Opis: Sałatka nie urzeka swym wyglądem, ale jest smaczna i idealnie nadaje się do obiadu. Można do niej użyć zarówno ugotowanych buraków jak i tych tartych ze słoika, które większość z nas ma w swej spiżarni. Mała wariacja na temat buraczków pozwoli nam na odmienienie ich tradycyjnej wersji. Ja przeważnie wykorzystuję ten przepis, gdy zostanie mi końcówka buraczków w słoiku, którą nie podzielę większego grona.
W sałatce przeważa smak słodyczy z lekkim akcentem kwasowości i chrzanu.
Polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: ok. 4 porcje
Składniki:
- 2 średnie ugotowane buraki/proporcjonalna ilość buraczków ze słoika (tych zaprawianych i tartych na grubej tarce)
- 12 łyżek kukurydzy (0,5 puszki)
- 8 ogórków korniszonów (każdy wielkości palca)
- 0,5 pęczka szczypiorku/0,5 małej cebuli
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Całe buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i włożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę./Buraczki ze słoika dodać do miski, w której będziemy mieszać sałatkę.
- Dodać kukurydzę.
- Dodać pokrojone w kostkę korniszony.
- Dodać posiekany szczypiorek/cebulę.
- Dodać chrzan.
- Dodać majonez.
- Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
Fajny pomysł z dodatkiem chrzanu. Wypróbuję, bo też lubię tego typu sałatki:)
OdpowiedzUsuńO kurczę,ale fajna! :) Jestem fanką kukurydzy,więc na pewno sobie sprawię taka sałatkę niebawem :)
OdpowiedzUsuńojej, świetna! konieczni notuję, bo aż mnie korci, by ją zasrwowac w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się i z wyglądu i ze składników :)
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe kolory!
OdpowiedzUsuń