niedziela, 1 marca 2015

Spaghetti Z Klopsikami (Spaghetti Meatballs)




_IGP8157 (7)


_IGP8165


_IGP8169 (2)


_IGP8176


_IGP8182-2




Opis: Spaghetti z klopsikami, czyli tzw. Spaghetti meatballs to danie pochodzącę z .... otóż tu można by rzec, że zaczyna się zagadka. Jedne źródła mówią, że jest to danie amerykańsko-włoskie, bo wymyślone we wczesnych latach XX wieku przez włoskich imigrantów w Ameryce. Natomiast inne źródła udokumentowane mówią, że tak naprawdę wersja spaghetti z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym była serwowana we Włoszech na długo przed wersją amerykańsko-włoską. Tak czy inaczej Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym często wyszydzane jest przez autorów książek kulinarnych i nazywane pseudo włoskim lub niewłoskim daniem.
Tak więc przez sprzeczności pochodzenia tego dania możemy domyślić się, że Spaghetti Meatballs miewa różne wersje, najbardziej jednak popularną jest wersja w sosie pomidorowym, dlatego, aby nie powtarzać się dodałam do podstawowej wersji trochę papryki i selera naciowego. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam moja wersja, bo większości Amerykanów do wszelakich klopsików w sosie pomidorowym podanych z makaronem nawet nie trzeba namawiać.
Smacznego.


Pochodzenie: kuchnia amerykańso-włoska; przepis autorski


Ilość: 4-5 porcji




Składniki Na Klopsiki:
  • 400 g wołowego mięsa mielonego z małą zawartością tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1,5 większej cebuli
  • 5 ziaren zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku (może być również dodatkowo zmielony)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Składniki Na Sos Pomidorowo-Paprykowy:
  • 0,5 większej cebuli
  • 2 laski selera naciowego 
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • 1 łyżeczka bazylii (dodatkowo przetarta lub zmielona|)
  • 1 szkl. bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2-3 zmielone goździki 
  • ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki Dodatkowe:
  • ok. 400 g makaronu Spaghetti
  • kilka łyżek Parmezanu
  • kilka łyżek świeżej natki pietruszki 


Przygotowanie Klopsików:
  1. Do mięsa mielonego wbić jajko.
  2. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (jeśli cebula nie zostanie bardzo drobno posiekana, a może być nawet zmielona, klopsiki podczas smażenia popękają).
  3. Dodać ziele angielskie.
  4. Dodać majeranek.
  5. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
  6. Wilgotną dłonią formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
  7. Rozgrzać na głębszej patelni/szerszym rondlu olej.
  8. Na rozgrzanym oleju usmażyć klopsiki z dwóch stron na złocisto-brązowy kolor (klopsiki nie muszą być dosmażone w środku, ponieważ dojdą w trakcie duszenia w sosie).
  9. Usmażone klopsiki zdjąć z naczynia.
  10. Odstawić na czas przygotowywania sosu.

Przygotowanie Sosu Pomidorowo-Paprykowego:
  1. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Dodać do naczynia, gdzie smażone były klopsiki.
  3. Przesmażyć przez chwilę, aby cebula się zeszkliła.
  4. Dodać pokrojonego w kostkę selera.
  5. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
  6. Całość przesmażyć ok. 3-5 min.
  7. Dodać paprykę w proszku.
  8. Dodać przyprawę chili.
  9. Całość przesmażyć wraz z warzywami do momentu, kiedy przyprawy wypuszczą aromat na zewnątrz, czyli ok. 2 min.
  10. Wlać bulion wołowy.
  11. Dodać bazylię.
  12. Dodać pomidory wraz z zalewą.
  13. Dodać goździki.
  14. Całość zamieszać.
  15. Dodać wcześniej obsmażone klopsiki.
  16. Gotować na średnim płomieniu ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając do chwili, kiedy sos się stanowczo zredukuje, zgęstnieje, ale wciąż pozostanie płynny.
  17. Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową i cukier.
  18. Doprawić solą i pieprzem.
  19. Danie podawać oprószone Parmezanem z dodatkiem świeżej polskiej/włoskiej pietruszki z makaronem Spaghetti najlepiej na świeżo lub jakiś czas po przygotowaniu. 




7 komentarzy:

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...