smacznego finału w tak prostej postaci i na dodatek w połączeniu ze zwykłą zieloną sałatą.
Szczególnie pasuje do ziemniaków i porcji mięsa.
Polecam.
Szczególnie pasuje do ziemniaków i porcji mięsa.
Polecam.
Pochodzenie: pomysł zaczerpnięty z cateringu pewnej firmy
Ilość: porcja dla 3-4 osób
Składniki:
- 1 główka zielonej sałaty
- ok. 1 puszka kukurydzy (w zależności od wielkości główki sałaty)
- ulubiony sos sałatkowy (najbardziej lubię z włoskim, ale tym razem podałam z Sosem Sałatkowym Francuskim - z połowy porcji)
- starty parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Sałatę porwać na małe części.
- Dodać kukurydzę proporcjonalnie do ilości sałaty.
- Polać sosem.
- Delikatnie wymieszać.
- Posypać lekko startym parmezanem.
- Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Wszystko proste i świeże, a jak zdrowo wygląda!:)
OdpowiedzUsuńpatrząc na listę składniku też nie spodziewałabym się smakowych fajerwerków, ale nauczona twoim doświadzczniem - najpierw spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńmm... zielone, świeże, zdrowe.
OdpowiedzUsuńprawdziwa wiosna!
Pycha :)) Wiosennie, świeżo, super :)
OdpowiedzUsuńZapachniało wiosną, mmmm...:)
OdpowiedzUsuńProsto, wiosennie, zielono, fajnie:)
OdpowiedzUsuńUrok tkwi w prostocie, a do tego fajnie podane :)
OdpowiedzUsuńJakie proste! A na pewno doskonałe do obiadu!
OdpowiedzUsuń