* na zdjęciu kurczak przyprawiony domową mieszanką przypraw
Opis: Kurczak smażony na pewno występuję często w wielu domach, szczególnie w niedzielę. Tak przynajmniej było i jest w naszych rodzinach (mojej i mojego Męża). A odkąd zaczęłam go przygotowywać wg swojego sposobu, stał się ulubionym kurczakiem mojego Męża. Podawany zawsze z kluskami śląskimi, polanymi sosem własnym z kurczaka.
Smażonego kurczaka każdy przyrządza na swój sposób i to właśnie ten sposób chcę dziś przedstawić. Szczególnego przepisu na takiego kurczaka nie trzeba nikomu podawać, bo to jego sposób wykonania liczy się najbardziej.
Mój kurczak na początku jest dobrze podsmażany, a następnie duszony w większej ilości wody przez dłuższą chwilę i do momentu, kiedy nabierze glazury. W środku soczysty, miękki, rozpadający się. Na zewnątrz ma miękką, przypieczoną i lekko glazurową skórkę. Dłuższe smażenie kurczaka zapewnia mu esencjonalny smak, który nawet odrobinę przypomina mi smak mięsa wieprzowego. Sos jest również esencjonalny i ma naturalnie lekko ciemną barwę.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: ok. 6 porcji
Składniki Podstawowe:
- 1 duży kurczak (1,7-2 kg)
- margaryna do smażenia
- gotowa przyprawa do mięsa Knorr lub mieszanka przypraw: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano, bazylia
- woda (2*150 ml)
Składniki Na Sos:
- 300 + 200 ml wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- słodka czerwona papryka
Przygotowanie:
- Kurczaka podzielić na części (2 nogi, skrzydła z kawałkiem piersi z kurczaka, pozostała część piersi z kurczaka podzielona na 2 części).
- Przyprawić obficie przyprawą/wami z obu stron.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Usmażyć kurczaka na rumiano, przypiekając go na dużym płomieniu z obu stron.
- Wlać 150 ml wody.
- Mięso dusić na średnim płomieniu bez przykrycia, stale na jednej stronie, do momentu, kiedy woda prawie całkowicie wyparuje i mięso pokryje glazura z wywaru.
- Mięso zalać drugą porcją wody.
- Obrócić na drugą stronę, dusząc w ten sam sposób jak poprzednią stronę mięsa.
Przygotowanie Sosu:
- Mięso zalać 300. ml wody.
- Doprowadzić do zagotowania.
- W drugiej części wody, czyli 200 ml rozmieszać mąkę.
- Wyciągnąć mięso z wywaru.
- Mieszankę wody z mąką wlać do wywaru mięsnego.
- Mieszać, aż przestanie gęstnieć.
- Doprawić solą i słodką papryką.
Przepiękny złocisty kurczak. Wygląda zupełnie jak u mojej Mamy.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takie kurczaka :) smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo dobry kurczaczek. :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie i smakowity kurczak. Marzy mi się taki niedzielny obiad:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ,aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje i pewnie tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńFajny patent na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPyszny ten przepis na kurczaka! A ja polecam przepis na kurczaka z kfc
OdpowiedzUsuńA ile czasu był gotowany w tym wywarze zanim został odwrócony?
OdpowiedzUsuńDwa lata po slubie ze maz pretensjonalnie z duzej litery ?
OdpowiedzUsuńDwa lata po slubie ze maz pretensjonalnie z duzej litery ?
OdpowiedzUsuńDwa lata po slubie ze maz pretensjonalnie z duzej litery ?
OdpowiedzUsuń