Opis: Spaghetti z klopsikami, czyli tzw. Spaghetti meatballs to danie pochodzącę z .... otóż tu można by rzec, że zaczyna się zagadka. Jedne źródła mówią, że jest to danie amerykańsko-włoskie, bo wymyślone we wczesnych latach XX wieku przez włoskich imigrantów w Ameryce. Natomiast inne źródła udokumentowane mówią, że tak naprawdę wersja spaghetti z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym była serwowana we Włoszech na długo przed wersją amerykańsko-włoską. Tak czy inaczej Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym często wyszydzane jest przez autorów książek kulinarnych i nazywane pseudo włoskim lub niewłoskim daniem.
Tak więc przez sprzeczności pochodzenia tego dania możemy domyślić się, że Spaghetti Meatballs miewa różne wersje, najbardziej jednak popularną jest wersja w sosie pomidorowym, dlatego, aby nie powtarzać się dodałam do podstawowej wersji trochę papryki i selera naciowego. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam moja wersja, bo większości Amerykanów do wszelakich klopsików w sosie pomidorowym podanych z makaronem nawet nie trzeba namawiać.
Smacznego.
Pochodzenie: kuchnia amerykańso-włoska; przepis autorski
Ilość: 4-5 porcji
Składniki Na Klopsiki:
- 400 g wołowego mięsa mielonego z małą zawartością tłuszczu
- 1 jajko
- 1,5 większej cebuli
- 5 ziaren zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku (może być również dodatkowo zmielony)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Składniki Na Sos Pomidorowo-Paprykowy:
- 0,5 większej cebuli
- 2 laski selera naciowego
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy chili
- 1 łyżeczka bazylii (dodatkowo przetarta lub zmielona|)
- 1 szkl. bulionu wołowego
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym
- 2-3 zmielone goździki
- ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki Dodatkowe:
- ok. 400 g makaronu Spaghetti
- kilka łyżek Parmezanu
- kilka łyżek świeżej natki pietruszki
Przygotowanie Klopsików:
- Do mięsa mielonego wbić jajko.
- Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (jeśli cebula nie zostanie bardzo drobno posiekana, a może być nawet zmielona, klopsiki podczas smażenia popękają).
- Dodać ziele angielskie.
- Dodać majeranek.
- Doprawić do smaku sola i pieprzem.
- Wilgotną dłonią formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Rozgrzać na głębszej patelni/szerszym rondlu olej.
- Na rozgrzanym oleju usmażyć klopsiki z dwóch stron na złocisto-brązowy kolor (klopsiki nie muszą być dosmażone w środku, ponieważ dojdą w trakcie duszenia w sosie).
- Usmażone klopsiki zdjąć z naczynia.
- Odstawić na czas przygotowywania sosu.
Przygotowanie Sosu Pomidorowo-Paprykowego:
- Cebulę pokroić w piórka.
- Dodać do naczynia, gdzie smażone były klopsiki.
- Przesmażyć przez chwilę, aby cebula się zeszkliła.
- Dodać pokrojonego w kostkę selera.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
- Całość przesmażyć ok. 3-5 min.
- Dodać paprykę w proszku.
- Dodać przyprawę chili.
- Całość przesmażyć wraz z warzywami do momentu, kiedy przyprawy wypuszczą aromat na zewnątrz, czyli ok. 2 min.
- Wlać bulion wołowy.
- Dodać bazylię.
- Dodać pomidory wraz z zalewą.
- Dodać goździki.
- Całość zamieszać.
- Dodać wcześniej obsmażone klopsiki.
- Gotować na średnim płomieniu ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając do chwili, kiedy sos się stanowczo zredukuje, zgęstnieje, ale wciąż pozostanie płynny.
- Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową i cukier.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Danie podawać oprószone Parmezanem z dodatkiem świeżej polskiej/włoskiej pietruszki z makaronem Spaghetti najlepiej na świeżo lub jakiś czas po przygotowaniu.
Wygląda niezwykle apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńJak z Zakochanego Kundla! :D
OdpowiedzUsuńMmm, pych! Uwielbiam spaghetti ! :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńPyszne spaghetti!
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuń