Opis: Gdy trafiłam na przepis na babkę migdałową z białą czekoladą i pomarańczą, wiedziałam, że to będzie udany wypiek i muszę go popełnić jak najszybciej. Nie pomyliłam się, ale nie podejrzewałam, że smak przejdzie moje oczekiwania. Babka jest mała, ale za to jaka pyszna. Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza jaką jadłam.
Chrupiąca z wierzchu, a w środku miękka, mięsista, gęsta i bardzo wilgotna. Podobno zachowuje długo świeżość, ale niestety nie mogę tego potwierdzić, ponieważ u Nas nie wytrzymała nawet dwóch godzin. Mój M., który w ogóle nie je babek i ciast babkowych, zjadł pół babki sam i to na raz, kawałek za kawałkiem. Polewa z białej czekolady idealnie kończy całość. W moim mniemaniu mogłoby jej być o połowę mniej lub w ogóle, bo babka sama w sobie jest pyszna. Zaś mój M. kazał sobie jeszcze dodatkowo zeskrobać polewę z talerza.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: mała babka; forma o poj. ok. 1,5 l
Wskazówka:
babka szybko się przypieka, więc należy mniej więcej indywidualnie potraktować temp. jej pieczenia, a jeśli chcemy upiec ją z podwójnej porcji, to po upływie 35-40 min. należy przykryć ją folią aluminiową,aby nie spaliła się, gdyż będzie pieczona dłużej niż z porcji podanej w tym przepisie
- 3 duże jajka
- 150 g białej czekolady
- 100 g masła/margaryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 8 płaskich łyżek cukru (każda po 15 ml)
- 8 płaskich łyżeczek mąki pszennej (każda po 5 ml)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów bez skórek
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Składniki Na Polewę Czekoladową:
- 150 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30% UHT
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie Babki:
- Oddzielić białka od żółtek
- Do garnka/rondla wlać odrobinę wody (200 ml powinno wystarczyć - chodzi o uzyskanie pary).
- Postawić na nim średniej wielkości miseczkę ok. 700 ml-1 l, aby miska zawisła nad wodą.
- Włączyć palnik na duży płomień.
- Włożyć do miski czekoladę połamaną w kostkę.
- Dodać masło pokrojone w kostkę.
- Wlać sok pomarańczowy.
- Mieszać wszystko do momentu, kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą.
- Mieszankę zdjąć z pary.
- Dodać żółtka.
- Dodać cukier.
- Wymieszać, żeby składniki uzyskały jednolitą konsystencję.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodać zmielone migdały.
- Dodać skórkę z pomarańczy.
- Wymieszać dokładnie.
- Ubić białka na sztywno.
- Dodać całość do masy babkowej.
- Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Rozgrzać piekarnik do 180*C.
- Formę na babkę wysmarować masłem/margaryną i posypać bułką tartą.
- Wylać ciasto do formy babkowej.
- Włożyć do piekarnika.
- Piec 40-45 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (konsystencja ciasta jest gęsta i wilgotna, więc może być mylna, ale ciasto po 45 min. powinno być dobre).
- Wyciągnąć babkę zaraz po upieczeniu.
- Ostudzić.
Przygotowanie Polewy:
- Do garnka/rondla wlać odrobinę wody.
- Umieścić na nim miseczkę.
- Włączyć płomień na duży.
- Włożyć wszystkie składniki do miseczki, za wyjątkiem olejku.
- Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników.
- Odstawić z pary.
- Dodać olejek migdałowy.
- Wymieszać.
- Gotową polewę w razie potrzeby odstawić do zgęstnienia, aby jej konsystencja nadawała się do polania babki.
Przepięknie się prezentuje. Jaka żółciutka, wiosenna, radosna babeczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
polewa wygląda doskonale, taka spływająca - mniam!
OdpowiedzUsuńatrakcyjna Pani Babka.
OdpowiedzUsuńbaardzo ponętna!
a ile tego soku do ciasta? bo chyba zostało to przeoczone w składnikach podanych
OdpowiedzUsuńCoś tym sokiem nie rozumiem...jest on w skladnikach na polewę a przy składnikach na ciasto nie ma - jest natomiast w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za info
Dziękuję, ze zostało to zauważone.
OdpowiedzUsuńPrzepis szybko pisałam wczoraj w nocy i wdarła się pomyłka. Już poprawione, mam nadzieję, że nie zniechęciło to Was. Pozdrawiam.
musi być boska! z taki składnikami nie ma inne opcji :)
OdpowiedzUsuńpiekłam i zapewniam, że jest "bardzo" boska :-)
Usuńpiękna i musi być pyszna
OdpowiedzUsuńKasia
Jaka ona piękna!:-) Taka słoneczna:-) Cudo:-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna musi być :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jaka musiała być cudowna!
OdpowiedzUsuńJaka śliczna babeczka, jak malowana :-)pochwała również za fotkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń